NCERT Solutions for Class 5 English Ice Cream Man

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 5 English Ice Cream Man book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 5 English chapter wise NCERT solution for English all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 5 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 5 English Ice Cream Man

NCERT Solutions for Class 5 English Chapter wise Solutions

Marigold

  • Chapter 01 Wonderful Waste
  • Chapter 02 Flying Together
  • Chapter 03 Robinson crusoe
  • Chapter 04 My Elder Brother
  • Chapter 05 Rip van Winkle
  • Chapter 06 Talkative Barber
  • Chapter 07 Gullivers Travels
  • Chapter 08 The Little Bully
  • Chapter 09 Around the World
  • Chapter 10 Who will be Ningthou

Poem

  • Poem 01 Ice Cream Man
  • Poem 02 Teamwork
  • Poem 03 My Shadow
  • Poem 04 Crying
  • Poem 05 The Lazy Frog
  • Poem 06 Class Discussion
  • Poem 07 Topsy Turvey Land
  • Poem 08 Nobodys Friend
  • Poem 09 Sing a Song of People
  • Poem 10 Malu Bhalu

NCERT Solutions for Class 5 English Ice Cream Man

CHAPTER – 1 (POEM)
ICE CREAM MAN
1. In which season is ice-cream popular?

Ans. Ice-cream is popular in summer season.


NCERT Solutions for Class 5 English Ice Cream Man

2. Who feels joyful on seeing the Ice-Cream Man?

Ans. The speaker feels joyful on seeing the Ice-Cream Man.


3. Name the different flavours of ice-cream the Ice cream Man has in his cart.

Ans. The Ice-cream Man has vanilla, chocolate and strawberry flavours of ice-cream in his cart.


4. What are the two things that the Ice-Cream man is selling?

Ans. The Ice-cream Man is selling ice-cream cart is compared to a flower bed.


NCERT Solutions for Class 5 English Ice Cream Man

5. Write about some of the exciting and enjoyable things that one can do in the winter season.

Ans. In winter season, we can eat hot sandwiches and sip hot tea or coffee. We can also sit around a fire and eat popcorn, rewaris and peanuts.


6. List as many summer activities as you can.

Ans. Swimming, tracking going for picnic in the evening, drawing sketches/painting, reading story books, playing video games and cricket.


7. Now group these activities into indoor and outdoor activities.

Ans. Indoor activities: Playing indoor games, drawing/painting, reading story books.

Outdoor activities: Swimming, tracking, playing cricket, going for picnic.


NCERT Solutions for Class 5 English Ice Cream Man

8. What are some of the different sounds you hear when the Ice-cream man comes?

Ans. I hear sound of ringing a bell.

I hear Ice-cream man’s cries loudly.

I hear the joyful shouting of the children.


9. Find out and write a report.

Here is a report on Uncle Lal’s farm

Father took me to visit Uncle Lal’s diary farm. I saw all of Uncle Lal’s cows. He has fifty cows. They eat grass in the big green farms. In the evening the farmers bring them to the barn to be milked. Uncle Lal sells his milk in the city. When writing a report, remember to do these things.

In groups of four, write a report on different brands of ice-cream available in your area.

You may use the following clues.

(i) Start with a short introduction which contains the topic.

(ii) Then list the ice-cream brands available in your area.

(iii) Next, say which are the common flavours of ice-cream in each of the brands.

(iv) Under each brand, find out which flavours are being sold the most. Also find out their prices.

(v) Finally, write which do you think is the most popular ice-cream.

Ans. Our group visited three ice-cream parlours in our area. Mother Dairy sells three flavours, namely Mango Duiet, Vanilla and Chocoa Bar. Kwality Walls offers Orange Bar, Twister and Choco Feat. Amul has Rashberry, Cocola Bar and Surprise Bar. Prices range from Rs. 15 to Rs. 25. We tasted all of them. In my opinion, mother dairy sold by vanilla is the most popular.


NCERT Solutions for Class 5 English Ice Cream Man

10. What do the following words describe in the poem?

Ans. Joyful sight,

Little, cart,

Round, umbrella


11. Can you make these sounds?

Ans. Yes.


NCERT Solutions for Class 5 English Ice Cream Manc

12. What are the describing words used in the poem for the following?

(a) _______ mounds

(b) _______ flavour

(c) ______ cluster

Ans. (a) Cooling, brown and white wounds.

(b) Vanilla, chocolate, strawberry flavour.

(c) Thick cluster


13. Draw and colour your dream ice-cream. Describe it using interesting words – the colours, the flavours, the size, how it looks, tastes, feels etc.

Ans. Here is the ice-cream of my dreams. It is a huge bar and looks like a rocket. It has layers of colours, white and chocolate. It is creamy with generous sprinkling of nuts. It has exotic taste, a mixture of several flavours in one.


NCERT Solutions for Class 5 English Ice Cream Man

14. Have you ever eaten kulfi, the ice-cream from North India? The following sentences describe how it is served but they are not in the correct order. Write the correct number before each sentence.

Ans. Correct order is as following:

(i) The kulfiwala takes the kulfi mould out of the pitcher.

(ii) He scoops out the kulfi on a plate.

(iii) He arranges some falooda around it.

(iv) Then he pours some sweet syrup over it and serves it.

NCERT solutions for Class 5 English Poem Chapter 1 Ice Cream Man

NCERT Solutions Class 5 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 5 English includes text book solutions from Class 5 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 5 English have total 20 chapters. 5 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 5 solutions PDF and English ncert class 5 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 5 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




9 thoughts on “NCERT Solutions for Class 5 English Ice Cream Man”

Leave a Comment