NCERT solutions for Class 7 Science Acids, basis and salts

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT solutions for Class 7 Science Acids, basis and salts book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Acids, basis and salts Download as PDF

NCERT solutions for Class 7 Science Acids, basis and salts

NCERT Class 7 Social Science Chapter wise Solutions

  1. Nutrition in Plants
  2. Nutrition in Animals
  3. Fibre To Fabric
  4. Heat
  5. Acids Bases And Salts
  6. Physical And Chemical Changes
  7. Climate
  8. Winds Storms And Cyclones
  9. Soil
  10. Respiration In Organisms
  11. Transportation in Animals And Plants
  12. Reproduction In Plants
  13. Motion And Time
  14. Electric Current And Its Effects
  15. Light
  16. Water
  17. Forests: Our Lifeline
  18. Waste Water Story

NCERT solutions for Class 7 Science Acids, basis and salts

Class–VII (CHAPTER-05)
ACIDS, BASES AND SALTS
Question 1.State differences between acids and bases.

Answer:

Acids are sour and turn blue litmus red. Bases are bitter and turn red litmus blue.


Question 2.Ammonium is found in many household products, such as window cleaners. Itturns red litmus blue. What is its nature?

Answer:

Basic


NCERT solutions for Class 7 Science Acids, basis and salts

Question 3.Name the source from which litmus solution is obtained. What is the use of thissolution?

Answer:

Lichens. It is used as indicator.


Question 4.Is the distilled water acidic/basic/neutral? How would you verify it?

Answer:

Distilled water is neutral.


Question 5.Describe the process of neutralization with the help of an example.

Answer:

The reaction between an acid and a base is known as neutralization. Salts and water are produced in this process with the evolution of heat.

Acids + Bases -à Salt + water

HCl + NaOHàNaCl + H2O.


NCERT solutions for Class 7 Science Acids, basis and salts

Question 6.Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false.

(i) Nitric acid turns blue litmus red. (T/F)

(ii) Sodium hydroxide turns blue litmus red. (T/F)

(iii) Sodium hydroxide and hydrochloric acid neutralize each other and forms salts andwater. (T/F)

(iv) Indicator is a substance which shows different colours in acidic and basic solutions. (T/F)

(v) Tooth decay is caused by the presence of a base. (T/F)

Answer:

(i) F

(ii) F

(iii) T

(iv) T

(v) F


Question 7.Dorji has a few bottles of soft drink in his restaurant, but, unfortunately theseare not labelled. He has to serve the drinks on the demand of customers. One customerwants acidic drink; another wants basic and third one wants neutral drink. How will Dorjidecide which drink it to be served to whom?

Answer:

He can decide by the use of indicator. If the sample of drink turns red litmus blue, it isbasic. If it does not turn blue litmus red, it is acidic. If it does not affect litmus, it is neutral.


Question 8.Explain why:

(a) An antacid tablet is taken when you suffer from acidity.

(b) Calamine solution is applied on the skin when ant bites.

(c) Factory waste is neutralized before disposing it into the water bodies.

Answer:

(a) Antacids are nothing but bases. When there is excess of acid in stomach, antacids aretaken. Antacids neutralize the acids and relieve us.

(b) Ant injects an acid during bite which causes the burning sensation. Calamine solution isbasic in nature. It neutralizes the acid and relieves from the pain.

(c) Factory wastes contain both acidic and basic substances. These are harmful for theorganisms living in water. So, these are neutralized.


NCERT solutions for Class 7 Science Acids, basis and salts

Question 9.Three liquids are given to you. One is hydrochloric acid, another is sodiumhydroxide and third is a sugar solution. How will you identify them? You have onlyturmeric indicator.

Answer:

Turmeric solution turns red in contact with bases. It is not affected by acids and neutralsubstances.

At first we will identify the base.

The base is taken and turmeric is added. It will turn red. Then, one of the solution is added to it gradually. If the solution turns yellow again, the added liquid is Hydrochloric acid. Otherwise the added liquid is sugar solution.


Question 10.Blue litmus paper is dipped in a solution. It remains blue. What is the nature ofthe solution? Explain.

Answer:

The solution may be neutral or basic. Both types of substance have no effect on blue litmus.


NCERT solutions for Class 7 Science Acids, basis and salts

Question 11.Consider the following statements:

(a) Both acids and bases change colour at all indicators.

(b) If an indicator gives a colour change with an acid, it does not give a change with abase.

(c) If an indicator changes colour with a base, it does not change colour with an acid.

(d) Change of colour in an acid and a base depends on the type of the indicator.

Which of these statements are correct?

(i)All four

(ii) a and b

(iii) b and c

(iv) only d.

Answer:

(iv) only d.

NCERT solutions for Class 7 Science

NCERT Solutions Class 7 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 Science includes text book solutions for CBSE Class 7 Science have total 18 chapters. 7 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 7 solutions PDF and Social Science ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 7

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment