NCERT Solutions for Class 5 EVS A snake Charmers story

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Complete Guide for CBSE Students

NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 5 EVS A snake Charmers story book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 EVS chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 5 EVS Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 EVS A snake Charmers story

NCERT Class 5 EVS Chapter wise Solutions

  • Chapter-1 Super Senses
  • Chapter- 2 A snake Charmers story
  • Chapter- 3 From Tasting to Digesting
  • Chapter- 4 Mangoes Round the year
  • Chapter- 5 Seeds and Seeds
  • Chapter- 6 Every drop counts
  • Chapter- 7 Experiments with water
  • Chapter- 8 A treat for mosquitoes
  • Chapter- 9 Up you go
  • Chapter- 10 Walls tells stories
  • Chapter- 11 Sunita in space
  • Chapter- 12 What if it Finishes files
  • Chapter- 13 A shelter so high
  • Chapter- 14 When the earth shook
  • Chapter- 15 Blow hot block cold
  • Chapter- 16 Who will do this work
  • Chapter- 17 Across the wall
  • Chapter- 18 No place for us
  • Chapter-19 A seed tells a farmer story
  • Chapter- 20 Whose forests
  • Chapter- 21 Like father like daughter
  • Chapter- 22 On the move again

NCERT Solutions for Class 5 EVS A snake Charmers story

CHAPTER -2
A SNAKE CHARMER’S STORY 
1. Have you ever seen anyone playing a been? Where?

Ans. Yes, I have seen snake-charmers playing a been. Sometimes they come to our colony.


2. Have you ever seen a snake? Where?

Ans. Yes, I have seen snakes. The snake charmers who come to our colony carry many types of snakes.


NCERT Solutions for Class 5 EVS A snake Charmers story

3. Were you scared by it? Why?

Ans. Yes, I was scared because I have heard that some snakes are poisonous.


4. Do you think all snakes are poisonous?

Ans. No, I don’t think so.


5. In chapter 1 you read that snakes do not have external ears. Can the snake hear the been or does it dance when the been moves? What do you think?

Ans. Snakes cannot hear the been. They dance when the been moves.


NCERT Solutions for Class 5 EVS A snake Charmers story

6. Have you ever seen animals being used for entertainment of people? When and where did you see this?

Ans. Yes, In circus, parks, roadside and sometimes in our colony, I have seen many animals being used for entertainment of people.


7. Which animal show did you see?

Ans. I saw the show of monkeys, snakes, elephants, lion, tiger, panther, beer etc.


NCERT Solutions for Class 5 EVS A snake Charmers story

8. How did people behave with the animals in the show?

Ans. The behaviour of people towards the animals was warm.


9. Was anyone teasing the animal? How?

Ans. No, nobody was teasing the animal.


10. What kind of questions came to your mind after seeing that animal show?

Ans. Many questions came to my mind after seeing that show such as:

(i) Is it fair to use animals for the entertainment of people?

(ii) How are the animals caught from the forests and trained?

(iii) Whether they are handled with care?

(iv) Would it not be better if they are set free in the forest?


NCERT Solutions for Class 5 EVS A snake Charmers story

11. Imagine that you are an animal in a cage. Think how you would fee. Complete the sentences.

Ans. I am afraid when my trainer beats me if I do any mistake.

I Wish I could roam freely in the forest.

I am sad when I remember my family.

If I had a chance I would run free into the forest.

I do not like it at all when people tease me.


12. Like snake charmer, which other people depend on animals for their livelihood?

Ans. Besides snake-charmers, many people like milkman, poultry farmers, tonga-wala, farmer, washerman etc. depend on animals for their livelihood.


13. Talk to some people in your neighbourhood who keep one or more animals for their livelihood for example, a horse for a tonga, hence for eggs etc.

· Name is the animal they keep?

· How many animals are there?

· Is there a separate place for the animals?

· Who looks after them?

· What do the animals eat?

· Do the animals ever fall ill? What does the keeper do then?

· Make some more questions and discuss.

· Make a report on your project and read it our in class.

Ans. There is a milkman who lives near my house. He has kept five cows. There is a separate construction for these cows. The calves are kept at some distance away from the cows. Milkman and his wife look after them. The cows eat fodder, grasses, etc. Sometimes when any cow falls ill, it is treated by a veterinary doctor. These cows give plenty of milk. By selling this milk, the milkman earns his livelihood.


NCERT Solutions for Class 5 EVS A snake Charmers story

14. The government has made a law that no one can catch and keep snakes. What do you think about this law? Give reasons for your answer and write in your own words.

Ans. I think this law is in the interest of animals. I have seen many animals being used for entertainment and as means for earning livelihood, such as in circus, with snake charmers, etc. Of course they take care of these animals because they earn their livelihood from them, but I think the animals would be happy only if they are allowed to live freely in their natural habitat. Nobody wants slavery.

Further, if any animals does any mistake during the training or the show, the trainer torture it, which is really pathetic.

Apart from these, many hunters and poachers kill animals for their skins, tusks, horns etc. After making the law, such activities are checked so I think it is a good move.

NCERT solutions for Class 5 EVS Chapter 2 A snake Charmers story

NCERT Solutions Class 5 EVS PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 EVS includes text book solutions for CBSE Class 5 EVS have total 22 chapters. 5 EVS NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert EVS class 5 solutions PDF Science ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Science Class 3rd to 12th

CBSE app for Class 5

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer EVS, Hindi ,English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.




Test Generator

Test Generator

Create Papers with your Name & Logo

Try it Now (Free)

Leave a Comment