NCERT Solutions for Class 8 English The Comet I

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 8 English The Comet I book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 9 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 8 English The Comet I Download as PDF

NCERT Solutions for Class 8 English The Comet I

NCERT Solutions for Class 8 English Chapter wise Solutions

Honeydew

  • Chapter-1 The Best Christmas Present in the World
  • Chapter-2 The Tsunami
  • Chapter-3 Glimpses of the Past
  • Chapter-4 Bepin Choudahry’s Lapse of Memory
  • Chapter-5 The Summit Within
  • Chapter-6 This is Jody’s Fawn
  • Chapter-7 A Visit to Cambridge
  • Chapter-8 A Short Monsoon Diary
  • Chapter-9 The Great Stone Face-I
  • Chapter-10 The Great Stone Face- II
  • Chapter-11 The Ant and the Cricket ( Poem)
  • Chapter-12 Geography Lesson (Poem)
  • Chapter-13 Macavity – The Mystery Cat (Poem)
  • Chapter-14 The Last Bargain (Poem)
  • Chapter-15 The School Boy (Poem)
  • Chapter-16 The Duck and the Kangaroo (Poem)
  • Chapter-17 When I Set Out For Lyonnesse (Poem)
  • Chapter-18 On the Grasshopper and Cricket (Poem)

It So Happened

  • Chapter-1 How the camel got his hump
  • Chapter- 2 Children at work
  • Chapter-3 The selfish giant
  • Chapter-4 The treasure within
  • Chapter-5 Princess September
  • Chapter-6 The fight
  • Chapter-7 The open window
  • Chapter-8 Jalebis
  • Chapter-9 The comet

NCERT Solutions for Class 8 English The Comet I

Class –VIII
English (It So Happened)
The Comet-I
Comprehension Check
Page No: 77

1:Why does Indrani Debi dislike Duttada’s “hobnobbing” with Dibya?

Ans: Indrani Debi disliked Duttada’s “hobnobbing” with Dibya because for her, that telescope was like a designing woman who had ensnared her husband.


2:She is complaining and smiling. Why is she smiling?

Ans: She was smiling at the forgetful nature of Duttada. He used to overlook the practical problems of living. His doctor had told him to take special precautions against the cold. However, he would not remember to put on a sweater even if it was lying on his bedside chair.


NCERT Solutions for Class 8 English The Comet I

3: (i) What was Duttada’s secret ambition?

(ii) What did he do to achieve it?

Ans: (i) Duttada’s secret ambition was to discover a new comet one day.

(ii) He sat every night with his small 8-inch telescope and gazed at the stars, believing tha the would discover a comet one day.


4:What is the difference between a planet and a comet, as given in the story?

Ans: Like planets, comets also orbit round the Sun, but their orbits are highly eccentric. Once in a while, a comet comes close to the Sun. It has a longish tail that is lit brilliantly by the sunlight, and then it recedes into darkness, not to be seen again for years or for centuries.


NCERT Solutions for Class 8 English The Comet I

5:Why was Duttada hopeful that he would discover a new comet soon?

Ans: Duttada was hopeful that he would discover a new comet soon because he knew that the professionals with their pre-assigned programmes would be looking at faint stars and hazy galaxies. They might miss such an insignificant thing as a comet, which they would not be expecting to see. Amateurs had often discovered new comets, which the professionals had missed.


NCERT Solutions for Class 8 English The Comet I

6:Why does Duttada say – “I almost wish I had not discovered this comet.”?

Ans: Duttada said that he almost wished he had not discovered the comet because it brought in unwelcome publicity for him. There were numerous receptions and functions which he had to attend. He was an introvert and such a lifestyle was not to his liking.


7:Why is his wife unhappy about the discovery?

Ans: His wife was unhappy about the discovery because she believed that comets brought ill-luck, and she wished a good man like Duttada was not associated with such a discovery.


NCERT Solutions for Class 8 English The Comet I

1:How did Sir John get hold of James’ original manuscript?

Ans: James’ original manuscript was to be published in ‘Nature’. Sir John got hold of it as the editor of ‘Nature’ was his friend.


2:What is the important point the paper makes?

Ans: The important point that the paper made was that Comet Dutta would collide with the earth.


3:Why does Sir John say that James’ paper should not be published?

Ans: Sir John said that the paper should not be published because if the news of the inevitable collision became known to the world, it would result in panic.


4:What do the two men finally decide to do?

Ans: Two men decided to call a secret meeting of experts within a week’s time to think over and find the solution to the imminent problem.

NCERT solutions for Class 8 English

NCERT Solutions Class 8 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 8 English includes text book solutions from Class 8 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 8 English have total 26 chapters. 8 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 8 solutions PDF and English ncert class 8 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 8 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




1 thought on “NCERT Solutions for Class 8 English The Comet I”

Leave a Comment