Ask questions which are clear, concise and easy to understand.
Ask QuestionPosted by K Preethi 4 years, 11 months ago
- 0 answers
Posted by Md Rustam 4 years, 11 months ago
- 1 answers
Sia ? 4 years, 8 months ago
Posted by Md Rustam 4 years, 6 months ago
- 1 answers
Sia ? 4 years, 6 months ago
They did not ate bread crumbs thrown by the author's mother. they surrounded the corpse silently and flew away when the corpse was taken away. Also it was a tribute to the dead grandmother.
Posted by Md Rustam 4 years, 6 months ago
- 1 answers
Sia ? 4 years, 6 months ago
They did not ate bread crumbs thrown by the author's mother. they surrounded the corpse silently and flew away when the corpse was taken away. Also it was a tribute to the dead grandmother.
Posted by Himanshi Saini 4 years, 11 months ago
- 0 answers
Posted by Lavi Rawat 4 years, 11 months ago
- 1 answers
Gaurav Seth 4 years, 11 months ago
Where is the passge and question?
Assuming the question:
Which of the statements is not true according to the passage?
A. The river remained calm after Nilakanth’s bathing
B. Nilkanth had decided to bathe in the river before sitting down for meditation
C. Ramganga river is one of the largest tributaries of the Ganga
D. The waves of the river resumed to show her fury after Nilakant’s bath
The correct answer is option 1), i.e. The river remained calm after Nilakanth's bathing.
Explanation:
- The statement mentioned in option 2) is true. The following is mentioned in the passage: "Since it was time for Nilkanth’s afternoon prayers, he decided to bathe in the river before sitting down for meditation."
- The statement mentioned in option 3) is true. The following is mentioned in the passage: "Sahejapur is a small village on the banks on the Ramganga river, one of the largest tributaries of the Ganga".
- The statement mentioned in option 4) is true. The following is mentioned in the passage: "The river’s waves picked up speed and height again, seemingly aware that Nilkanth had completed his bath."
- The statement mentioned in option 1) is not true. The following is mentioned in the passage: "To everyone’s amazement, the river’s waves calmed at the touch of Nilkanth’s feet."
- Hence, option 1) is the answer.
Posted by Anushka Garg 4 years, 11 months ago
- 1 answers
Gaurav Seth 4 years, 11 months ago
Resurrection- It refers to a new beginning for something which is old and long forgotten. Here, it refers to the new life after death.
पुनरुत्थान- यह किसी ऐसी चीज के लिए एक नई शुरुआत को संदर्भित करता है जो पुरानी और लंबी भूल है। यहां, यह मृत्यु के बाद के नए जीवन को संदर्भित करता है।
Posted by Lochna Singh 4 years, 11 months ago
- 1 answers
Ankit Singh? 4 years, 11 months ago
Posted by Kashish Verma D/O Of Ajay Kumar 4 years, 11 months ago
- 0 answers
Posted by Elizabeth Leishangthem 4 years, 11 months ago
- 0 answers
Posted by Sachin Hooda 4 years, 11 months ago
- 1 answers
Sachin Hooda 4 years, 11 months ago
Posted by Jaya Kumari 2 years, 2 months ago
- 1 answers
Md. Ali 1 year, 3 months ago
Posted by Ritesh Singh 4 years, 11 months ago
- 0 answers
Posted by Ayush Karanjit 4 years, 11 months ago
- 1 answers
Tec Om 4 years, 11 months ago
Posted by Ayush Karanjit 4 years, 6 months ago
- 1 answers
Sia ? 4 years, 6 months ago
Posted by Ayush Karanjit 4 years, 11 months ago
- 0 answers
Posted by Shreya Gupta 4 years, 11 months ago
- 2 answers
Shreya Gupta 4 years, 11 months ago
Goranshi Deshwal 4 years, 11 months ago
Posted by Neel Nagar 4 years, 11 months ago
- 2 answers
Yogita Ingle 4 years, 11 months ago
King Tut’s demise was a big event, even by royal standards because he was the last of his family’s line, and his funeral was the death knell for the dynasty.
Crazy Youtuber 4 years, 11 months ago
Posted by Sameer Jeswani 4 years, 11 months ago
- 1 answers
Shreya Gupta 4 years, 11 months ago
Posted by Himanshu Kumar 4 years, 11 months ago
- 1 answers
Gaurav Seth 4 years, 11 months ago
Road safety week |
ABC SCHOOL
PLACE
NOTICE
SUB : Road/Traffic safety week
Date :
You are all aware of the fact that frequent accidents occur on the road during the day and night. Many succumb to death for this irresponsible act. Therefore our school has decided to arrange for a "Road safety week" on 25th May. The students are requested to assemble at the school premises on the day by 8am. The teachers will guide them. The students have to go for a procession with banners and festoons. They will bear the slogan "safe Drive Save life". The procession will be for 1 hour. The OC of the local police station will also turn up with his team. The students are asked to maintain discipline during the procession. For further information the undersigned persons may be contacted.
Countersigned by. Sd
/-
Headmaster. Your name
With seal designation
Posted by Akshata Deshpande 4 years, 11 months ago
- 0 answers
Posted by Balaji P 4 years, 11 months ago
- 2 answers
Balaji P 4 years, 11 months ago
Posted by Shilpi Gupta 4 years, 6 months ago
- 1 answers
Sia ? 4 years, 6 months ago
The Virashaiva movement began in Karnataka in the mid-twelfth century. It was initiated by Basavanna and his companions like Allama Prabhu and Akkamahadevi. This movement strongly argued for the equality of all human beings, It was against Brahmanical ideas about caste and the treatment of women.
Posted by Tannu Pal 4 years, 11 months ago
- 0 answers
Posted by Inder Ramani 4 years, 11 months ago
- 1 answers
Yogita Ingle 4 years, 11 months ago
When the narrator's mother was twelve years or so, she along with her cousins went for a sea holiday. Some thirty years later, when the narrator looked at the photo, her mother would remember her past and laugh. For her mother the sea holiday was her past but for the narrator, her laughter.
Posted by Lucky Rai Rai 4 years, 11 months ago
- 2 answers
Lucky Rai Rai 4 years, 11 months ago
Yogita Ingle 4 years, 11 months ago
The grandmother kissed the forehead of the narrator before he left for abroad. The narrator considered it the last sign of physical contact. He might not see her again. He did not expect his old grandmother to live for five more years. She was a terribly old lady.
Posted by Class 12 4 years, 11 months ago
- 1 answers
Gaurav Seth 4 years, 11 months ago
1. Summers are very hot in a desert
2. Mountains are very big.
3. Wild animals live in forest.
4. Sea water is very salty
5. River water is so cold.
1.गर्मी में रेगिस्तान में बहुत गर्म होता है
2. पहाड़ बहुत बड़े हैं।
3. जंगली जानवर जंगल में रहते हैं।
4. समुद्र का पानी बहुत नमकीन होता है
5. नदी का पानी इतना ठंडा होता है।

myCBSEguide
Trusted by 1 Crore+ Students

Test Generator
Create papers online. It's FREE.

CUET Mock Tests
75,000+ questions to practice only on myCBSEguide app
myCBSEguide