NCERT Solutions for Class 5 English Rip van Winkle

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 English Rip van Winkle book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 5 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Rip van Winkle

NCERT Solutions for Class 5 English Chapter wise Solutions

Marigold

  • Chapter 01 Wonderful Waste
  • Chapter 02 Flying Together
  • Chapter 03 Robinson crusoe
  • Chapter 04 My Elder Brother
  • Chapter 05 Rip van Winkle
  • Chapter 06 Talkative Barber
  • Chapter 07 Gullivers Travels
  • Chapter 08 The Little Bully
  • Chapter 09 Around the World
  • Chapter 10 Who will be Ningthou

Poem

  • Poem 01 Ice Cream Man
  • Poem 02 Teamwork
  • Poem 03 My Shadow
  • Poem 04 Crying
  • Poem 05 The Lazy Frog
  • Poem 06 Class Discussion
  • Poem 07 Topsy Turvey Land
  • Poem 08 Nobodys Friend
  • Poem 09 Sing a Song of People
  • Poem 10 Malu Bhalu

NCERT Solutions for Class 5 English Rip van Winkle

CHAPTER – 5
RIP VAN WINKLE
1. Make the words in the box with their meaning. You may take the help of a dictionary.

(i) near the lower part of a mountain

Ans. Foothills.

(ii) With grey hair

Ans. Grizzled.

(iii) To rub gently.

Ans. Stroked.

(iv) To be very surprised

Ans. Astonished.

(v) Known to you

Ans. Familiar.


2. Say whether the following sentences are True or False.

(a) Rip was kind to children.

Ans. True.

(b) Rip was a hardworking man.

Ans. False.

(c) The short old man on the mountain was his constant companion.

Ans. False.

(d) Rip helped the old man on the mountains because he wanted to have a drink form the barrel.

Ans. False.

(e) Rip was away for twenty years because he was asleep on the mountains.

Ans. True.

(f) The drink from the barrel made him fall asleep for twenty years.

Ans. True.

(g) Nobody recognized Rip when he came back because he had reached the wrong village.

Ans. False.


NCERT Solutions for Class 5 English Rip van Winkle

3. Complete the following sentences.

(i) Rip’s village was situated______.

Ans. at the foothills of Kaatskill mountains.

(ii) The children of the village loved him because _____.

Ans. he played with them, told them stories and taught them runs to shoot marble, and fly the kites.

(iii) _______ was his constant companions.

Ans. Wolf, the dog.

(iv) The villagers stared at him because __________.

Ans. They did not seem to know him.

(v) The old woman who recognized Rip was _______.

Ans. his neighbor.


4. What were the strange things about the men on the mountains?

Ans. (i) They all were dressed the same way.

(ii) All had beards of various shapes and colours.

(iii) Their faces were very serious.

(iv) They did not speak.


NCERT Solutions for Class 5 English Rip van Winkle

5. What kind of a man was Rip Van Winkle?

Ans. (i) He was kind neighbor.

(ii) He was a good-natured man.

(iii) He loved to the children.

(iv) He was a very lazy man.


6. Pick out the names of the games mentioned in the story.

Ans. Flying kites, ninepins, shooting marbles and mountain climbing.


NCERT Solutions for Class 5 English Rip van Winkle

7. Sometime we join two words to make a describing word. For example: Rip was a good natured man, everybody liked him. Here are some more describing words. Use them to complete the given paragraph.

Long-sleeved, high-heeled, well-dressed, open-mouthed, sweet-looking, odd-looking, part-time

Mrs. Das has (1) job in a clothes job. Yesterday, an (2) woman walked into the shop. She was wearing (3) shoes. A (4) dog was with her. “I want a (5) shirt for my dog, please.” She said. “For your dog?” asked Mrs. Das, (6) in surprise. “Yes,” replied the woman. “I want him to be (7) for my next party.”

Ans. (1) part-time (2) odd looking, (3) high-heeled, (4) sweet-looking, (5) long sleeved, (6) open-mothed, (7) well-dressed. 


8.  What is the common in the following groups of words?

(a) Knee, knife, knot, know ________

Ans. ‘k’ is silent.

(b) neighbor, daughter, fight, straight _____

Ans. ‘gh’ is silent.

(c) honest, honour, hour, heir

Ans. ‘h’ is silent.


NCERT Solutions for Class 5 English Rip van Winkle

9. Try and make more silent words.

(i) gnat: _____, ______

Ans. gnash, gnaw.

(ii) tongue: ____, ____

Ans. vague, morgue.

(iii) chalk: ____, _____

Ans. talk, walk.

(iv) whistle: ____, _____

Ans. bustle, bustle.


10. Fill in the blanks using the words in the previous questions.

(a) _____ and ____ quickly! You will be late for school. Don’t make a sound.

Ans. Wake up, get up.

(b) Shh! The baby is _____. Don’t make a sound, or she will _____.

Ans. Asleep, wake up.

(c) Are you still ______? You should be now or you will not be able to ____ in the morning for school.

Ans. awake, get up.


NCERT Solutions for Class 5 English Rip van Winkle

11. Lots of things must have happened in the village when Rip was away. Imagine you are neighbour who greets Rip after 20 years. One student should act as Rip. Tell Rip all that happened in the village after he left. (Talk about what happened to this family; to his friends, to the other villagers, to the children he played with, the changes in the village ____ etc. Your teacher will guide you.

Ans.  When you did not come home in the evening, your wife looked for you here and there. But nobody could tell where you had gone. Your son found a job in the city and he left with your wife and daughter. They sold the house for John. The children you played with, have grown up. They all are married and live with their families. Some of them have left the village and joined the surface and farmers in our village have tractors. They do not plough their fields with oxen. Many families have motor cars and telephone. You can talk to people in distant places. It is indeed a magic box telephone instrument. Come, I will show you one that I have at home.

NCERT solutions for Class 5 English Chapter 5 Rip van Winkle

NCERT Solutions Class 5 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 English includes text book solutions from Class 5 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 English have total 20 chapters. 5 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 5 solutions PDF and English ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




4 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 English Rip van Winkle”

  1. Ya , it was good i liked it very much thanks for all your support that why i helped my son in answers very easily
    thanks
    bye now

Leave a Comment