NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Complete Guide for CBSE Students

NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution  Class 10 Science Class book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE Board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 Science chapter wise NCERT solution for Science Book for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 10 Science Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution Part 1

NCERT Class 10 Science Chapter wise Solutions

  1. Chemical Reactions and Equations
  2. Acids, Bases and Salts
  3. Metals and Non-metals
  4. Carbon and Its Compounds
  5. Periodic Classification of Elements
  6. Life Processes
  7. Control and Coordination
  8. How do Organisms Reproduce?
  9. Heredity and Evolution
  10. Light Reflection and Refraction
  11. Human Eye and Colourful World
  12. Electricity
  13. Magnetic Effects of Electric Current
  14. Sources of Energy
  15. Our Environment
  16. Management of Natural Resources

NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution

1. If a trait A exists in 10% of a population of an asexually reproducing species and a trait B exists in 60% of the same population, which trait is likely to have arisen earlier?

Ans. Trait B.


2. How does the creation of variations in a species promote survival?

Ans. Depending on the nature of variations different individuals would have difference kinds of advantage to adjust in particular habitat. Variation help the individual to have different traits that may develop the organisms more tolerable.


1. How do Mendel’s experiments show that traits may be dominant or recessive?

Ans. In Monohybrid cross of Mendel between tall and dwarf pea plant, all progeny in F1 generation are tall and in F2 generation, 75% of pea plants are tall but 25% are dwarf. This shows that traits are dominant or recessive.


2. How do Mendel’s experiments show that traits are inherited independently?

Ans. When a pea plant having round green seeds is crossed with a pea plant having wrinkled yellow seeds in F1 generation all the plants have round yellow seeds. But in F2 generation two new traits that is round yellow and wrinkled green appear. This shows that traits are inherited independently.


3. A man with blood group A marries a woman with blood group O and their daughter has blood group O. Is this information enough to tell you which of the traits-blood group A or O- is dominant? Why or why not?

Ans. No, the information is not enough because the blood group is determined by a pair of gene. One inherited from mother and other from father. In this case, the child inherited gene for O blood group from mother as well as father.


4. How is the sex of the child determined in human beings?

Ans. A child which inherits X chromosome from her father will be a girl and one who inherits Y chromosome from him will be a boy.


1. What are the different ways in which individuals with a particular trait may increase in a population?

Ans. The different ways in which individual with a particular trait may increase are:

(a) Natural selection- Certain variations give survival advantage to individuals in a population in a changed situation resulting in increase of their population.

(b) Genetic drift- Accidents in small population even if they give no survival advantage also lead to increase to certain individual in population.


NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution

2. Why are traits acquired during the life-time of an individual not inherited?

Ans. Any change in nor-reproductive tissues cannot be passed on to the DNA of the germ cells. Therefore, the traits acquired during life-time on an individual are not inherited.


3. Why are the small numbers of surviving tigers a cause of worry from the point of view of genetics?

Ans. It will affect the frequency of selection which is essential for survival. For effective selection, the population must consist of an infinitely large number of individual in population.


1. What factors could lead to the rise of a new species?

Ans. Following factors could lead to the rise of new species:

(a) Changes in gene frequency in small breeding isolated populations.

(b) Natural selection

(c) Changes in number of chromosome.


NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution

2. Will geographical isolation be a major factor in the speciation of self-pollinating plant species? Why or why not?

Ans. No, because geographical barrier do not allow breeding between such individuals of a population which reproduce sexually. Moreover, asexually reproducing organism pass on the parental DNA to offspring which gives no chance of speciation.


NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution

3. Will geographical isolation be a major factor in the speciation of an organism that reproduces asexually? Why or why not?

Ans. Yes, due to geographical isolation, the two populations are separated. The levels of gene flow between them will decrease. The isolated population will breed with local population resulting in entry of isolated population into new population.


1. Give an example of characteristics being used to determine how close two species are in evolutionary terms.

Ans. