NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Complete Guide for CBSE Students

NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 EVS chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 5 EVS Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work

NCERT Class 5 EVS Chapter wise Solutions

  • Chapter-1 Super Senses
  • Chapter- 2 A snake Charmers story
  • Chapter- 3 From Tasting to Digesting
  • Chapter- 4 Mangoes Round the year
  • Chapter- 5 Seeds and Seeds
  • Chapter- 6 Every drop counts
  • Chapter- 7 Experiments with water
  • Chapter- 8 A treat for mosquitoes
  • Chapter- 9 Up you go
  • Chapter- 10 Walls tells stories
  • Chapter- 11 Sunita in space
  • Chapter- 12 What if it Finishes files
  • Chapter- 13 A shelter so high
  • Chapter- 14 When the earth shook
  • Chapter- 15 Blow hot block cold
  • Chapter- 16 Who will do this work
  • Chapter- 17 Across the wall
  • Chapter- 18 No place for us
  • Chapter-19 A seed tells a farmer story
  • Chapter- 20 Whose forests
  • Chapter- 21 Like father like daughter
  • Chapter- 22 On the move again

NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work

CHAPTER -16
WHO WILL DO THIS WORK 
1. Have you seen such scenes around you?

Ans. Yes, I have seen such scenes around.


2. Have you ever thought of people who do this work? Can you imagine how they would feel?

Ans. The people who have to do this work feel it very difficult, dirty, hard and laborious.


3. Why do you think people need to do this kind of work?

Ans. People need to do this work due to poverty.


4. Since when have they been doing this work?

Ans. They have been working for the last 15-20 years.


5. How much have they studied?

Ans. Most of them have studied only upto 5 th class.


6. Have they tried to look for some other work?

Ans. No, they have not tried to look for any other work.


7. Did the elders in their family also do this work?

Ans. Yes, the elders in their family also do this work.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work

8. What kind of difficulties do they face in doing this work?

Ans. They have to face many difficulties while doing this work, such as:

(i) They have to face excessively foul smelling garbage due to which they might suffer from many health related problems.

(ii) The other people look them with hatred and consider them as belonging to a low and backward community.

(iii) Even if they study, they do not get good jobs.


9. What are the differences kinds of work being done in this drawing. List any five of these.

Ans. Five different kinds of work that have been shown in the drawing are:

(i) Working as a labourer

(ii) Working as a road sweeper

(iii) Working as a doctor

(iv) Working as a teacher

(v) Vegetable/fruit seller


10. If you were asked to do any five jobs shown in this picture, which would you choose.

Ans. I would have chosen the following jobs in this picture:

(i) Teacher

(ii) Doctor

(iii) Computer professional

(iv) Artist

(v) Shopkeeper


NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work

11. Which five jobs would you not choose? Why?

Ans. I will not choose the following jobs:

(i) Sweeper

(ii) Labourer

(iii) Fruit/Vegetable hawker

(iv) Painter

(v) Gatekeeper

I want to study hard and get a challenging job. I want to achieve a good name and respect in the society and also earn in a good income, so that I can live a happy life. But the jobs mentioned above are not very respectful and I will not be able to earn well by doing these jobs. Thus, I will not choose these jobs.


12. What kind of work or jobs do people not want to do? Why?

Ans. The work which does not require much brain are not challenging, for example, work of a sweeper, gatekeeper, doing white wash on building etc. People does not want to these jobs because by these jobs we cannot earn well, these are not challenging and these are not considered respectful.


13. So, who does this kind of work? Why do people do this kind of work that others do not want to do?

Ans. The poor people usually do this kind of work. This is because:

(i) They do not have enough money to study and get a good job.

(ii) Even if they study and get a degree, they still do not get a good job.

(iii) They have been in this job since their great grandparents or even before that, thus they are forced to get into this job only.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work

14. What would happen if nobody did this work? If nobody cleared the garbage lying outside your school or your house for one week, then what would happen. Think of same ways so that people would not to do the work they don’t like to do. Draw a picture of what you thought.

Ans. If nobody would clear the garbage lying outside our school or our house, there would be-

(i) a lot of garbage accumulated here and there on the roads.

(ii) the place would become very filthy and foul smelling

(iii) a lot of mosquitoes and other germs would breed in these areas and spread diseases.

Some other ways for cleaning, so that the people would not have to do this work are:

(i) Crane: A crane can be used which carries huge amount of garbage at a time and does not require people to hold the garbage by hands.

(ii) Dalao: It is a special type of big dustbin in which the garbage is collected. When it gets filled up, a crane or truck is brought and it takes away the whole dust-bin as it is.


15. Why did Gandhiji and his team start doing the job of cleaning? What do you think about this?

Ans. It was the usual practice that people from a particular community would do the job of cleaning. These people were considered as untouchable and were hosted by the other people. Gandhiji wanted to remove this practice of untouchability from the society and also wanted the people to respect each other. Thus, Gandhiji and his team started doing the job of cleaning themselves so that can learn from them.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work

16. Do you know any such people in your area who try to help others in solving their problems? Find out.

Ans. Yes, there is a lady in our colony who has started an NGO. This NGO is working for the cleanliness of the roads, drains etc. The people working in the NGO, personally clean and sweep the roads and drains and thus they are helping others in solving their problems.


