NCERT Solutions for Class 3 Maths Fun with Give and Take

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 3 Maths Fun with Give and Take book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Fun with Give and Take and chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 3 Mathematics Download as PDF

Class 3 Maths Fun with Give and Take

NCERT Solutions for Class 3 Maths Fun with Give and Take

CHAPTER – 6 Class 3 Maths Fun with Give and Take

1. Geeta had Rs 368 in her purse. She bought a book for Rs 123. How much money is left in her purse? Money left in her purse is Rs. 368 – Rs. 123 =?

Ans. It is certainly more than 200.

(Rs. 368 – Rs. 123 = Rs. 145)

Geeta’s purs

3

6

8

Cost of book

-1

2

3

2

4

5

Thus, the money left in the purse in Rs. 245.


2. Arvind has read 69 pages of a story book. Gouri has read 95 pages of that story book. Who has read more pages and how many more?

Ans.

Gouri has read

9

5

Arvind has read

-6

9

2

6

Gouri has read 26 pages more than Arvind.


3. Reena noted the electricity meter readings of her house. Last month’s reading was 118 units. This month’s reading is 193 units. How much electricity did she use in one month.

Ans.

This month reading

1

9

3

Last month reading

-1

1

8

7

5

She used 75 units of electricity.


4. Khushboo bought a shirt for Rs 125 and trousers for Rs 165. How much money did she spend altogether?

Ans. Bought a shirt for Rs 125

Bought a trousers for Rs 165

  1

6

5

+1

2

5

  2

9

0


Class 3 Maths Fun with Give and Take

5. Solve the following:

(a)

1

7

3

 

 

Ans.

1

7

3

1

4

(b)

1

4

+

3

 

 

Ans.

1

4

+

3

1

7

(c)

  3

9

-1

0

 

 

Ans.

  3

9

-1

0

 2

9

(d)

  1

2

+2

4

 

 

Ans.

  1

2

+2

4

 3

6

(e)

 

1

3

9

1

1

0

 

 

 

 

Ans.

1

3

9

1

1

0

2

9

(f)

 

2

3

7

+

2

1

3

 

 

 

 

Ans.

2

3

7

+

2

1

3

4

5

0

(h)

 

3

2

5

+

2

0

4

 

 

 

 

Ans.

3

2

5

2

0

4

1

2

1

(i)

 

4

7

4

1

3

6

 

 

 

 

Ans.

4

7

4

1

3

6

3

3

8

(j)

 

6

4

2

4

1

3

 

 

 

 

Ans.

6

4

2

4

1

3

2

2

9

(k)

  4

9

+2

0

 

 

Ans.

  4

9

+2

0

  6

9

(l)

 

1

3

5

+

1

4

6

 

 

 

 

Ans.

1

3

5

+

1

4

6

2

8

1


6. Check your answer yourself:

(a)

 

2

3

6

1

1

4

 

 

 

 

Ans.

2

3

6

1

1

4

1

2

2

(b)

 

1

2

2

+

1

1

4

 

 

 

 

Ans.

1

2

2

+

1

1

4

2

3

6

(c)

 

3

4

0

 

2

8

 

 

 

 

Ans.

3

4

0

2

8

3

1

2

(d)

 

3

1

2

+

 

2

8

 

 

 

 

Ans.

3

1

2

+

2

8

3

4

0


Class 3 Maths Fun with Give and Take

7. Look at the number pattern. Write the missing numbers.

(a) 100, 200, 300, ___, ___, 600, ___

Ans.  100, 200, 300, 400, 500, 600, 700.

(b)

Ans.  900, 800, 700, 600, 500, 400, 300.

(c) 50, 100, 150, 200, __, __, __, ___.

Ans. 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400.

(d)

Ans. 300, 250, 200, 150, 100, 50.

(e)

Ans.  15, 25, 35, 45, 55, 65.

(f) 280, 260, 240, ___, ____, ____, ____.

Ans. 280, 260, 240, 220, 200, 180, 160.

(g) 152, 150, 175, 200, 225, 250, 275, 300.

Ans. 125, 150, 175, 200, 225, 250, 275, 300.


8. Indu’s pencil is 15cm long. Jyoti’s pencil is 8 cm long. Whose pencil is 8 cm long. Whose pencil is longer? How much longer?

