NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5 book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 9 Maths chapter wise NCERT solution for Maths Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 9 Maths Polynomials Download as PDF

NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

 NCERT Solutions for Class 9 Maths Polynomials

1. Use suitable identities to find the following products:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

Ans. (i)

We know that.

We need to apply the above identity to find the product

Therefore, we conclude that the productis.

(ii)

We know that.

We need to apply the above identity to find the product

=

Therefore, we conclude that the productis.

(iii)

We know that.

We need to apply the above identity to find the product

Therefore, we conclude that the productis.

(iv)

We know that.

We need to apply the above identity to find the product

Therefore, we conclude that the productis.

(v)

We know that.

We need to apply the above identity to find the product

Therefore, we conclude that the productis.


2.Evaluate the following products without multiplying directly:

(i)

(ii)

(iii)

Ans. (i)

We can observe that, we can apply the identity

=10000+1000+21

=11021

Therefore, we conclude that the value of the productis.

(ii)

We can observe that, we can apply the identity

=10000-900+20

=9120

Therefore, we conclude that the value of the productis .

(iii)

We can observe that, we can apply the identitywith respect to the expression, to get

=10000-16

=9984

Therefore, we conclude that the value of the productis.


3.Factorize the following using appropriate identities:

(i)

(ii)

(iii)

Ans. (i)

We can observe that, we can apply the identity

(ii)

We can observe that, we can apply the identity

(iii)

We can observe that, we can apply the identity


4.Expand each of the following, using suitable identities:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v)

(vi)

Ans. (i)

We know that.

We need to apply the above identity to expand the expression.

(ii)

We know that.

We need to apply the above identity to expand the expression.

(iii)

We know that.

We need to apply the above identity to expand the expression.

(iv)

We know that.

We need to apply the above identity to expand the expression.

(v)

We know that.

We need to apply the above identity to expand the expression.

(vi)

We know that.


NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

5. Factorize:

(i)

(ii)

Ans. (i)

The expression can also be written as

We can observe that, we can apply the identitywith respect to the expression, to get

Therefore, we conclude that after factorizing the expression, we get.

(ii)

We need to factorize the expression.

The expression can also be written as

We can observe that, we can apply the identitywith respect to the expression, to get

Therefore, we conclude that after factorizing the expression, we get.


NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

6. Write the following cubes in expanded form:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Ans. (i)

We know that.

Therefore, the expansion of the expressionis .

(ii)

We know that.

Therefore, the expansion of the expressionis .

(iii)

We know that.

Therefore, the expansion of the expressionis.

(iv)

We know that.

Therefore, the expansion of the expressionis.


NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

7. Evaluate the following using suitable identities:

(i)

(ii)

(iii)

Ans. (i)

Using identity,

=1000000-1-300(99)

=999999-29700

=970299

(ii)

Using identity

=1000000+8+600(102)

=1000008+61200

=1061208

(iii)

Using identity

=1000000000-8-6000(998)

=999999992-5988000

=994011992


NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

8. Factorize each of the following:

(i)(ii)

(iii)(iv)

(v)

Ans.(i)

Using identitywithrespect to the expression, we get.

Therefore, after factorizing the expression, we get.

(ii)

Using identitywith respect to the expression, we get.

Therefore, after factorizing the expression, we get.

(iii)

The expression can also be written as

Using identitywith respect to the expression, we get.

Therefore, after factorizing the expression, we get.

(iv)

The expression can also be written as

Using identitywith respect to the expression, we get.

Therefore, after factorizing the expression, we get.

(v)

Using identitywith respect to the expression, to get.

Therefore, after factorizing the expression, we get.


NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

9. Verify:

(i)

(ii)

Ans. (i)

We know that.

We know that

Therefore, the desired result has been verified.

(ii)

We know that.

We know that

Therefore, the desired result has been verified.


NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

10. Factorize:

(i)

(ii)

Ans. (i)

We know that.

(ii)

We know that.

.

Therefore, we conclude that after factorizing the expression, we get.


NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

11. Factorize:

Ans.

We know that.

Therefore, we conclude that after factorizing the expression, we get.


NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

12. Verify that

Ans.

We know that.

And also, we know that.

Therefore, we can conclude that the desired result is verified.


NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

13. If, show that.

Ans. We know that.

We need to substitutein

, to get

=(0)=

Therefore, the desired result is verified.


NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

14.Without actually calculating the cubes, find the value of each of the following:

(i)

(ii)

Ans. (i)

Let and

We know that, if then

Here,

=

(ii)

Let and

We know that, if then

Here,

=


NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

15.Give possible expressions for the length and breadth of each of the following rectangles, in which their areas are given:

(i)

(ii)

Ans. (i)

The expression can also be written as

Therefore, we can conclude that a possible expression for the length and breadth of a rectangle of areais.

(ii)

Therefore, we can conclude that a possible expression for the length and breadth of a rectangle of areais.


NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

16.What are the possible expressions for the dimensions of the cuboids whose volumes are given below?

(i)

(ii)

Ans. (i)

The expression can also be written as

Therefore, we can conclude that a possible expression for the dimension of a cuboid of volumeis.

(ii)

The expression can also be written as

Therefore, we can conclude that a possible expression for the dimension of a cuboid of volumeis.

NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5

NCERT Solutions Class 9 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 9 Maths includes text book solutions from Mathematics Book. NCERT Solutions for CBSE Class 9 Maths have total 15 chapters. 9 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 9 solutions PDF and Maths ncert class 9 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 9

To download NCERT Solutions for Class 9 Maths, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Social Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




25 thoughts on “NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 2.5”

  1. Thank you SO MUCH for help me
    Some QUESTIONS I don’t know
    I will see here

Leave a Comment