NCERT Solutions for Class 5 EVS Like father like daughter

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Complete Guide for CBSE Students

NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 5 EVS Like father like daughter book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 EVS chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 5 EVS Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 EVS Like father like daughter

NCERT Class 5 EVS Chapter wise Solutions

  • Chapter-1 Super Senses
  • Chapter- 2 A snake Charmers story
  • Chapter- 3 From Tasting to Digesting
  • Chapter- 4 Mangoes Round the year
  • Chapter- 5 Seeds and Seeds
  • Chapter- 6 Every drop counts
  • Chapter- 7 Experiments with water
  • Chapter- 8 A treat for mosquitoes
  • Chapter- 9 Up you go
  • Chapter- 10 Walls tells stories
  • Chapter- 11 Sunita in space
  • Chapter- 12 What if it Finishes files
  • Chapter- 13 A shelter so high
  • Chapter- 14 When the earth shook
  • Chapter- 15 Blow hot block cold
  • Chapter- 16 Who will do this work
  • Chapter- 17 Across the wall
  • Chapter- 18 No place for us
  • Chapter-19 A seed tells a farmer story
  • Chapter- 20 Whose forests
  • Chapter- 21 Like father like daughter
  • Chapter- 22 On the move again

NCERT Solutions for Class 5 EVS Like father like daughter

CHAPTER -21
LIKE FATHER, LIKE DAUGHTER 
1. Ashima sneezed just like her father. Do you have any such habit of trait which is similar to that of someone in your family? What is it? Whom is it similar to?

Ans. Yes, I laugh like my mother.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Like father like daughter

2. Does your face or anything else look similar to that with of someone else in your family? What is it?

Ans. Yes, some of my facial features and voice resembles with that of my family members. These are:

(i) My brown eyes – just like my mother.

(ii) My broad forehead – just like my paternal grandfather

(iii) My thick nose – just like my maternal grandmother.


3. Did someone tell you this or did you find it out yourself?

Ans. I was told about this by my mother and grandmother.


4. How do you feel when people compare you with someone else in your family? Why do you feel so?

Ans. When people compare me with my mother I feel very good because my brother is very beautiful and I feel very good to listen that I am like her.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Like father like daughter

5. Who laughs the loudest in your family? Laugh like the person.

Ans. My paternal grandmother laughs the loudest in my family.


6. Make a list of all the family members from Nilima’s nani to little Samir. How are they all related to Nilima? Write.

Ans. List of the names of all the family members from Nilima’s nani to little Samir and their relationship with Nilima is given below:

Nani – Nilima’s nani (Mother’s mother)

Eldest Nani – Nilima’s so called nani – Nani’s sister

Elder son of Nani k- Niliima’s mama (Mother’s brother)

Kiran – Nilima’s mama (Mama’s daughter)

Samir – Nilima’s nephew (Son of her sister)


7. In your family are there any such examples of uncle-nephews or brother sister, where there is a big difference in the age? Find out from your elders.

Ans. Yes, I do have many uncle-nephews, brothers, sisters in my family where there is a big difference in the age.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Like father like daughter

8. Have you seen a very young child in your family? Whom does the child’s eyes, nose, hair or fingers look like in the family? Write their names.

Ans. Yes, I have seen the young child of my uncle, some of his special characteristics and the names of the people with whom this resemble are given below:

(i) Eyes – just like his father

(ii) Nose – just like his Mama

(iii) Hair – just like his bua

(iv) Fingers – just like his Mausi


9. Nilima’s hair is like her nani’s – thick and curly. Nilima’s mother has straight, brown and limp hair? What type of hair do you have black or brown, oily or dry?

Ans. My hairs are brown and oily.


10. What is the colour of your hair? Measure and write the length of your hair.

Ans. The colour of my hair is brown. My hair are 60 cms long.


11. Is your hair like that of anyone else in your family? If yes, then name the person.

Ans. Yes, my hair resemble with those of my mother.


