NCERT solutions for Class 7 Science Fibre to Fabric

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT solutions for Class 7 Science Fibre to Fabric book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Fibre to Fabric Download as PDF

NCERT solutions for Class 7 Science Fibre to Fabric

NCERT Class 7 Social Science Chapter wise Solutions

  1. Nutrition in Plants
  2. Nutrition in Animals
  3. Fibre To Fabric
  4. Heat
  5. Acids Bases And Salts
  6. Physical And Chemical Changes
  7. Climate
  8. Winds Storms And Cyclones
  9. Soil
  10. Respiration In Organisms
  11. Transportation in Animals And Plants
  12. Reproduction In Plants
  13. Motion And Time
  14. Electric Current And Its Effects
  15. Light
  16. Water
  17. Forests: Our Lifeline
  18. Waste Water Story

NCERT solutions for Class 7 Science Fibre to Fabric

Class–VII (CHAPTER-03)
FIBRE TO FABRIC
Question1.You must be familiar with the following nursery rhymes:

(i)‘Baa baa black ship, have you any wool.’

(ii) ‘Mary had a little lamb, whose fleece was white as snow.’Answers the following:

(a) Which parts of the black sheep have wool?

(b) What is meant by the white fleece of the lamb?

Answer:

(a) Mainly the abdomen and back of the sheep have wool.

(b) White fleece refers to the white hair of lamb that is used to make wool.


Question 2.The silkworm is (a) a caterpillar, (b) a larva.Choose the correct option.

(i)a

(ii)b

(iii) both a and b

(iv) neither a nor b.

Answer:

(i)caterpillar.


NCERT solutions for Class 7 Science Fibre to Fabric

Question 3.Which of the following does not yield wool?

(i)Yak

(ii) Camel

(iii) Goat

(iv) Woolly dog

Answer:

(iv) Wooly dog.


Question 4.What is meant by the following terms?

(i)Rearing

(ii) Shearing

(iii) Sericulture

Answer:

(i) Rearing: the bringing up and looking after the sheep is called rearing.

(ii) Shearing: To obtain wool, the fleece of the sheep along with the thin layer of skin is removed from its body. This process is called shearing.

(iii) Sericulture: The rearing of silkworms for obtaining silk is called sericulture.


NCERT solutions for Class 7 Science Fibre to Fabric

Question 5.Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are themissing steps? Add them.

Shearing, —————, sorting, —————-, —————.

Answer:

Shearing, Scouring, sorting, reeling, dying.


Question 6.Make the sketch of two stages in the life history of the silk moth which aredirectly related to the production of silk.

Answer:


Question 7.Out of the following, which are the two related to the production of silk. Sericulture, Floriculture, Moriculture, Apiculture and Silviculture.

Answer:

Sericulture and Moriculture.


NCERT solutions for Class 7 Science Fibre to Fabric

Question 8.Match the words of Column I with those given in Column II.
Column IColumn II
1. Scouring(a) Yields silk fibres
2. Mulberry leaves(b) Wool yielding animal
3. Yak(c) Food of animal
4. Cocoon(d) Reeling
(e) Cleaning sheared skin.

Answer:

1. (e)

2. (c)

3. (b)

4. (a)


NCERT solutions for Class 7 Science Fibre to Fabric

Question 9.Given below is a crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in theblank space with letters that complete the words.Down

1. Thorough washing

2. Animal fibre

3. Long thread like

Across

1. Keeps warm.

2. Its leaves are eaten by silk worms.

3. Hatches from egg of both structures

Answer:

NCERT solutions for Class 7 Science

NCERT Solutions Class 7 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Science includes text book solutions for CBSE Class 7 Science have total 18 chapters. 7 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 7 solutions PDF and Social Science ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 7

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment