NCERT Solutions for Class 5 English The Little Bully

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 English The Little Bully book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 5 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 English The Little Bully

NCERT Solutions for Class 5 English Chapter wise Solutions

Marigold

  • Chapter 01 Wonderful Waste
  • Chapter 02 Flying Together
  • Chapter 03 Robinson crusoe
  • Chapter 04 My Elder Brother
  • Chapter 05 Rip van Winkle
  • Chapter 06 Talkative Barber
  • Chapter 07 Gullivers Travels
  • Chapter 08 The Little Bully
  • Chapter 09 Around the World
  • Chapter 10 Who will be Ningthou

Poem

  • Poem 01 Ice Cream Man
  • Poem 02 Teamwork
  • Poem 03 My Shadow
  • Poem 04 Crying
  • Poem 05 The Lazy Frog
  • Poem 06 Class Discussion
  • Poem 07 Topsy Turvey Land
  • Poem 08 Nobodys Friend
  • Poem 09 Sing a Song of People
  • Poem 10 Malu Bhalu

NCERT Solutions for Class 5 English The Little Bully

CHAPTER – 8
THE LITTLE BULLY
1. Why did all the children hate Hari?

(i) Because he would not talk to anyone.

(ii) Because he always pinched them.

(iii) Because he loved stealing their food.

Ans. (ii) Because he always pinched them.


2. “Nobody took Hari’s hand. Nobody went near him. Nobody played with him.” This shows that Hari had

(i) many friends

(ii) few friends

(iii) no friends

Ans. (iii) no friends.


NCERT Solutions for Class 5 English The Little Bully

3. Which of the following actions would make a friendly person? Write them down.

· Respecting other people.

· Eating a small child’s tiffin.

· Calling people rude names.

· Pushing a smaller boy and making him cry

· Being helpful to everyone.

· Helping your classmates in school.

· Mocking at friends and hurting their feelings.

· Protecting a weaker person.

Actions which would make a friendly person

Ans. (i) Respecting other people.

(ii) Being helpful to everyone.

(iii) Helping your classmates in school.

(iv) Protecting a weaker person.


4. From the story, find out words which are opposites or are closest to being the opposites of the words given below. Then write down the opposites in the grid.

Down

1. smile

2. happy

4. strong

Across

3. quiet

5. punish

Ans.


NCERT Solutions for Class 5 English The Little Bully

5. Hari was pinched till he was black and blue. ‘Black and blue’ means.

(i) Hari fell down in pain.

(ii) There were bruises on his body.

(iii) Hari painted himself in colours.

(iv) Hari had a black and blue shirt.

Ans. (ii) There were bruises on his body.


6. ‘I shan’t pitch anyone anymore.’ Shan’t means

(i) Shall (ii) should (iii) shall not (iv) will not

Ans. Shall not.


7. Give the full forms of

Won’t _______________

Weren’t ______________

Wouldn’t _______________

Couldn’t ______________

Ans. Will not, were not, would not, could not.


NCERT Solutions for Class 5 English The Little Bully

8. Add – ly to the following words:

Clear, merry, weary, double, dreary, bright, bad, fond

Ans.

 

Clear

Clearly

Merry

Merrily

Weary

Wearily

Double

Doubly

Dreary

Drearily

Bright

Brightly

Bad

Badly

Fond

Fondly


9. Now can you make sentences with these words?

Ans. Clearly: The old man’s eyes are weak. He cannot see things clearly.

Merrily: All the student rushed out Merrily, when the last ball rang.

Wearily: In the evening, the peasant walked home wearily.

Doubly: She is doubley blessed with a son and a promotion.

Drearily: Her sister was dressed on her birthday party.

Brightly: The diamond shines brightly in the dark.

Badly: He badly entertained the guest.

Fondly: The lady kissed her baby fondly.


NCERT Solutions for Class 5 English The Little Bully

10. How did the seaside creatures, the crab, the lobster etc. teach Hari a lesson? Write in a few lines.

Ans. The crab, the lobster, shrimps and prawns pinched Hari hard. They pinched till he was black and blue and cried in pain. Then he realized how pinching hurts. He decided never to pinch anybody in failure.


11. Fill in the blanks with appropriate articles.

(a) Hari was _____ unpopular boy.

Ans. An.

(b) The boys and girls went to _____ seaside for a picnic.

Ans. The.

(c) He saw ____ big crab coming towards him.

Ans. A.

(d) I found _____ empty bottles, floating in the water.

Ans. An.

(e) ____ sea creatures ate his food.

Ans. The.


NCERT Solutions for Class 5 English The Little Bully

12. Can you tell a difference between a turtle and a tortoise. Write a few lines.

Ans.

A turtle

A Tortoise

1. Huge creatures with a hard cover

1. It has four legs

2. It has flippers

2. Its lives in pond river and land

3. It lives in the sea

3. The tortoise is a smaller creature then turtle

4. The female turtle comes to store to lay

4. Female tortoise lays her eggs in ground


13. Describe what is happening in the picture. Use is/are and ing to make your sentences. Clues are given in the box.

(i) Mary ____ up the slide.

Ans. Climbing.

(ii) Hari ____ and boxing her.

Ans. is kicking.

(iii) Little Bittoo _____ a lollipop.

Ans. is licking.

(iv) Rita ____ down the slide.

Ans. is sliding.


NCERT Solutions for Class 5 English The Little Bully

14. Imagine what the children will do in the playground tomorrow. You can take some hints from the words given in the box.

Play, footwall, jump, race, badminton, run

Ans. (i) John will play kabaddi tomorrow.

(ii) Parul and Priyanka will play badminton tomorrow.

(iii) Sunny and Munny will run a race.

(iv) Team A and Team B will play a football match.

(v) Sonu and Kabir will jump.

(vi) Anwar will participate in a race competition tomorrow.

NCERT solutions for Class 5 English Chapter 8 The Little Bully

NCERT Solutions Class 5 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 English includes text book solutions from Class 5 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 English have total 20 chapters. 5 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 5 solutions PDF and English ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




17 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 English The Little Bully”

Leave a Comment