NCERT solutions for Class 6 Social Science History traders kings and pilgrims

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT solutions for Class 6 Social Science History traders kings and pilgrims book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT textbooks. Class 6 Social Science chapter wise NCERT solution for Social Science part 1 part 2 and Part 3  for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for History Download as PDF

NCERT solutions for Class 6 Social Science History traders kings and pilgrims

NCERT Class 6 Social Science Chapter Wise Solutions

History – Our Pasts Part I

  • Chapter 1 – What, Where, How and when?
  • Chapter 2 – On The Trial of the Earliest People
  • Chapter 3 – From Gathering to Growing Food
  • Chapter 4 – In the Earliest Cities
  • Chapter 5 – What Books and Burials Tell Us
  • Chapter 6 – Kingdoms, Kings and an Early Republic
  • Chapter 7 – New Questions and Ideas
  • Chapter 8 – Ashoka, The Emperor Who gave Up War
  • Chapter 9 – Vital, Villages and Pilgrims
  • Chapter 10 – Traders, Kings and Pilgrims
  • Chapter 11 – New Empires and Kingdoms
  • Chapter 12 – Bulidings, Paintings and Books

Geography – The Earth Our Habitat Part I

  • Chapter 1 – The Earth in the Solar System
  • Chapter 2 – Globe:  Latitudes and Longitudes
  • Chapter 3 – Motions of the Earth
  • Chapter 4 – Maps
  • Chapter 5 – Major Landforms of the Earth
  • Chapter 6 – Major Domains of the Earth
  • Chapter 7 – Our Country – India
  • Chapter 8 –  India: Climate, Vegetation and Wildlife

Political Science

  • Chapter 1 –  Understanding Diversity
  • Chapter 2 –  Diversity and Discrimination
  • Chapter 3 – What is Government
  • Chapter 4 – Key Elements of a Democratic Government
  • Chapter 5 – Panchayati Raj
  • Chapter 6 – Rural Administration

NCERT Solutions for Class 6 Social Science History traders kings and pilgrims

Question 1. Match the following:

(1) MuvendarMahayana Buddhism
(2) Lords of the dakshinpathaBuddhacharita
(3) AshvaghoshaSatvahana rulers
(4) BodhisattvasChinese pilgrim
(5) Xuan ZangCholas, Cheras and Pandyas

Answer.

(1) MuvendarCholas, Cheras and Pandyas
(2) Lords of the dakshinapathaSatavahana rulers
(3) AshvaghoshaBuddhacharita
(4) BoddhisattvasMahayana Buddhism.
(5) Xuan ZangChinese pilgrim

Question 2. Why did the kings want to control the silk route?

Answer. Traders used the land route to carry Chinese products especially silk to Western Asia. That land route was known as the silk route. Some Indian kings who had their kingdoms adjacent to the silk route wanted to control the silk route because they could reap benefits from the traders travelling along that route in form of taxes, tributes and gifts.


Question 3. What kind of evidence do historians use to find out about trade and trade routes?

Answer. Trade links were established by India with distant lands -West, Roman empire, Central Asia, China etc. The remains of non-Indian origin merchandise like pottery, gold and silver coins, bowls and plates have been found by archaeologists at various places. They were taken by the traders to one place to another place. South India was famous for gold, spices, especially pepper, and precious stones. Many of these goods were carried by traders to Rome in ships across the sea and by land in caravans. A number of Roman gold coins have been found in south India.


Question 4. What were the main features of Bhakti?

Answer. Bhakti was generally understood as a person’s devotion to his or her chosen deity. It was regarded as a two-way relationship between the deity and the devotee. The main features of Bhakti were:

  1. Devotion and individual worship of a god or goddess were emphasised by Bhakti rather than the performance of elaborate sacrifices.
  2. According to this system of belief, if a devotee worships the chosen deity with a pure heart, the deity will appear in the form in which he or she may desire.
  3. Everyone, whether rich or poor, man or woman could follow the path of Bhakti.

Question 5. Discuss the reasons why the Chinese pilgrims came to India?

Answer. Pilgrims are men and women who undertake journeys to holy places in order to offer worship. The best known of these pilgrims are the Chinese Buddhist pilgrims like Fa Xian, Xuan Zang and I-Qing. They came to visit places associated with the life of Buddha as well as famous monasteries. They also spent time studying in the monasteries. Xuan Zang and other pilgrims spent time studying in Nalanda (Bihar).


Question 6. Why do you think ordinary people were attracted to Bhakti?

Answer. Ordinary people were attracted to Bhakti because it was a devotion to a particular deity, e.g. Lord Shiva, Lord Vishnu, Goddess Durga etc. The people did not need to perform elaborate temple or religious ceremonies.


Question 7. List five things that you buy from the market. Which of these are made in the city/village in which you live, and which are brought by traders from other areas?

Answer. I buy the following things from the market:

  1. Food grains are grown in the villages.
  2. Vegetables are also grown in nearby areas and also brought from villages by traders.
  3. Readymade garments are made in the cities and brought by traders to other cities also.
  4. Exercise notebooks and stationery goods are made in the cities.
  5. Electronic toys and mobile phones are also made in the cities.

Question 8. There are several major pilgrimages performed by people in India today. Find out about any one of them, and write a short description. (Hint: Who can go on the pilgrimage- men, women or children? How long does it take? How do people travel? What do they take with them? What do they do when they reach the holy place? Do they bring anything back with them?)

Answer. Amarnath ki Yatra is one of the most arduous journey undertaken by the pilgrims. It is a sacred place for the Hindus. Amarnath in Himalaya has natural Shiva Linga made of ice. The journey is undertaken by people of all ages. It takes about 15 days from Delhi. The journey starts in the month of August. A part of the journey is covered by train, another part on foot and riding on animals. The security forces have to protect the pilgrims from terrorist attacks. The pilgrims carry offerings and after bathing they offer their prayers, they start on the return journey. Very often pilgrims bring ‘prasad’ which is distributed among the people back home.

NCERT Solutions for Class 6 Social Science

NCERT Solutions Class 6 Social Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 Social Science includes text book solutions from part 1 and part 2 and part 3  NCERT Solutions for CBSE Class 6 Social Science have total 29 chapters. 6 Social Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Social Science class 6 solutions PDF and Social Science ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 6

To download NCERT Solutions for class 6 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




3 thoughts on “NCERT solutions for Class 6 Social Science History traders kings and pilgrims”

Leave a Comment