NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 5.1 Part-2 Class 12 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 12 Maths chapter wise NCERT solution for Maths part 1 and Maths part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.
Download NCERT solutions for Continuity and Differentiability as PDF.

NCERT Solutions class 12 Continuity & Differentiability
7. Find the relationship between
and
so that the function
defined by
is continuous at
Ans. Given: 
Continuity at 


Also




NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 5.1 Part-2
18. For what value of
is the function defined by
continuous at
What about continuity at
Ans. Since
is continuous at 

And 
Here, therefore should be L.H.L. = R.H.L.
0 = 1, which is not possible.
Again Since
is continuous at 

And 
Here, therefore should be L.H.L. = R.H.L.


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 5.1 Part-2
19. Show that the function defined by
is discontinuous at all integral points. Here
denotes the greatest integer less than or equal to
Ans. For any real number
we use the symbol
to denote the fractional part or decimal part of
For example,
[3.45] = 0.45
[–7.25] = 0.25
[3] = 0
[–7] = 0
The function
: R
R defined by
is called the fractional part function. It is observed that the domain of the fractional part function is the set R of all real numbers and the range of the set [0, 1).
Hence given function is discontinuous function.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 5.1 Part-2
20. Is the function
continuous at
?
Ans. Given: 
L.H.L. = 
R.H.L. = 
And 
Since L.H.L. = R.H.L. = 
Therefore,
is continuous at 
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 5.1 Part-2
21. Discuss the continuity of the following functions:
(a) 
(b)
(c)
Ans. (a) Let
be an arbitrary real number then 


= 
= 
= 
Similarly, we have 

Therefore,
is continuous at 
Since,
is an arbitrary real number, therefore,
is continuous.
(b) Let
be an arbitrary real number then 


= 
= 
= 
Similarly, we have 

Therefore,
is continuous at 
Since,
is an arbitrary real number, therefore,
is continuous.
(c) Let
be an arbitrary real number then 


= 
= 
= 
Similarly, we have 

Therefore,
is continuous at 
Since,
is an arbitrary real number, therefore,
is continuous.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 5.1 Part-2
22. Discuss the continuity of cosine, cosecant, secant and cotangent functions.
Ans. (a) Let
be an arbitrary real number then 

= 
=
= 
for all
R
Therefore,
is continuous at 
Since,
is an arbitrary real number, therefore,
is continuous.
(b)
and domain
I

= 
= 
= 
= 
Therefore,
is continuous at 
Since,
is an arbitrary real number, therefore,
is continuous.
(c)
and domain
I

= 
= 
=
= 
Therefore,
is continuous at 
Since,
is an arbitrary real number, therefore,
is continuous.
(d)
and domain
I

=
= 
=
= 
Therefore,
is continuous at 
Since,
is an arbitrary real number, therefore,
is continuous.
23. Find all points of discontinuity of
where
.
Ans. Given: 
At
L.H.L. = 
R.H.L. = 

is continuous at 
When
and
are continuous, then
is also continuous.
When
is a polynomial, then
is continuous.
Therefore,
is continuous at any point.
24. Determine if
defined by
is a continuous function.
Ans. Here,
= 0 x a finite quantity = 0

Also 
Since,
therefore, the function
is continuous at 
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 5.1 Part-2
25. Examine the continuity of
where
is defined by
.
Ans. At
L.H.L. = 
= 
R.H.L. = 
= 
And 

Therefore,
is discontinuous at 
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 5.1 Part-2
Find the values of
so that the function
is continuous at the indicated point in Exercise 26 to 29.
26.
at
Ans. Here, 


Putting
where 
=
= 
=
= 
=
……….(i)
And
……….(ii)
when
[Given]
Because
is continuous at 

From eq. (i) and (ii),


27.
at
Ans. Here, 
and 


Now, when
, we have

Therefore,
is continuous at
when
.
28.
at
Ans. Here, 
And 
Also 
Since the given function is continuous at 




29.
at
Ans. When
we have
which being a polynomial is continuous at each point 
And, when
we have
which being a polynomial is continuous at each point 
Now 
……….(i)
= 
…….(i)
Since function is continuous, therefore, eq. (i) = eq. (ii)



NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 5.1 Part-2
30. Find the values of
and
such that the function defined by
is a continuous function.
Ans. For
function is
constant, therefore it is continuous.
For
function
polynomial, therefore, it is continuous.
For
function is
constant, therefore it is continuous.
For continuity at


……….(i)
For continuity at


……….(ii)
Solving eq. (i) and eq. (ii), we get
and 
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 5.1 Part-2
31. Show that the function defined by
is a continuous function.
Ans. Let
and
, then

Now
and
being continuous it follows that their composite
is continuous.
Hence
is continuous function.
32. Show that the function defined by
is a continuous function.
Ans. Given:
….(i)
has a real and finite value for all
R.
Domain of
is R.
Let
and 
Since
and
being cosine function and modulus function are continuous for all real 
Now,
being the composite function of two continuous functions is continuous, but not equal to 
Again,
[Using eq. (i)]
Therefore,
being the composite function of two continuous functions is continuous.
33. Examine that
is a continuous function.
Ans. Let
and
, then

Now,
and
being continuous, it follows that their composite,
is continuous.
Therefore,
is continuous.
34. Find all points of discontinuity of
defined by
Ans. Given: 
When
= 
When

When


At
L.H.L. = 
R.H.L. = 
And 
Therefore, at
is continuous.
At
L.H.L. = 
R.H.L. = 
And 
Therefore, at
is continuous.
Hence, there is no point of discontinuity.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 5.1 Part-2
NCERT Solutions Class 12 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 12 Maths includes text book solutions from both part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 12 Maths have total 20 chapters. 12 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 12 solutions PDF and Maths ncert class 12 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide
CBSE App for Class 12
To download NCERT Solutions for class 12 Physics, Chemistry, Biology, History, Political Science, Economics, Geography, Computer Science, Home Science, Accountancy, Business Studies and Home Science; do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now