Ask questions which are clear, concise and easy to understand.

Please Wait.. Editor is Loading..
I want english grammer
  • 1 answers

Prachi Kumari 1 day, 7 hours ago

Buy a book of grammer
Deteminers rules
  • 0 answers
What did nishad give Mr nath ? Why?
  • 3 answers
Nishad gave mr nath a bar of choclate to get chance to peep in to his room

Ananya A 1 day, 9 hours ago

Nisha gave mister nath a bar of chocolate because he felt sorry for him and wanted to be friend with him.

Aditya Vadhel 1 day, 10 hours ago

Nishad gave mr nath a bar of choclate because it was his (mother's) birthday .
Where did the lady found the bear cub
  • 4 answers

Tanishq Sinha 9 hours ago

The lady find that bear in the forest

Sumit Kumar 2 days, 8 hours ago

In the forest

Binoda Chandra Pradhan 2 days, 15 hours ago

In the forest

Varunkumar Leua 3 days, 1 hour ago

The lady find the bear cub in the forest
Agreement of subject and verb
  • 1 answers

Gaurisa Yadav 2 days, 6 hours ago

Subject verb agreement
Write a formal letter writing
  • 0 answers
Write massage
  • 2 answers

Sumit Kumar 2 days, 8 hours ago

Written

Sumit Kumar 2 days, 8 hours ago

massage
What is rebel with xxxx
  • 0 answers
I need SA2 exam papers
  • 0 answers
The ryghming scheme of the poem mystery of talking fan
  • 1 answers

Prachi Kumari 3 days, 6 hours ago

Rhyming words Chatter - matter Oiled - spoiled Motor - water
Name some ball and stick game
  • 2 answers

Nikita Giri 4 days, 15 hours ago

Hockey,polo,golf,baseball,cricket ,etc.

Nitin Yadav 5 days ago

Hockey,baseball,cricket etc.
Format of notice, message
  • 1 answers

😉 😍 4 days, 22 hours ago

U can search on google
Was it right for the author's friend to dismantle the bicycle? Why?
  • 1 answers

Sumit Kumar 2 days, 8 hours ago

No because it was not his propery
Where did the author planned to do along with his friend
  • 2 answers

Sumit Kumar 2 days, 8 hours ago

To go on a long by cycle ride

Shreya Mittal 5 days, 1 hour ago

In his (author's) garden
What was the state of the author's friend at the last
  • 1 answers

Sumit Kumar 2 days, 8 hours ago

He was untidy and bleeding
What happened to the ball bearing
  • 1 answers

Sumit Kumar 2 days, 8 hours ago

At last there were only 11left because of the author's friend mistake
Meadow surprised poem question andwer
  • 2 answers

😉 😍 5 days, 7 hours ago

U can look on the app

Gaurav Seth 5 days, 12 hours ago

Question 1:
Read the lines in which the following phrases occur. Then discuss with your partner the meaning of each phrase in its context.

  1. velvet grass
  2. drinking straws
  3. meadow houses
  4. amazing mound
  5. fuzzy head

Solution:

  1. The velvet grass means soft grass that almost feels like fur or velvet.
  2. Drinking straws mean that it appears as if the butterflies are sipping nectar from the flowers with the straws.
  3. Meadow houses are a reference to several houses which inhabit the insects, birds and animals that live in the meadows. Such as burrows, nests and mounds.
  4. The amazing mound is a reference to the mound created by the ants as their dwelling place.
  5. Fuzzy head refers to the heads of the bright yellow flowers which have a beautiful texture.

Question 2:
Which line in the poem suggests that you need a keen eye and a sharp ear to enjoy a meadow? Read aloud the stanza that contains this line.
Solution:
“You may discover these yourself, if you look and listen well.”

Question 3:
Find pictures of the kinds of birds, insects and scenes mentioned in the poem.
Solution:
Do it yourself.

Question 4:
Watch a tree or a plant, or walk across a field or park at the same time everyday for a week. Keep a diary of what you see and hear. At the end of the week, write a short paragraph or a poem about your experiences. Put your writing up on the class bulletin board.
Solution:
During the summers, I observed the holy Basil plant placed in the courtyard dying, due to lack of water.
So, I decided to water it regularly. I realised that the first few days, there was hardly any change in the plant. On the fourth day, tiny leaves emerged on its branches. Soon, those tiny leaves grew into full leaves and the entire plant seemed to have bloomed fully.

Very Short Answer Type Questions

Question 1:
What kind of surprise could be found while walking on the grass?
Solution:
Walking on the velvety soft grass, one derives immense pleasure.

Question 2:
Why is one unable to see a rabbit initially?
Solution:
One is unable to spot a rabbit in the grass because it is sitting very still. Only when it hops, is one able to see it.

Question 3:
What is the butterfly busy doing?
Solution:
Butterfly seems to be busy in sucking nectar from the flowers. It appears as if the butterfly uses a drinking straw to do so.

Short Answer Type Questions

Question 1:
Which all houses are characterised by the term ‘meadow houses’?
Solution:
Burrows in the ground meant for smaller animals, nests beneath the tall grass for birds and mounds for ants are the various houses that are characterised by the term, ‘meadow houses.’ While exploring the meadows one can see all of these.