12. Measure the hair of other members of your family.

Ans. The length of the hair of the other member of your family are:

Father – 4 cm

Mother – 65 cm

Sister – 50 cm

Brother – 6 cm


13. Who has the longest hair in your family?

Ans. My mother has the longest hair in my family.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Like father like daughter

14. How many people do you know whose hair is longer than a meter? Does having long hair run in their family?

Ans. I know about two people whose hair are longe than a meter, my friend Rita and her sister Sita. Yes, having long hair runs in their family.


15. Do you know how to measure your height? Measure yourself from head to toe and write how tall you are?

Ans. Yes, I know how to measure my height. It is measured by using a meter scale or an inch tape. My height is about 110 cm.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Like father like daughter

16. How tall do you think will be when you grow up? Is anyone else in your family of the same height?

Ans. I think when I will grow up, my height will be around 155 cm. My mother is almost of the same height.


17. Measure the height of your family members and write it down.

Ans. The height of my family members is given below:

Father – 165 cm, Mother – 153 cm, Brother – 140 cm


18. What is similar between Saroja and Suvasini? What is different?

Ans. Since Saroja and Suvasini are twin sisters, therefore, their facial features eyes, height etc. are common i.e. they resemble to each places, as a result the other qualities which they adopted later on different. Saroja know two languages Tamil and Marathi and as well, she is good in singing but Suvasini lacks these qualities. Suvasini know about Saroja does not. These two looks so alike but are so different.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Like father like daughter

19. Do you know any twins? What is similar in them? How are they different?

Ans. Yes, there are two twins in my neighbourhood, one of them is a boy and the other is a girl. So, they look from a different.


20. Have you read or heard anything about polio? Where?

Ans. Yes, I have read and heard about polio in newspapers TV and radio.


21. Have you read or heard any news about pulse polio? What?

Ans. Yes, I have read and heard about the pulse polio in TV, radio, newspaper, hoardings on roadside. The government has been running a free pulse polio programme under which all the children below five years are vaccinated against polio free of cost on specific dates as decided by the Health Ministry. Besides, the vaccination is available free of cost in most of the dispensaries and hospitals.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Like father like daughter

22. Do you know of anyone who has polio?

Ans. Yes, there is a boy in our class who is suffering from polio. One of his legs is not functioning properly and he uses a stick to walk.


23. Are there people in your hose who talk loudly? Is it their habit or they cannot hear very well also?

Ans. Yes, my Nanaji talks very loudly. Actually he cannot hear properly as well.


24. Are there times when you do not talk loudly in from of some people? When? With whom? Why? When can you speak loudly?

Ans. Yes, I do not talk with my grandmother and father. This is because I have a great respect for them and also because I am a little scared of them. I can speak loudly with my friends.


25. Some people use a machine in their ear to help them hear better. Some use a stick or spectacles to help them in other ways. Do you know someone who does so?

Ans. Yes, my nanaji uses a machine in his ear to help him near better. My dadaji use spectacles and a stick to walk.


26. Talk to people who cannot hear very well. Find out if they had this problem from birth. When did they start to have a problem with hearing? What difficulties do they face?

Ans. Yes, my grandfather cannot hear very well. He was not like this since birth. But, at the age of 30 he got some serious ear infection due to which he developed hearing a problem. Due to this he has to face many difficulties.

(i) He finds it difficult to cross a road as he cannot hear the traffic horns properly.

(ii) He finds it difficult to communicate with people.

(iii) He finds it difficult to listen to radio/TV.


NCERT Solutions for Class 5 EVS Like father like daughter

27. What do you think – What all is a part of you that you got from your mother’s side?

Ans. I have got the following features from my mother’s side:

(i) My brown eyes – just like my mother

(ii) My seft voice – just like my mausi

(iii) My thick nose – just like my nani

(iv) My broad forehead – just like my mama

NCERT solutions for Class 5 EVS Chapter 21 Like father like daughter

NCERT Solutions Class 5 EVS PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 EVS includes text book solutions for CBSE Class 5 EVS have total 22 chapters. 5 EVS NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert EVS class 5 solutions PDF Science ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Science Class 3rd to 12th

CBSE app for Class 5

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer EVS, Hindi ,English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.




Test Generator

Test Generator

Create Papers with your Name & Logo

Try it Now (Free)

2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 EVS Like father like daughter”

Leave a Comment