NCERT Solutions for Class 6 Science Motion and Measurement of Distances

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 6 Science Motion and Measurement of Distances book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 6 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Download as PDF

NCERT Solutions for Class 6 Science Motion and Measurement of Distances

NCERT Class 6 Science Chapter wise Solutions

  • Chapter 1 – Food Where Does It Come From
  • Chapter 2 – Components of Food
  • Chapter 3 – Fibre to Fabric
  • Chapter 4 – Sorting Materials Into Group
  • Chapter 5 – Separation of Substances
  • Chapter 6 – Changes Around Us
  • Chapter 7 – Getting to Know Plants
  • Chapter 8 – Body Movements
  • Chapter 9 – The Living Organisms and Their Surroundings
  • Chapter 10 – Motion and Measurement of Distances
  • Chapter 11 – Light Shadows and Reflection
  • Chapter 12 – Electricity and Circuits
  • Chapter 13 – Fun with Magnets
  • Chapter 14 – Water
  • Chapter 15 – Air around Us
  • Chapter 16 – Garbage In Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 Science Motion and Measurement of Distances

Class–VI
(CHAPTER-10)
MOTION AND MEASUREMENT OF DISTANCES
Question 1.Give two examples each of modes of transport used on land, water and air.

Answer:

On land: Car, Train

In water: Boat, Ship

In air: Aeroplane, Helicopter.


NCERT Solutions for Class 6 Science Motion and Measurement of Distances

Question 2.Fill in the blanks:

(i)One meter is ——– cm.

(ii)Five kilometer is ———– m.

(iii)Motion of a child on a swing is ————.

(iv)Motion of the needle of a swing machine is —————-.

(v)Motion of a wheel of a bicycle is ————-.

Answer: Fill in the blanks:

(i)One meter is100 cm.

(ii)Five kilometer is 5000 m.

(iii)Motion of a child on a swing is circular motion.

(iv)Motion of the needle of a swing machine is periodic motion.

(v)Motion of a wheel of a bicycle is circular motion


Question 3.Why can a pace or footstep not be used as a standard unit of length?

Answer: We cannot use pace or a footstep as standard unit of length as the size of foot and the footstep will not be the same for every individual. Thus, the measurement will not be same for different people.


NCERT Solutions for Class 6 Science Motion and Measurement of Distances

Question 4.Arrange the following lengths in their increasing magnitude.

1m, 1 centimeter, 1 kilometer, 1 milimeter.

Answer: 1 millimeter, 1 centimeter, 1 meter, 1 kilometer.


Question 5.The height of a person is 1.65 m. express it into cm and mm.

Answer: 1.65 m = 165 cm

= 1650 mm.


NCERT Solutions for Class 6 Science Motion and Measurement of Distances

Question 6.The distance between Radha’s home and her school is 3250 m. express this distance into km.

Answer: 3250 m = 3.25 km.


Question 7.While measuring the length of a knitting needle, the reading of the scale at one end is 3.0 cm and at the other end 33.1 cm. What is the length of the needle?

Answer: Length of needle = 33.1 cm – 3.0 cm = 30.1 cm.


NCERT Solutions for Class 6 Science Motion and Measurement of Distances

Question 8.Write the similarities and differences between the motion of a bicycle and ceiling fan that has been switched on.

Answer: Similarities: – Wheel of a bicycle and ceiling fan both shows circular motion.

Differences: – Cycle moves in rectilinear motion but ceiling fan does not move in rectilinear motion.


Question 9.Why could you not use an elastic measuring tape to measure distance? What would be some of the problems you would meet in telling someone about a distance you measured with an elastic tape?

Answer: Elastic tap will not give accurate measurement because it stretches in length and reduces in size when not stretched. While telling the measurement taken with an elastic tape. We have to tell whether the tape was stretched and by how much. This is very difficult.


NCERT Solutions for Class 6 Science Motion and Measurement of Distances

Question 10.Give two examples of periodic motion.

Answer: Example of periodic motion-

(i)Pendulum

(ii)Child on the swing.

NCERT solutions for Class 6 Science

NCERT Solutions Class 6 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 Science includes text book solutions for CBSE Class 6 Science have total 16 chapters. 6 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 6 solutions PDF and Social Science ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 6

To download NCERT Solutions for class 6 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 6 Science Motion and Measurement of Distances”

Leave a Comment