NCERT Solutions for Class 4 Maths Carts and Wheels

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE New Sample Papers 2021

CBSE Board Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 4 Maths Carts and Wheels book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 4 Maths Carts and Wheels and chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 4 Mathematics Download as PDF

Class 4 Maths Carts and Wheels

NCERT Solutions for Class 4 Maths Carts and Wheels

Chapter -8 Class 4 Maths Carts and Wheels

 1. List some more round things in your notebook.

Ans. Clock, Bowl, Cup, Saucer, Plate, Merry-go-round, Wheel-chair, Pizza, Drum, Tyre, A one-rupee coin, Moon, Hoop, Ball, Globe.


2. Have you ever gone to a bangle shop?

Ans. Yes, I have gone to a bangle shop.


3. Guess which of these bangles is of you size.

Ans. The small ones.


4. Take a wire and make a bangle for yourself. Can your teacher wear this angle?

Ans. We take a piece of flexible wire of a reasonable length and wrap it around a tin of cylindrical talcum powder the ring thus obtained is a bangle. No, my teacher cannot wear this bangle.


5. A bangle can be used to trace a circle. What are the other things around you that you can use to trace a circle?

Ans. The other things around us that can be used to trace a circle are a one-rupee coin, the rim of a glass, or a plate etc.


6. Which thing makes the smallest circle?

Ans. Of the above mentioned things, a one-rupee coin makes the smallest circle.


7. Which thing makes the biggest circle?

Ans. Of the above mentioned things, a plate makes the biggest circle.


8. Do you play these games?

Ans. Yes, I play these games.


9. Which song do you sing when you play these?

Ans. I sing the following song while playing these games: “I sent a letter to my father, on the way I dropped it. Someone came and picked it up and put it my pocket. Pocket, pocket, pocket.”


10. Why do we make a circle in each of these games?

Ans. We make a circle in each of these games because it has no sides and no corners. Also, each child occupies one’s place without any preference of position.


11. What if a rectangle was made? Discuss.

Ans. If a rectangle is made, the position of a child can be identified easily. One cannot run smoothly because of the corners.


12. Think of some other games you play by making circles.

Ans. Some other games we play by making circles are:

(i) Passing a parcel.

(ii) Musical chair race.


13. Making a Circle:

(a) Is any of these a good drawing of a circle. Discuss.

Ans. (a) None of these is a good drawing of a circle.

(b) Can you draw a circle on the floor with a chalk.

Ans. (b) Yes, I can draw a circle on the floow with a chalk.


14. Making a Circle with a Rope

(a) Which group made the smallest circle?

Ans. (a) Shweta’s group made the smallest circle.

(b) How long was their rope?

Ans. (b) Their rope was 7 metre long.

(c) Does a longer rope make a bigger circle? Can you say why?

Ans. (c) Yes, a longer rope make a bigger circle because its radius is longer.

(d) What was the radius of the smallest circle?

Ans. (d) The radius of the smallest circle was 7 metre.


15. Draw the radius of this bangle using a ruler. Measure the length of the radius.

Ans. Take any point P on the boundary of the circle. Join P to dot O in the circle. Then, measure OP, it is equal to one and a half centimeter.


16. Write the length of their radius.

(a) Radius of the circle (A)

Ans. (a) Radius of the circle (A)= One cm.

(b) Radius of the circle (B)

Ans. (b) Radius of the circle (B) = One and half cm.


17. Measure the radius of the wheels of a bicycle or a bullock-cart. You can use a thread or a measuring tape.

(a) Are all the wheels of a bicycle or a bullock cart of the same radius?

Ans. (a) Yes, all the wheels of a bicycle or a bullock cart are of the same radius.

(b) Have you seen a tractor or a road roller?

Ans. Yes, I have seen a tractor and also a road roller.

(c) Which is the biggest wheels you have ever seen?

Ans.(c) The biggest wheel I have ever seen is that of a merry-go-round.


18. Are all the wheels of a tractor or road-roller of the same radius?

Ans. All the wheels of a tractor or road-roller are not of the same radius.


19. Lali and Kali are tied to a pole with ropes. Kali has a longer rope. Who can look for more grass to eat?

Ans. Kali can look for more grass to eat.


Class 4 Maths Carts and Wheels

20. Using a Compass.

(a) Have you seen a compass before? How will you use this to make a circle.

· Open the compass.

· Press the tip of the compass on the paper. Hold the compass from the toe.

· Without moving the tip, try to move the pencil around.

· Do you get a circle?

Ans. (a) Yes, we get a circle.

(b) Is this circle better than the one you made earlier without a compass. Draw the radius of this circle and measure it.

Ans. (b) The circle is better than the one we made earlier without a compass, its radius is OP and is of length 2 cm.


21. Guess:

(a) Why did Naina get such a drawing? Discuss.

Ans. (a) Naina got such a drawing because of the shifting of the tip of compass by her.

(b) Can a circle have more than one centre?

Ans. (b) Yes, I got a shape like the one made by Naina.


22. Balancing Act:

(a) Can you balance a plate on your finger?

Ans. (a) Yes, I can balance a plate on my finger.

(b) You can also try to balance a plate or a round lid on your finger. Where does it balance?

Ans. (b) A plate or a round lid can balance on the finger at its centre.


Class 4 Maths Carts and Wheels

23. Guess:

(a) Whose top will not spin at all?

Ans. (a) Zakir’s and Naina’s tops will not spin at all.

(b) Whose top will spin a little?

Ans. (b) Guddo’s top will spin a little.

(c) Whose top will spin the best?

Ans. (c) Appu’s top will spin the best.

(d) In whose top is the stick nearest to the centre?

Ans. (d) In Appu’s top the stick is nearest to the centre.

NCERT solutions for Class 4 Mathematics Chapter 8 Carts and Wheels

Free NCERT SolutionsLink
Building with BricksView Solutions 
Long and ShortView Solutions
A trip to BhopalView Solutions
Tick Tick TickView Solutions 
The Way the World LooksView Solutions 
The Junk SellerView Solutions 
Jugs and MugsView Solutions 
Carts and WheelsView Solutions 
Halves and QuartersView Solutions 
Play With PatternsView Solutions 
Table and SharesView Solutions 
How Heavy How LightView Solutions 
Fields And FencesView Solutions 
Smart ChartsView Solutions 

NCERT Solutions Class 4 Maths Carts and Wheels PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 4 Maths includes text book solutions from Class 4 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class  Maths have total 14 chapters. 4 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 4 solutions PDF and Maths ncert class 4 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 4 Maths, EVS Hindi English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.





1 thought on “NCERT Solutions for Class 4 Maths Carts and Wheels”

Leave a Comment