Question 2:
Describe the various sights that one comes across in the meadows.
Solution:
In the meadows, one comes across various beautiful sights. One is able to see butterflies sipping nectar from the flowers. One encounters a rabbit that suddenly hops in front of you, one is able to see dandelions transform from buds to flowers and seek the pleasure of seeing them flutter. Only in the meadows is it possible to see burrows, mounds, nests all placed nearly in the same area. The feeling of walking through the soft velvet like grass can only be understood by those who have been to the meadows.

Question 3:
Which word in the poem is a synonym of ‘sup’ or ‘drink with mouthfuls’?
(a) Sip
(b) Unfold
(c) Suck
(d) Brook
Solution:
(a) Sip

Question 4:
Which is the word in the extract that means ‘a liquid sweet juice?
(a) Velvet
(b) Meadow
(c) Brook
(d) Nectar
Solution:
(d) Nectar

Extract Based Questions

Extract 1

Directions:  (Q.Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

Meadows have surprises
You can find them if you look;
Walk softly through the velvet grass,
And listen by the brook.
You may see a butterfly ‘ Rest upon a buttercup
And unfold its drinking straws
To sip the nectar up.

Question 1:
What surprises do the meadows have to offer you?
Solution:
Meadows have too many surprises offer in the form of pleasure of the sounds of brook and the feeling of soft velvety grass.

Question 2:
Why is it a great pleasure to walk through the meadows?
Solution:
It is a great pleasure to walk through the meadows because its grass is as soft as a velvet that gives you a pleasant walk.

Question 3:
What does the poet call ‘buttercup’as? Why?
Solution:
The poet figuratively uses the word ‘buttercup’ for flowers and buds. The poet calls them so because they offer a lot of sweet nector to the butterflies, to sip.

Question 4:
What must have been called as the ‘drinking straws’ by the poet?
(a) Plastic pipes to drink juices
(b) Twigs of the trees in bushes
(c) Proboscis of the insects
(d) The straw that the poet carrier with himself to drink river water.
Solution:
(c) Proboscis of the insects.

Question 5:
Which word in the poem is a synonym of ‘sup’ or ‘drink with mouthfuls’?
(a) Sip
(b) Unfold
(c) Suck
(d) Brook
Solution:
(a) Sip

Question 6:
Which is the word in the extract that means ‘a liquid sweet juice?
(a) Velvet (b) Meadow
(c) Brook (d) Nectar
Solution:
(d) Nectar

Extract 2

Directions (Q.Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

Explore the meadow houses,
The burrows in the ground,
A nest beneath tall grasses,
The ant’s amazing mound.
Oh! Meadows have surprises
And many things to tell;
You may discover these yourself,
If you look and listen well.

Question 1:
What does the poet refer to ‘meadow houses’?
Solution:
The houses of birds i.e. nests beneath the tall grass, the dwellings of rabbits, i.e. holes in the ground and mounds for the ants are called as ‘meadow houses’ by the poet.

Question 2:
What is amazing about he mounds of the ants?
Solution:
The mounds of the ants are made of such a soft soil as is extremely difficult to pile the way the ants do. They work very diligently to create their house.

Question 3:
Which all surprises must the poet be talking about in these stanzas?
Solution:
The poet talks about the surprises of the beauty of nature, like amazing chirping sounds of birds and humming sounds of bees and insects.
He talks about the soft velvety grass and the beautiful greenary all around.

Question 4:
Who can feel the delight of the surprises that meadows offer?
(a) A passive passerby.
(b) An eager passerby with his eyes and ears wide open.
(c) A person who takes photographs of it.
(d) A hunter.
Solution:
(b) An eager passerby with his eyes and ears wide open.

Question 5:
Which word in the extract means, ‘holes’?
(a) Mounds
(b) Meadows
(c) Nests
(d) Burrows
Solution:
(d) Burrows

Question 6:
Which word is the opposite of ‘badly’?
(a) Look
(b) Many
(c) Well
(d) Amazing
Solution:
(c) Well.

These spectacles _ too loose for me. ( Is / are )
  • 5 answers

😉 😍 5 days, 7 hours ago

Are

Rudranshu Mishra 5 days, 13 hours ago

Is

Bonghima Banani Kashyap 5 days, 21 hours ago

Are

Ravi Kumar 5 days, 21 hours ago

Are

Anhad Kaur 5 days, 23 hours ago

Are
What are common, thread of a fire
  • 0 answers

CBSE Study App

  • Install myCBSEguide mobile app for FREE sample papers, Test Papers, Revision Notes, Previous year question papers, NCERT solutions and MCQ tests
  • Refer myCBSEguide App to your friends and Earn upto Rs.500/-.

myCBSEguide App

Create Question Papers

  • We have 3,00,000+ questions to choose from.
  • You can print these questions papers with your own Name and Logo.

This product is best fit for schools, coaching institutes, tutors, teachers and parents who wish to create most relevant question papers as per CBSE syllabus for their students to practice and excel in exams. Creating question papers online with your own name and logo takes less than 2 minutes. Just follow few steps, customise header and footer and download the question paper in PDF format. 

Download eBooks as PDF

  • Select eBook
  • Pay online
  • Download as PDF

Download CBSE sample papers, test papers and worksheets as PDF. Buy chapter wise online MCQ tests for day to day practice.

Work from Home

  • Work from home with us
  • Create questions or review them from home

No software required, no contract to sign. Simply apply as teacher, take eligibility test and start working with us. Required desktop or laptop with internet connection