NCERT Solutions for Class 3 Maths Jugs and Mugs

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Complete Guide for CBSE Students

NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 3 Maths Jugs and Mugs book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 3 Maths Jugs and Mugs and chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 3 Mathematics Download as PDF

Class 3 Maths Jugs and Mugs

NCERT Solutions for Class 3 Maths Jugs and Mugs

CHAPTER 11 Class 3 Maths Jugs and Mugs

1. Help him fill the table. Have fun!

Drank how much

Name of guest

Less than 1 glass

 

Between 1- 5 glass

 

Between 10-100 glass

 

More than 100 glasses

 

Ans.

Drank how much

Name of guest

Less than 1 glass

Rat, sparrow

Between 1- 5 glass

Cat, Dog

Between 10-100 glass

Monkey, Deer

More than 100 glasses

Camel, Elephant


2. About how many glasses of water do you drink in a day?

Ans. Summer day: 8-10 glasses, Winter day: 6 glasses.


3. Can you guess how much water goes out of you?

Ans. Almost half of the water which I take goes out of me.


4.  Match the right pairs:

Ans.


5. What are Naima and Jeetu doing?

Ans. They are pouring water in their jugs.


6. If Naima pours one glass of water in her jug, it looks like this: what do you think?

Ans. Naima thinks she will have to pour around 3 glasses of water to fill the jug. I agree with Naima.


7. If jeetu pours one glass of water in his jug, it looks like this: Whose jug holds more water?

Ans. Jeetu’s jug holds more water.


8. How many glasses of water do you think Jeetu should pour to fill his jug?

Ans. Four glasses of water.


9. Why did Naseem goes more time than Abdul?

Ans. Naseem go more time than Abdul as his bottle is of smaller size. Naseem’s bottle can hold half (twice/half/three times) as much water as Abdul’s bottle.


10. Pot B holds 11 glasses of water. Pot A holds twice as much water as pot B. How many glasses of water are needed to fill pot A?

Ans. 11 2 = 22 glasses of water.


11. There is a small town near Kohima. There are some pebbles in the road. Before the rains come, children want to fill the holes with pebbles.

They bring pebbles in mugs of the same size.

Hole A gets filled with 9 mugs of pebbles.

Hole B gets filled with 18 mugs of pebbles.

Hole C gets filled with 12 mugs of pebbles.

Mark A, B and C on the right hole in the picture.

Ans.


12. Which is the biggest pothole?

Ans. B.


13. If jugs are used, hole A gets filled with 5 jugs. How many jugs of pebbles are needed to fill hole B?

Ans. 5 2 = 10 jugs.

NCERT solutions for Class 3 Mathematics Chapter 11 Jugs and Mugs

NCERT Solutions Class 3 Maths Jugs and Mugs PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 3 Maths includes text book solutions from Class 3 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class  Maths have total 14 chapters. 3 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 3 solutions PDF and solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 3 EVS Hindi English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


Test Generator

Test Generator

Create Papers with your Name & Logo

Try it Now (Free)


Leave a Comment