NCERT Solutions for class 7 English An Alien Hand

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for class 7 English An Alien Hand book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 7 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for English An Alien Hand Download as PDF

NCERT Solutions for class 7 English An Alien Hand

NCERT Solutions for Class 7 English Chapter wise Solutions

Honeycomb

  1. Three Questions
  2. A Gift of Chapter
  3. Gopal and The Hilsa Fish
  4. The Ashes that made Trees Bloom
  5. Quality
  6. Expert Detectives
  7. The Invention of Vita – Wonk
  8. Fire Friend and foe
  9. A Bicycle in Good Repair
  10. The story of Cricket

An Alien Hand

  1. The Tiny Teacher
  2. Bringing Up Kari
  3. The Desert
  4. The Cop and the Anthem
  5. Golu Grows a Nose
  6. I Want Something in a Cage
  7. Chandni
  8. The Bear Story
  9. A Tiger in the House
  10. An Alien Hand

NCERT Solutions for class 7 English An Alien Hand

Page No: 69
Comprehension Check

1. How does Tilloo manage to find his way to the ‘forbidden passage’?

Ans: When Tilloo’s father was enjoying a siesta at home, he managed to get hold of his security card and by evading his watchful mother’s eye, Tilloo made his way to the forbidden passage.

2. What did Tilloo hope to see once he emerged from his underground home?

Ans: Tilloo hoped to see the sun or the stars once he emerged from his underground home.

3. Why did Tilloo’s father advise him not to try to reach the surface of the planet?

Ans: Tilloo’s father advise him not to try to reach the surface of the planet because an ordinary person cannot survive there. The air is too thin to breathe and temperature is so low that one can freeze to death.

4. What changes had occurred, which forced people to live in underground homes?

Ans: The sun which had provided the sustenance turned hostile. It changed only slightly but the change was sufficient to upset the balance of nature which forced people to live in underground homes. Fish, birds and animals couldn’t bear it and became extinct.


NCERT Solutions for class 7 English An Alien Hand

Comprehension Check
1. Why was everyone in the Control Room greatly excited?

Ans: Everyone in the Control Room was greatly excited because the big TV Screen showed a dot in clear background which was heading towards the planet.

2. Was the spacecraft manned or unmanned? How do you know it?

Ans: The spacecraft was unmanned because number one reported to the president that they do not contain living beings, they only have instruments.

3. What did Number One and Number Two suggest should be done about the alien spacecraft?

Ans: Number One suggested that they should wait for the spacecraft to land and then render it ineffective anytime it is required. But Number Two suggested that we should not interfere and observe passively and not to reveal their existence by rendering the spacecraft ineffective.


NCERT Solutions for class 7 English An Alien Hand

Comprehension Check
1.(i) What do you think the mechanical hand was trying to do?

Ans: The mechanical hand was trying to collect the sample of the soil from the planet for the examination.

(ii) Tilloo pressed the red button and “the damage was done”. What was the damage?

Ans: The damage was that the mechanical hand from the spacecraft ceased to work.

2. Where had the spacecraft come from?

Ans: The spacecraft had come from the Earth.

3. On which planet do Tilloo and his parents live?

Ans: Tilloo and his parents live onmars.


NCERT Solutions for class 7 English An Alien Hand

Exercises
Discuss the following topics in groups.
1. If you had to live in a home like Tilloo’s, what parts of life would you find most difficult? What compensations might there be?

Ans: The part of life I found most difficult is the freedom and open space. It will be like living in a cell far away from open space. There were no sightseeing, social life and interactions with the nature. The compensation can be peace, harmony, safety and security. As all of us were living in the same undergrounded buildings, the people must collaborated with each other nicely.

2. What, if anything, might drive mankind to make their homes underground?

Ans: Global warming may cause the depletion of the atmosphere and changes in the behavior of the climate which will destroy the life on the surface of the Earth and drive mankind to make their homes underground.

3. Do you think there is life on other planets? Can you guess what kind of people there may be on them? In what ways are they likely to be different from us?

Ans: This question should be done by the students themselves. This question is based on using their own ideas, skills and imagination.

NCERT solutions for Class 7 English

NCERT Solutions Class 7 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 7 English includes text book solutions from Class 7 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 7 English have total 29 chapters. 7 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 7 solutions PDF and English ncert class 7 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 7 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




Leave a Comment