Ans. Indu’s pencil = 15 cm

Jyoti’s pencil = 8 cm

Pencil is longer = 15 cm – 8 cm = 7 cm

Indu’s pencil is longer by 7 cm.


9. Ask your Papa or Mummy

Price of 1 kilo salt –

Price of 1 kilo sugar –

Which one is more costly?

How much more does it cost?

Ans. Price of 1 kilo salt Rs. 10

Price of 1 kilo sugar Rs. 22

= Rs. (22- 10) = Rs. 12

Thus, sugar cost more than salt by Rs. 12.


10. Ajay cooked chapatis in 25 minutes. Then he made dal in 15 minutes. How much time did he take to cook both things?

Ans. Time taken to make chapatis = 25 minutes

Time taken to make dal = 15 minutes

Total time taken = 40 minutes


Class 3 Maths Fun with Give and Take

11. Chanchal sells school sweaters. In 2 days she sold some red, blue and coloured sweaters.

Sweaters sold on first day

Sweaters sold on second day

Red

Blue

Grey

38

66

74

40

23

89

Look at the above and answer the following questions:

(a) How many grey sweaters did Chanchal sell in 2 days.

Ans. (a) Grey sweaters sold in 2 days = 74 + 89 = 163.

(b) Did she sell more red sweaters than blue sweaters in 2 day?

Ans.(b) Red sweaters sold in 2 days = 38 + 40 = 78

Blue sweaters sold in 2 days = 66+ 23 = 89

Therefore, Chanchal did not sell more red sweaters than blue sweaters (as 78 is less than 89).

(c) How many red and grey sweaters did she sell on the first day – more than 120 or less than 120?

Ans. (c) Number of red and grey sweaters sold in first day= 38 + 74 = 112

Clearly, 112 is less than 120

Less than 120

(d) How many sweaters in all did she sell on the second day – more than 140 or less than 140?

Ans. (d) Number of sweaters sold on the second day = 40 + 23 + 89 = 152

Clearly, 152 is more than 140.


12. Nisha And Sonu were making story problems. Nisha said- 13 boys and 14 girls in a class. Sonu, can you make a problem on it? There sonu wrote There are 13 boys and 14 girls in a class.  How many students are there together? You can also make story problems with your friends. Look at each and the words next to it. Write your problem below it.

(a) 36 men and 52 women waiting for their turn

Ans.  There are 36 men and 52 women are waiting for their turn. How many men and women are there altogether?

(b) We have our mid day meal in 20 minutes and play for 15 minutes.

Ans. We took our mid day meal in 20 minutes and play for 15 minutes. Find the total time taken.

(c) The post office is 1 kilometere from Shahid’s home and 2 kilometre from his school.

Ans. Find the distance between Shahid’s home and school.

(d) Bunty has read 27 books and Babli has read books.

Ans. (d) Bunty has read 27 books and Babli has read books. Find the total number of books read by both.


13. Once there was a king who could only up to 9. Up to what number can you count? The king loved horses. He kept them in such a way that he needed to count only up to 9 each side.

How many horses in all did the king have?

Ans. 24 horses.


14. One day a visitor with 4 horses come there. It was getting dark so he wanted to stay there night. But the horse-keeper was scared. If the king saw these extra horses he would be very angry! The visitor said do not worry. The king will never know. So he arranged the horses like this:

How many horses are there now?

Ans. 28 horses are there now.


Class 3 Maths Fun with Give and Take

15. At night the king came to count the horses. Along each side he counted 9 horses. Ah! That’s find – he said. Then he happily went to sleep. In the morning the clever visitor tried another trick. He took out his own 4 horses. But he also ran away with some of the king’s horses. He left the king’s horses standing in this way. The silly king did not find any horse missing. Can you help him? How many horses are now left?

Ans. 20 horses are now left.


16. How many king’s horses were taken away?

Ans. Four of the king’s horses were taken away by the clever visitor.


17. What numbers are we? If you add us both you get 100. The difference between us is also 100.

Ans. One number is 100 and the other is zero.

NCERT solutions for Class 3 Mathematics Chapter 6 Fun with Give and Take

NCERT Solutions Class 3 Maths Fun with Give and Take PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 3 Maths includes text book solutions from Class 3 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class  Maths have total 14 chapters. 3 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 3 solutions PDF and Maths ncert class 3 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 3 EVS Hindi English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




1 thought on “NCERT Solutions for Class 3 Maths Fun with Give and Take”

Leave a Comment