17. What are the toilet arrangements in your house? Where is the toilet? Inside the house or outside? Who cleans the toilet?

Ans. In our house there is provision of a modern and concert toilet which is located inside the house. The toilet has a flush system. It has a small water tank with a button. On pushing the button the water rushes out with speed and flushes away the stool and urine. It is cleaned daily by a sweeper.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work

18. How did the man who was returning from the toilet behave with Mehadevbhai? Why did he behave like this?

Ans. The man those was returning from the toilet talked with Mahadevbhai in an insulting way and treated him feeling of hatred. He thought that these people who clean the toilet are from a very low community and are untouchables. Thus, they should be treated like this


19. How do people generally behave with those people who cleans toilets and drains? Write.

Ans. People generally behave with those people who clean the toilets and drains in an insulting way as they consider them as untouchables and those belonging to a low community. They dislike and avoid to touch them or allow them to enter their kitchen or other rooms of the house expect the toilets.


20. Narayan and Gandhiji discussed all this many years ago. Have things changed now?

Ans. Yes, things have changed a lot now. Now a days, most of the people do not believe in untouchability. In fact, the government has also passed many rules in favour of these people according to which misbehaving with these people in punishable by law. Government has also reserved many seats for these people in educational institutions and government jobs.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work

21. Who does the cleaning in your school? What all has to be cleaned?

Ans. The cleaning in our school is done by 3-4 sweepers. They have to clean the toilets, all the rooms, the terrace and the, grounds of the school.


22. Do all the children like you help in this? If yes, how?

Ans. Yes, sometimes we help in this cleaning work. We clean our classroom. If any waste papers or any other wastes are lying here and there, we collect them and throw them in the dustbin. We also clean our benches and chairs.


23. If all do not help, why not?

Ans. Some students of the class, do not help of all. They are belonging to very rich families and they consider their insult work doing this cleaning work.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work

24. Do all the children do all kinds of work?

Ans. No, all the children do not perform all kinds of work. Those who consider this work as a low status or insulting work and hate it, do not perform it or do it only superficially.


25. Do they sometimes have to miss classes to do this work?

Ans. No, they do not miss classes to do this work. They do it in just 5-10 minutes in between the classes.


26. Do the girls and the boys do the same kinds of work.

Ans. Yes, the girls and boys do the same kinds of work.


27. What work do you do at home?

Ans. I do the following work at home:

(i) I clean my room daily. After studying, I arrange all my books and copies properly and do not allow them to spread.

(ii) I also clean my bed daily.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work

28. Is the work done by boys and girls, men and women the same?

Ans. No, usually the work done by boys and girls, men and women is not the same. The girls and women are usually involved in household jobs like cleaning the rooms, cooking, washing clothes etc. The boys and men are usually involved the outdoor jobs like bringing vegetables, fruit, oil, other household things paying electricity bills etc.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work

29. Would you like to bring some change? What kind?

Ans. Yes, I would like to bring some changes in this. The girls and women should also he allowed to study so that they can get good jobs and become independent and self relient. Moreover, the boys and men should also participate in some household works and help the women.


30. Do people look at different kinds of work in the same way? If not, why is this so? Why is it important to bring change?

Ans. No, even today people do not look at different kinds of work in the same way. Most of the road cleaners, toilet sweepers etc. are still from some particular communities only. The other people do not consider these jobs respectable and they hate these jobs and also treat these people in a derogatory manner.

This difference has been created because the rich people study well and get good jobs. Thus, they earn well and become richer. But the poor people can’t even afford to eat, So, they can’t spent on studying and are forced to take these kinds of jobs. This needs to be changed in order to bring equality among the people so that everyone should respect each other.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work

31. Gandhiji used to say that every person should do every kind of work. What do you feel about this? If everyone followed this, what are the things that would change? What are the some changes that will happen in your own house?

Ans. If everyone will start doing all kinds of work then no work will be considered low or disrespectful. There will be equality among the people, no one will feel superior or inferior. No one will insult any one. Everyone will become independent. The practice of untouchability will also vanish. The men and women will work together at our own house also. The men will also help the women by doing some household work.

NCERT solutions for Class 5 EVS Chapter 16 Who will do this work

NCERT Solutions Class 5 EVS PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 EVS includes text book solutions for CBSE Class 5 EVS have total 22 chapters. 5 EVS NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert EVS class 5 solutions PDF Science ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Science Class 3rd to 12th

CBSE app for Class 5

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer EVS, Hindi ,English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.




Test Generator

Test Generator

Create Papers with your Name & Logo

Try it Now (Free)

3 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 EVS Who will do this work”

Leave a Comment