NCERT Solutions for Class 5 English Sing a Song of People

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 English Sing a Song of People book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 5 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Sing a Song of People

NCERT Solutions for Class 5 English Chapter wise Solutions

Marigold

  • Chapter 01 Wonderful Waste
  • Chapter 02 Flying Together
  • Chapter 03 Robinson crusoe
  • Chapter 04 My Elder Brother
  • Chapter 05 Rip van Winkle
  • Chapter 06 Talkative Barber
  • Chapter 07 Gullivers Travels
  • Chapter 08 The Little Bully
  • Chapter 09 Around the World
  • Chapter 10 Who will be Ningthou

Poem

  • Poem 01 Ice Cream Man
  • Poem 02 Teamwork
  • Poem 03 My Shadow
  • Poem 04 Crying
  • Poem 05 The Lazy Frog
  • Poem 06 Class Discussion
  • Poem 07 Topsy Turvey Land
  • Poem 08 Nobodys Friend
  • Poem 09 Sing a Song of People
  • Poem 10 Malu Bhalu.

NCERT Solutions for Class 5 English Sing a Song of People

CHAPTER – 9 (POEM)
POEM SING A SONG OF PEOPLE
1. Which modes of transport do the people use to move around in the city?

Ans. In the city people use cars, taxis, buses, trains, trams, rickshaws, etc. to move around.


NCERT Solutions for Class 5 English Sing a Song of People

2. What are the things that the people carry with them, while moving around.

Ans. While moving around, people carry bags, briefcases, suitcases etc.


3. Wher e all do you find these very busy people?

Ans. I find all these busy people on roads, on bus stops, on sidewalks, in market etc.


NCERT Solutions for Class 5 English Sing a Song of People

4. Where have you seen crowds of people?

Ans. I have seen crowds of people at railway stations, bus stands, shopping malls, stadium, cinema halls, fairs etc.


5. Why do you think all these people are in a hurry?

Ans. Because they have to do many things, and they have to go long distances.


6. Let’s write the opposites of the following words.

(i) slow

Ans. Fast.

(ii) back

Ans. front.

(iii) below

Ans. Above.

(iv) Loud

Ans. Slow.

(v) Up

Ans. Down.

(vi) Tall

Ans. Short.

(vii) Crowd

Ans. Alone.

(viii) Go

Ans. Come.


NCERT Solutions for Class 5 English Sing a Song of People

7. The people who live in cities often wish they could live in quiet towns. Do you like the place you live in? Tell your partner two things you like and don’t like about the place you live in.

Ans. I live in the main city. I like the place where I live. (i) There is a developed park with green grass and tall trees. I go for a walk there. (ii) There is a school, library, hospital and a market. We have all the things we need. (iii) There is a local bus stand. I can go wherever I like. Why I don’t like. However, (i) I have to travel a long distance for the main city, railway station etc.

(ii) It is very near to slum area so there is no proper law and order.


8. Did you observe that in the poem, the last words in every second and fourth line rhyme with each other? Can you write a four-line poem.

Ans. I live in a tall building

Like a bird in a nest,

Here I study

And here I rest.


NCERT Solutions for Class 5 English Sing a Song of People

9. Find out how many people are there in our country. Do you have enough land for all people on this earth? Is there enough food and water for all people?

Ans. There are more than one hundred crore people live in our country. We do not have enough land for all the people on the earth. There is not enough food and water for all the people.


10. Interview your teacher and get her responses for the following questions:

(a) Why did you become a teacher?

Ans. I became a teacher because I like teaching.

(b) How do you come to school every day?

Ans. I come to school in a Auto.

(c) Do you have a pet?

Ans. Yes, I have a pet.

(d) What kinds of books do you like to read?

Ans. I like to read current events.

(e) What are your hobbies?

Ans. My hobbies are reading books and newspaper travelling and surfing internet.


NCERT Solutions for Class 5 English Sing a Song of People

11. Now write a paragraph about your teacher with the information you have gathered.

Ans. My Teacher

My Teacher says she became a teacher because she likes teaching. She comes to school daily in a Auto. She has a cow and a dog as pets. She is a good reader. She likes to read current events. Her hobbies are reading, travelling and surfing the Internet.

NCERT solutions for Class 5 English Poem Chapter 9 Sing a Song of People

NCERT Solutions Class 5 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 English includes text book solutions from Class 5 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 English have total 20 chapters. 5 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 5 solutions PDF and English ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




13 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 English Sing a Song of People”

Leave a Comment