NCERT Solutions for class 7 English Expert Detectives

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for class 7 English Expert Detectives book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for English Expert Detectives Download as PDF

NCERT Solutions for class 7 English Expert Detectives

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter wise Solutions

Honeycomb

  1. Three Questions
  2. A Gift of Chapter
  3. Gopal and The Hilsa Fish
  4. The Ashes that made Trees Bloom
  5. Quality
  6. Expert Detectives
  7. The Invention of Vita – Wonk
  8. Fire Friend and foe
  9. A Bicycle in Good Repair
  10. The story of Cricket

An Alien Hand

  1. The Tiny Teacher
  2. Bringing Up Kari
  3. The Desert
  4. The Cop and the Anthem
  5. Golu Grows a Nose
  6. I Want Something in a Cage
  7. Chandni
  8. The Bear Story
  9. A Tiger in the House
  10. An Alien Hand

NCERT Solutions for class 7 English Expert Detectives

Page No: 89
Comprehension Check
1. What did Nishad give Mr Nath? Why?

Ans: Nishad gave a bar of chocolate to Mr. Naphtha because he thought that Mr. Nath was poor and starving.

2. What is “strange” about Mr Nath’s Sundays?

Ans: On every Sunday, Mr. Nath was with a tall, fair, stout man wearing spectacles in his room who used to talk a lot unlike Mr. Nath.

3. Why did Nishad and Maya get a holiday?

Ans: The monsoon broke and flooded the streets with a heavy downpour. Therefore, no traffic could move through the flooded roads so Nishad and Maya got an unexpected holiday.


NCERT Solutions for class 7 English Expert Detectives

Page No: 93
Working with the Text
1. What does Nishad find out about Mr Nath from Ramesh?
Arrange the information as suggested below.

• What he eats
• When he eats
• What he drinks, and when
• How he pays
Ans: Nishad finds out from Ramesh that Mr. Nath took two meals in a day every morning and evening. He was not particular about what he eats, it’s always the same food – two chapattis, some dal and a vegetable. He drank two cups of tea, one in the morning and one in the afternoon. He pays cash and tips well.


NCERT Solutions for class 7 English Expert Detectives

Page No: 94
2. Why does Maya think Mr Nath is a crook? Who does she say the Sunday visitor is?

Ans: Maya thought that Mr. Nath was a crook because of his strange appearence and he did not work. He never talked to anyone at Shankar House though he had been living there for more than a year. He had scars on his face which according to Maya, must have been the burn scars which would have got when police had set his house on fire. Moreover, he didn’t receive any letters and had only one visitor to visit him.
She said that the Sunday visitor must be his accomplice in crime and he came every now and then to give part of it to his partner.

3. Does Nishad agree with Maya about Mr Nath? How does he feel about him?

Ans: No, Nishad didn’t agree with Maya about Mr. Nath. He felt that he must be so lonely and wanted to have friends. He said that he was not a criminal because he was so thin and looked poor and starving.
He argued with Maya that he can’t be a bad man if he gave Ramesh such generous tips.


NCERT Solutions for class 7 English Expert Detectives

Working with Language
1. The word ‘tip’ has only three letters but many meanings.
Match the word with its meanings below.
(i) finger tipsbe about to say something
(ii) the tip of your nosemake the boat overturn
(iii) tip the water out ofthe ends of one’s fingers the bucket
(iv) have something ongive a rupee to him, the tip of your tongue to thank him
(v) tip the boat overempty a bucket by tilting it
(vi) tip him a rupeethe pointed end of your nose
(vii) the tip of the batif you take this advice
(viii) the police werethe bat lightly touched tipped off the ball
(ix) if you take my tipthe end of the bat
(x) the bat tipped the ballthe police were told, or warned

Ans: (i) finger tips – the end of one’s fingers
(ii) the tip of your nose – the pointed end of your nose
(iii) tip the water out of the bucket – empty a bucket tilting
(iv) have something on the tip of your tongue – be about to say something
(v) tip the bot over – make the boat overturn
(vi) tip him a rupee – give a rupee to him, to thank him
(vii) the tip of the bat – the end of the bat
(viii) the police were tipped of – the police were told, or warned
(ix) if you take my tip – if you take this advice
(x) the bat tipped the ball – the bat lightly touched the ball


NCERT Solutions for class 7 English Expert Detectives

2. The words helper, companion, partner and accomplice have very similar meanings, but each word is typically used in certain phrases. Can you fill in the blanks below with the most commonly used words? A dictionary may help you.
(i)
business ……
(ii) my …… on the journey
(iii) I’m mother’s little ……..
(iv) a faithful ……. such as a dog
(v) the thief’s …….
(vi) find a good ……
(vii) tennis/ golf / bridge ……
(viii) his …… in his criminal activities

Ans: (i) business partner
(ii) my companion on the journey
(iii) I’m mother’s little helper
(iv) a faithful companion such as a dog
(v) the thief’s accomplice
(vi) find a good helper
(vii) tennis/golf/bridge partner
(viii) his accomplice in his criminal activities


NCERT Solutions for class 7 English Expert Detectives

3. Now let us look at the uses of the word break. Match the word with its meanings below. Try to find at least three other ways in which to use the word.
(i) The storm brokecould not speak; was too sad to speak
(ii) daybreakthis kind of weather ended
(iii) His voice is beginningit began or burst to break into activity
(iv) Her voice broke andthe beginning of daylight she cried
(v) The heat wave brokechanging as he grows up
(vi) broke the bad newsend it by making the workers submit
(vii) break a strikegently told someone the bad news

Ans:

(i) The storm brokeit began or burst into activity
(ii) daybreakthe beginning of daylight
(iii) His voice is beginning to breakchanging as he grows up
(iv) Her voice broke and she criedcould not speak; was too sad to speak
(v) The heat wave brokethis kind of weather ended
(vi) broke the bad newsgently told someone the bad news
(vii) break a strikeend it by making the workers submit

NCERT solutions for Class 7 English

NCERT Solutions Class 7 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 English includes text book solutions from Class 7 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 7 English have total 29 chapters. 7 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 7 solutions PDF and English ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




2 thoughts on “NCERT Solutions for class 7 English Expert Detectives”

Leave a Comment