NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 1.3 Class 12 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 12 Maths chapter wise NCERT solution for Maths part 1 and Maths part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.
Download NCERT solutions for Relations and Functions as PDF.

NCERT Solutions Class 12 Maths Relations and Functions
1. Let
: {1, 3, 4}
{1, 2, 5} and
: {1, 2, 5}
{1, 3} be given by
= {(1, 2), (3, 5), (4, 1)} and
= {(1, 3), (2, 3), (5, 1)}. Write down
Ans.
= {(1, 2), (3, 5), (4, 1)} and
= {(1, 3), (2, 3), (5, 1)}
Now,
and 

and 
Hence,
{(1, 3), (3, 1), (4, 3)}
2. Let
and
be functions from R to R. Show that:


Ans. (a) To prove: 
L. H. S. =
=
=
= R. H. S.
(b) To prove: 
L. H. S. =
=
=
= R. H. S.
3. Find
and
, if:
(i)
and
(ii)
and
Ans. To find:
and 
(i)
and 
and
=
= 
(ii)
and 

and
= 
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 1.3
4. If
show that
for all
What is the inverse of 
Ans. Given: 
L.H.S. =
=
=
= 
=
= R.H.S.
Now, 





Hence inverse of 
5. State with reason whether following functions have inverse:
(i)
: {1, 2, 3, 4}
{10} with
= {(1, 10), (2, 10), (3, 10), (4, 10)}
(ii)
: {5, 6, 7, 8}
{1, 2, 3, 4} with
= {(5, 4), (6, 3), (7, 4), (8, 2)}
(iii)
: {2, 3, 4, 5}
{7, 9, 11, 13} with
= {(2, 7), (3, 9), (4, 11), (5, 13)}
Ans. (i)
= {(1, 10), (2, 10), (3, 10), (4, 10)}
It is many-one function, therefore
has no inverse.
(ii)
= {(5, 4), (6, 3), (7, 4), (8, 2)}
It is many-one function, therefore
has no inverse.
(iii)
= {(2, 7), (3, 9), (4, 11), (5, 13)}
is one-one onto function, therefore,
has an inverse.
6. Show that
R given by
is one-one. Find the inverse of the function
Range
Ans. Part I:
R given by 
Let
, then
and 
When
then 

is one-one.
Part II: Let
Range of 
for some
in 
As 




is onto.
Therefore, 
7. Consider
: R
R given by
Show that
is invertible. Find the inverse of
Ans. Consider
: R
R given by 
Let
R, then
and 
Now, for
, then
is one-one.
Let
Range of 





is onto.
Therefore,
is invertible and hence,
.
8. Consider
given by
Show that
is invertible with the inverse
of
given by
where
is the set of all non-negative real numbers.
Ans. Consider
and 
Let
R
, then
and 


is one-one.
Now 
as 

is onto.
Therefore,
is invertible and
.
9. Consider
given by
Show that
is invertible with
Ans. Consider
and 
Let
R
, then
and 
Now,
then 




is one-one.
Now, again 


=
=
= 

= 
=
is onto.
Therefore,
is invertible and
.
10. Let
be an invertible function. Show that
has unique inverse.
(Hint: Suppose
and
are two inverses of
Then for all
Use one-one ness of
).
Ans. Given:
be an invertible function.
Thus
is 1 – 1 and onto and therefore
exists.
Let
and
be two inverses of
Then for all
Y,



The inverse is unique and hence
has a unique inverse.
11. Consider
: {1, 2, 3}
given by
and
Find
and show that
Ans.
, then it is clear that
is 1 – 1 and onto and therefore
exists.
Also,
and 
Hence, 
12. Let
be an invertible function. Show that the inverse of
is
, i.e., 
Ans. Let
be an invertible function.
Then
is one-one and onto
X where
is also one-one and onto such that
and 

Now,
and 



13. If
: R
R given by
then
is:
(A) 
(B) 
(C) 
(D)
Ans.
: R
R and 
= 
=
=
= 
Therefore, option (C) is correct.
14. Let
: R –
R be a function defined as
The inverse of
is the map
: Range of
given by:
(A) 
(B) 
(C) 
(D) 
Ans. Given:
: R –
R and 
Now, Range of 
Let 





Therefore, option (B) is correct.
NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 1.3
NCERT Solutions Class 12 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 12 Maths includes textbook solutions from both part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 12 Maths have total 13 chapters. 12 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 12 solutions PDF and Maths ncert class 12 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide
CBSE App for Students
To download NCERT Solutions for class 12 Physics, Chemistry, Biology, History, Political Science, Economics, Geography, Computer Science, Home Science, Accountancy, Business Studies and Home Science; do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now