NCERT Solutions for Class 5 English Malu Bhalu

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 English Malu Bhalu book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 5 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Malu Bhalu

NCERT Solutions for Class 5 English Chapter wise Solutions

Marigold

  • Chapter 01 Wonderful Waste
  • Chapter 02 Flying Together
  • Chapter 03 Robinson crusoe
  • Chapter 04 My Elder Brother
  • Chapter 05 Rip van Winkle
  • Chapter 06 Talkative Barber
  • Chapter 07 Gullivers Travels
  • Chapter 08 The Little Bully
  • Chapter 09 Around the World
  • Chapter 10 Who will be Ningthou

Poem

  • Poem 01 Ice Cream Man
  • Poem 02 Teamwork
  • Poem 03 My Shadow
  • Poem 04 Crying
  • Poem 05 The Lazy Frog
  • Poem 06 Class Discussion
  • Poem 07 Topsy Turvey Land
  • Poem 08 Nobodys Friend
  • Poem 09 Sing a Song of People
  • Poem 10 Malu Bhalu

NCERT Solutions for Class 5 English Malu Bhalu

CHAPTER – 10 (POEM)
MALU BHALU 
1. Where did the polar bear live with her family.

Ans. The polar bear lived with her family in an icy lair.


NCERT Solutions for Class 5 English Malu Bhalu

2. What did Malu learn to do from her parents?

Ans. Malu learned to catch small and big fish. She learned all the things her parents knew.


3. Where did the Malu want to travel?

Ans. Malu wanted to travel beyond the blue sky.


4. What was it that Malu’s parents wanted her to learn?

Ans. Malu’s parents wanted her to learn how to swim.


5. Was Malu scared to swim? Did she learn easily?

Ans. Yes, Malu was scared to swim. But soon her fear was gone. She learned to swim easily.


6. Read the last two stanzas of the poem. Whom does ‘she’ stand for in both?

Ans. In the first stanza ‘she’ stands for Malu. In the second stanza ‘she’ stands for Malu’s mother.


NCERT Solutions for Class 5 English Malu Bhalu

7. Now write a detailed character sketch of Malu Bhalu.

Ans. Malu was a female bear. She was young. Her hair was white and bright. She was clever and learned to catch fish. She was adventurous. She was impatient to go far away from home. But she did how to swim. Her mother taught her how to swim. But she soon learned to swim naturally with her mother.


8. Read the following passage carefully. One day Meena plucks a mango and brings it home. Her grandmother gives the larger piece to Raju because he is a boy. Meena protests. After all, she brought the mango and she is the elder of the two. She insists she has a greater right over her share. Her father comes to her help and divides the mango equally. Now answer the questions.

(i) Who brought the mango home?

Ans. Meena brought the mango home.

(ii) Why did Meena’s grandmother give a larger piece to Raju?

Ans. Meena’s grandmother gave a larger piece to Raju because he was a boy.

(iii) Who do you think should have got the larger piece?

Ans. I think Meena should have get the larger piece.


NCERT Solutions for Class 5 English Malu Bhalu

9. Using the following clues write about yourself in the space below — name, place you live in, physical features, habits, likes and dislikes etc.

Ans. My name is Sunny. I am twelve years old. I live in Himachal village. I am 1.20 metres tall. I have fair skin, black hair and dark eyes. I have sharp nose and white sparkling teeth. I never speak loudly. I like reading story books. I don’t eat non-vegetarian.


10. What are the things your mother asks you to do?

Ans.

Things you like to do

Things you do not like to do

Looking after my baby brother

Telling lie

Playing Cricket

Cleaning clothes

Helping my grandparents

Make quarrel

Running errands

Getting up too early


NCERT Solutions for Class 5 English Malu Bhalu

11. Malu lived with Malu’s parents in the North Pole.

Malu had great fun with Malu’s seagull friends.

One day Malu’s father told Malu that the hunters had come to trap Malu Malu’s family. Malu knew how to hide very well. Malu shut Malu’s eyes and curled up like a ball of snow. The hunters searched for Malu and Malu’s family everywhere but in vain.

We can avoid repeating the names by using certain other words in their place. Study the table below.

 

Singular

Plural

person speaking

I, me

we, us

person spoken to

you

you

other persons

he, him she, her

they, them

places, things

it,

 

Now rewrite the above paragraph using words from the above table.

Ans. Malu lived with her parents in the North Pole. She had great fun with her sea gull friends. One day, her father told her that hunters had come to trap her and her family. She know how to hid very well. She shut her eyes can curled up like a ball of snow. The hunters searched for her and her family everywhere but in vain.

NCERT solutions for Class 5 English Poem Chapter 10 Malu Bhalu

NCERT Solutions Class 5 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 English includes text book solutions from Class 5 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 English have total 20 chapters. 5 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 5 solutions PDF and English ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 English Malu Bhalu”

Leave a Comment