NCERT Solutions for Class 5 English Wonderful Waste

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 English Wonderful Waste book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 5 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Wonderful Waste

NCERT Solutions for Class 5 English Chapter wise Solutions

Marigold

  • Chapter 01 Wonderful Waste
  • Chapter 02 Flying Together
  • Chapter 03 Robinson crusoe
  • Chapter 04 My Elder Brother
  • Chapter 05 Rip van Winkle
  • Chapter 06 Talkative Barber
  • Chapter 07 Gullivers Travels
  • Chapter 08 The Little Bully
  • Chapter 09 Around the World
  • Chapter 10 Who will be Ningthou

Poem

  • Poem 01 Ice Cream Man
  • Poem 02 Teamwork
  • Poem 03 My Shadow
  • Poem 04 Crying
  • Poem 05 The Lazy Frog
  • Poem 06 Class Discussion
  • Poem 07 Topsy Turvey Land
  • Poem 08 Nobodys Friend
  • Poem 09 Sing a Song of People
  • Poem 10 Malu Bhalu

NCERT Solutions for Class 5 English Wonderful Waste

CHAPTER – 1
WONDERFUL WASTE
1. What were the preparations in the palace for?

Ans. There were preparations for a grand feast in the palace.


2. Why did the Maharaja go into the kitchen in the afternoon?

Ans. The Maharaja went into the kitchen to see what dishes had been prepared for the feast.


3. What had the cook planned to do with the vegetable scraps?

Ans. The cook had planned to throw away the vegetable scraps.


4. State whether the following are True of False.

(i) The king had ordered a dinner in the palace.

Ans. True.

(ii) No one had heard of or tasted avial before.

Ans. True.

(iii)  The cook had planned to make another dish using the vegetable scraps.

Ans. False.


NCERT Solutions for Class 5 English Wonderful Waste

5. A recipe is a list of directions to prepare dish. The following sentences are not in order for preparing avial. Number them in the correct order.

Ans. (3) Grind some coconut, green chillies and garlic.

(2) Cut the vegetables scraps into long strips.

(1) Wash and clean the mix of vegetable bits.

(6) Decorate with curry leaves.

(4) Whip some curd and mix it in.

(5) Pour some coconut oil on top.

(7) Avail is ready.


6. Given in the box are some things that children do after they reach home from school. Choose five things that you do when you reach home from school. Write them in order.

Ans. First, I put away school bag.

Then, I change out of school uniform.

Next, I wash up.

After that, I have lunch.

Finally, I do the homework.


NCERT Solutions for Class 5 English Wonderful Waste

7. The Maharaja was a wise man and ordered the cook to use the vegetable scraps instead of throwing them away.

(a) Name some of the things which are thrown away at home or in school.

Ans. Scraps of paper, cardboard boxes, used up ball pens, vegetable peels, leaves and twigs, left over food etc. are thrown away at home or in school.

(b) Sit in group of four and think of interesting ways in which they can be made useful?

Ans. We can make things of papier-mache, decorative articles and compost with them.


8. Some words have more than one meaning.

For example, point-

Meanings: noun: a dot in print or writing, full stop, decimal the numbers you score in a game

Verb: to show or call attention to something

Ans. Ground n. surface of the earth; an area which is used for a particular purpose

v. past tense of grind

Survey n. detailed investigation

v. look carefully

Scrap n. waste material, fragment

v. get rid of something or cancel it.

Sternly adv. Discard as useless

Tempting adj. alluring; tantalizing.


NCERT Solutions for Class 5 English Wonderful Waste

9. Make new words by adding/dropping a few letters form the root word.

Ans.

-ed

-ing

-er

-est

Pound

Pounded

Pounding

Try

Tried

Trying

Large

Larger

Largest

New

Newer

Newest

Tasty

Tasted

Tasting

Tastier

Tastiest

Wise

Wiser

Wisest

Stare

Stared

Staring

clean

Cleaned

Cleaning

Cleaner

Cleaner


10. Do any of these words use all of four endings?

Ans. Yes, tasty and clean use all of four endings.


NCERT Solutions for Class 5 English Wonderful Waste

11. Name food that is made in your home.

(i) for a feast/festival.

Ans. Sweet dishes, kheer, several vegetables, dahi-bara etc.

(ii) when you are unwell.

Ans. Khichri and Daliya.

(iii) everyday.

Ans. Chapatis, vegetables, pulse, rice, curd and salad.3

NCERT solutions for Class 5 English Chapter 1 Wonderful Waste

NCERT Solutions Class 5 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 English includes text book solutions from Class 5 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 English have total 20 chapters. 5 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 5 solutions PDF and English ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




8 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 English Wonderful Waste”

Leave a Comment