NCERT solutions for Class 7 Science Electric current and its effects

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT solutions for Class 7 Science Electric current and its effects book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Download as PDF

NCERT solutions for Class 7 Science Electric current and its effects

NCERT Class 7 Social Science Chapter wise Solutions

  1. Nutrition in Plants
  2. Nutrition in Animals
  3. Fibre To Fabric
  4. Heat
  5. Acids Bases And Salts
  6. Physical And Chemical Changes
  7. Climate
  8. Winds Storms And Cyclones
  9. Soil
  10. Respiration In Organisms
  11. Transportation in Animals And Plants
  12. Reproduction In Plants
  13. Motion And Time
  14. Electric Current And Its Effects
  15. Light
  16. Water
  17. Forests: Our Lifeline
  18. Waste Water Story

NCERT solutions for Class 7 Science Electric current and its effects

Class–VII (CHAPTER-14)
Electric Current and its Effects
Question 1.Draw in your notebook the symbols to represent the following components of electrical circuits. Connecting wires, switch in the OFF position, bulb, cell, switch in ON position and battery.

Answer:

Connecting wires

Switch in the OFF position

Bulb

Cell

Switch in ON position

Battery


Question 2.Draw the circuit diagram to represent the circuit shown in Fig. 14.3.

Answer:


NCERT solutions for Class 7 Science Electric current and its effects

Question 3.Fig. 14.4. Shows four cells fixed on a board. Draw lines to indicate how yo^u will connect their terminals with wires to make a battery of four cells.

Answer:


Question 4.The bulb in the circuit shown in Fig. 14.5 does not glow. Can you indicate the problem? Make necessary changes in the circuit to make the bulb glow.

Answer:

The problem in circuit is that both the negative terminals are connected to the bulb.


NCERT solutions for Class 7 Science Electric current and its effects

Question 5.Name any two effects of electric current.

Answer:

(i) Heating effect

(ii) Magnetic effect


Question 6.When the current is switched on through a wire, a compass needle kept nearby gets deflected from its north-south position. Explain.

Answer:

When the current flows through a circuit magnetic field is produced around it. The magnetic fields cause deflection the needle of magnetic compass. This effect is called magnetic effect of electric current.


NCERT solutions for Class 7 Science Electric current and its effects

Question 7.Will the compass needle show the deflection when the switch in the circuit

shown by Fig. 14.24 is closed?.

Answer:

No, because magnetic field is not produced in the circuit until current is flowing through the circuit.


Question 8.Fill in the blanks

(a)Longer line in the symbol represents its —————– terminal.

(b)The combination of two or more cell is called ————–.

(c) When a current is switched ON in a room heater, it ———-.

(d)The safety device based on the heating effect of electric current is called ———–.

Answer:

Fill in the blanks

(a)Longer line in the symbol represents its positive terminal.

(b The combination of two or more cell is called battery.

(c) When a current is switched ON in a room heater, it produces heat.

(d) The safety device based on the heating effect of electric current is called fuse.


NCERT solutions for Class 7 Science Electric current and its effects

Question 9.Mark ‘T” if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(a)To make a battery of two cells, the negative terminal of one cell is connected to the negative terminal of other cell. (T/F)

(b)When the current through the fuse exceeds a certain limit, the fuse wire melts and breaks. (T/F)

(c)An electromagnet does not attract a piece of iron. (T/F)

(d)An electric bell has an electromagnet. (T/F)

Answer:

(a) F

(d) T


Question 10.Do you think an electromagnet can be used for separating plastic bags from a garbage heap? Explain.

Answer:

No, electromagnets attract only the magnetic material like iron. So, it

cannot be used for separating plastic from garbage.


NCERT solutions for Class 7 Science Electric current and its effects

Question 11.An electrician is carrying out some repairs in your house. He wants to replace a fuse by a piece of wire. Would you agree? Give reasons for your response.

Answer:

Replacing the fuse with metal piece should be dangerous as fuse wire have very low melting point. In case of metal piece the melting point will be high and circuit will be not prevented in case of overloading or overheating.


Question 12.Zubeda made an electric circuit using a cell holder shown in Fig. 14.4, a switch and a bulb. When she put she switch in the ON position, the bulb did not glow. Help Zubeda in identifying the possible defects in the circuit.

Answer:

The possible reason for not glowing of bulb is:

(i) Connecting wire is loose.

(ii) The cells are used up.

(iii) Bulb may be fused.


NCERT solutions for Class 7 Science Electric current and its effects

Question 13.In the circuit shown in Fig. 14.25

(i)Would any of bulb will glow when the switch is in the ‘OF’ position?

(ii)What will be the order in which bulb A, B, C will glow when switch is moved to the ‘ON’ position?

Answer:

(a) No, as the circuit is not complete.

(b) All the three bulbs glow together if switch is in ON position.

NCERT solutions for Class 7 Science

NCERT Solutions Class 7 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Science includes text book solutions for CBSE Class 7 Science have total 18 chapters. 7 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 7 solutions PDF and Social Science ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 7

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment