NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 2

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 2 Class 9 Science book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 9 Science chapter wise NCERT solution for Science Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science The Fundamental Unit of Life Download as PDF

NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 2

NCERT Class 9 Science Chapter wise Solutions

  • 01 –  Matter in Our Surroundings
  • 02 – Is Matter Around us Pure
  • 03 – Atoms and Molecules
  • 04 – Structure of the Atom
  • 05 – The Fundamental Unit of Life
  • 06 – Tissues
  • 07 – Diversity in Living Organisms
  • 08 – Motion
  • 09 – Force and Laws of Motion
  • 10 – Gravitation
  • 11 – Word and Energy
  • 12 – Sound
  • 13 – Why Do We Fall Ill
  • 14 – Natural Resources
  • 15 – Improvement in Food Resources

NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 2

1. Make a comparison and write down ways in which plant cells are different from animal cells.

Ans.


2. How is a prokaryotic cell different from a eukaryotic cell?

Ans.


NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 2

3. What would happen if the plasma membrane ruptures or breaks down?

Ans. The rupture or break down of cell’s plasma membrane indicates that cell is damaged and in such condition the lysosomes of the damaged cells may burst and the digestive enzymes present inside those lysosomes would digest their own cell. This will result into death of the cell.


4. What would happen to the life of a cell if there was no Golgi apparatus?

Ans. The functions of golgi apparatus includes storage, modification and packaging of products in the vesicles. If there was no golgi apparatus for a cell then all sort of storage, modification, packaging and dispatch of materials within and outside the cell would be impossible.


NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 2

5. Which organelle is known as the powerhouse of the cell? Why?

Ans. It is Mitochondria of the cell also k own as the power house of the cell because it synthesizes energy in the form of ATP during respiration which is vital for various life activities.


6. Where do the lipids and proteins constituting the cell membrane get synthesised?

Ans. The endoplasmic reticulum is of two types:

i) Smooth endoplasmic reticulum (SER) : It is responsible for the synthesis of lipids constituting cell membrane.

ii) Rough endoplasmic reticulum (RER) : It bears the ribosomes and is therefore responsible for the synthesis of proteins constituting cell membrane.


NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 2

7. How does an Amoeba obtain its food?

Ans. Amoeba feeds on microorganisms (like planktons) which float on water. It develops false feet or pseudopodia to surround the food finally captures the food within a sac like structure called the food vacuole inside which digestion of food takes place.

http://img0.meritnation.com/img/lp/1/10/10/150/366/882/167/29.04.08-shivangi-biology-10.2.6.1.3_SG_html_m498e235b.png


8. What is osmosis?

Ans. Osmosis is the movement of water(solvent) from a region of high water concentration through a semipermeable membrane to a region of low concentration of water. It can take place only in liquid medium and not in solid or gases. Example is absorption of water from soil by plant roots.


NCERT Solutions for Class 9 Science The Fundamental Unit of Life part 2

9. Carry out the following osmosis experiment:

Take four peeled potato halves and scoops each one out to make potato cups. One of these potato cups should be made from a boiled potato. Put each potato cup in a trough containing water. Now,

(a) Keep cup A empty

(b) Put one teaspoon sugar in cup B

(c) Put one teaspoon salt in cup C

(d) Put one teaspoon sugar in the boiled potato cup D.

Keep these for two hours. Then observe the four potato cups and answer the following:

(i) Explain why water gathers in the hollowed portion of B and C.

(ii) Why is potato A necessary for this experiment?

(iii) Explain why water does not gather in the hollowed out portions of A and D.

Ans. i) When we put one teaspoon sugar in cup B and one teaspoon salt in cup C, the hypertonic solution is formed inside so through osmosis water from outside enters inside and collects in the hollowed portion of cups B & C.

ii) Potato A is necessary to observe osmosis.

iii) In hollowed out portion of A & D there is no solution (liquid medium) present therefore osmosis cannot take place and as a result water does not gather.

NCERT Solutions for Class 9 Science

NCERT Solutions Class 9 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 9 Science includes text book solutions .NCERT Solutions for CBSE Class 9 Science have total 15 chapters. 9 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 9 solutions PDF and Science ncert class 9 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 9

To download NCERT Solutions for class 9 Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Social Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment