NCERT solutions for Class 7 Science Reproduction in plants

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT solutions for Class 7 Science Reproduction in plants book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Reproduction in plants Download as PDF

NCERT Class 8 Social Science Chapter wise Solutions

  1. Nutrition in Plants
  2. Nutrition in Animals
  3. Fibre To Fabric
  4. Heat
  5. Acids Bases And Salts
  6. Physical And Chemical Changes
  7. Climate
  8. Winds Storms And Cyclones
  9. Soil
  10. Respiration In Organisms
  11. Transportation in Animals And Plants
  12. Reproduction In Plants
  13. Motion And Time
  14. Electric Current And Its Effects
  15. Light
  16. Water
  17. Forests: Our Lifeline
  18. Waste Water Story

NCERT solutions for Class 7 Science Reproduction in plants

Question 1.Fill in the blanks:

(a)Production of new individual from the vegetative parts of parent is called ——-.

(b)A flower may have either male or female reproductive parts. Such flower is called ———.

(c)The transfer of pollen grains from the anther to stigma of the same or of another flower of the same kind is known as —————–.

(d)The fusion of male and female gametes is termed as —————–.

(e)Seed dispersal takes place by means of ———— and ————-.

Answer:

Fill in the blanks:

(a)Production of new individual from the vegetative parts of parent is called vegetative propagation.

(b)A flower may have either male or female reproductive parts. Such flower is called unisexual flowers.

(c)The transfer of pollen grains from the anther to stigma of the same or of another flower of the same kind is known as pollination.

(d)The fusion of male and female gametes is termed as fertilisation.

Seed dispersal takes place by means of wind, insect and water.


Question 2.Describe the different methods of asexual reproduction. Give examples.

Answer:

Various methods of asexual reproduction are:

a. Vegetative propagation- In this method new plants are developed from root, stem or leaf of plant.

b. Budding – Here, small bulb-like projection coming out from, yeast cell is called bud, gradually grows and gets detached from parent body to form new organism. Ex- hydra, yeast.

c. Fragmentation- In favorable condition, plant body breaks into two or more fragments which grow into independent plant.

d. Spore formation – The fungi on bread pieces grow from spores which are present in air. Spores germinate when come in contact of moisture.


NCERT solutions for Class 7 Science Reproduction in plants

Question 3.Explain what you understand by sexual reproduction.

Answer:

The mode of reproduction in which male and female gamete fuse together to form a zygote. Zygote divides further to form new organism. Male and female gamete may be of same kind or different kind. Sexual reproduction is common in multicellular organism and unicellular organism in unfavorable condition.


Question 4.State the main difference between asexual and sexual reproduction.

Answer:

Asexual reproductionSexual reproduciont
  1. Single parent is involved.
  2. No gamete formation takes place.
  3. New organism is similar to parents.
i. Two parents are involved.

ii. Gametes are formed.

iii. New organism are different from the parents.


NCERT solutions for Class 7 Science Reproduction in plants

Question 5.Sketch the reproductive parts of flower.

Answer:


Question 6.Explain the difference between self-pollination and cross-pollination.

Answer:

If the pollen lands on the stigma of the same flower it is called self-pollination. When the pollen of a flower lands on the stigma of another flower of the same plantor that of different plant of same speices. It is called cross-pollination.


NCERT solutions for Class 7 Science Reproduction in plants

Question 7.How does the process of fertilisation take place in flowers?

Answer:

The male and female gametes fuse together to form zygote. The process of fusion of male and female gamete is called fertilization. The zygote undergo to mitotic division to form embryo.

Question 8.Describe the various ways by which seeds are dispersed.

Answer:

Dispersal of seed takes place by various means such as wind, water, insects, animals and birds. The seeds dispersed by wind are light and smaller in size. So, that it may be carried by wind easily. The water dispersed seeds are generally floating in nature. Spiny seeds with hooks are generally carried by animal’s body. The birds disperse the seed to faraway places by eating fruit, they excrete with digesting the seeds.


Question 9.Match items in Column I with those in Column II:

Column IColumn II
(a) Bud(i) Maple
(b) Eyes(ii) Spirogyra
(c) Fragmentation(iii) Yeast
(d) Wings(iv) Bread mould
(e) Spores(v) Potato
(vi) Rose

Answer:

(a) (iii)

(b) (v)

(c) (ii)

(d) (i)

(e) (iv)


NCERT solutions for Class 7 Science Reproduction in plants

Question 10.Tick ( ) the correct answer:

(a)The reproductive part of a plant is the

(i)Leaf

(ii)Stem

(iii)Root

(iv)Flower

(b)The process of fusion of the male and female gametes is called

(i)Fertilisation

(ii)Pollination

(iii)Reproduction

(iv)Seed formation

(c)Mature ovary forms the

(i)Seed

(ii)Stamen

(iii)Pistil

(iv)Fruit

(d)A spore producing plant is

(i)Rose

(ii)Bread mould

(iii)Potato

(iv)Ginger

(e)Bryophyllum can reproduce by its

(i)Stem

(ii)Leaves

(iii)Roots

(iv)Flower

Answer:

(a) (iv) flower.

(b) (i) fertilisation.

(c) (iv) fruit.

(d) (iii) bread mould.

(e) (ii) leaves.

NCERT solutions for Class 7 Science

NCERT Solutions Class 7 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Science includes text book solutions for CBSE Class 7 Science have total 18 chapters. 7 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 7 solutions PDF and Social Science ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 7

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




4 thoughts on “NCERT solutions for Class 7 Science Reproduction in plants”

Leave a Comment