NCERT Solutions for Class 6 Science Air around Us

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 6 Science Air around Us book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 6 Science chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Science Air around Us Download as PDF

NCERT Solutions for Class 6 Science Air around Us

NCERT Class 6 Science Chapter wise Solutions

  • Chapter 1 – Food Where Does It Come From
  • Chapter 2 – Components of Food
  • Chapter 3 – Fibre to Fabric
  • Chapter 4 – Sorting Materials Into Group
  • Chapter 5 – Separation of Substances
  • Chapter 6 – Changes Around Us
  • Chapter 7 – Getting to Know Plants
  • Chapter 8 – Body Movements
  • Chapter 9 – The Living Organisms and Their Surroundings
  • Chapter 10 – Motion and Measurement of Distances
  • Chapter 11 – Light Shadows and Reflection
  • Chapter 12 – Electricity and Circuits
  • Chapter 13 – Fun with Magnets
  • Chapter 14 – Water
  • Chapter 15 – Air around Us
  • Chapter 16 – Garbage In Garbage Out

NCERT Solutions for Class 6 Science Air around Us

Class–VI
(CHAPTER-15)
AIR AROUND US
Question 1.What is the composition of air?

Answer: Air contains some gases, water vapour and dust particles. The gases in air includes nitrogen, oxygen, small amount of carbon dioxide and many other gases. The gases that make up maximum proportion are nitrogen (78%) and oxygen (21%). Remaining 1% us constituted by carbon dioxide and few other gases, water vapour and dust particles.


Question 2.Which gas in the atmosphere is essential for respiration?

Answer: Oxygen.


NCERT Solutions for Class 6 Science Air around Us

Question 3.How will you prove that air support burning?

Answer: Two lighted candles are taken. One candle is fixed in a tumbler containing water. This candle is covered by an inverted glass. After sometime, the covered candle gets extinguished and water rises up to 1/5th in one of the glass. This shows that oxygen is necessary for burning because 1/5th is oxygen. The candle was extinguished as soon as all the oxygen was used up.


Question 4.How will you show that air is dissolved in water?

Answer: When a tumbler containing water is heated, tiny bubbles appear on the inner side. These bubbles appear before the water starts boiling. So, these must be air bubbles. This shows that water contain air.


NCERT Solutions for Class 6 Science Air around Us

Question 5.Why does a lump of cotton wool shrink in water?

Answer: A lump of cotton wool shrinks in water because the air inside wool cotton is driven out by water. The layers stick together and hence lump shrinks.


Question 6.The layer of air around the earth is known as ————–.

Answer: Atmosphere.


NCERT Solutions for Class 6 Science Air around Us

Question 7.The component of air used by green plants to make their food, is ———–.

Answer: Carbon dioxide.


Question 8.List five activities that are possible due to the presence of air.

Answer: Activities due to presence of air:

(i)Winnowing

(ii)Formation of clouds

(iii)Respiration

(iv)Photosynthesis

(v)Transpiration

(vi)Flying of birds


NCERT Solutions for Class 6 Science Air around Us

Question 9.How do plants and animals help each other in exchange of gases in the atmosphere?

Answer: In photosynthesis, plants take carbon dioxide and give out oxygen. The animals breath in oxygen in respiration and carbon dioxide is given out which is again used by plants for photosynthesis, that is, preparation of food by plants.

This is how plants and animals help each other in the exchange of gases in the atmosphere.

NCERT solutions for Class 6 Science

NCERT Solutions Class 6 Science PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 Science includes text book solutions for CBSE Class 6 Science have total 16 chapters. 6 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 6 solutions PDF and Social Science ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Class 6

To download NCERT Solutions for class 6 Social Science, Computer Science, Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 6 Science Air around Us”

  1. Very helpful its helping me in my studies, but can you keep physics,biology and chemistry for the sixth standards?

Leave a Comment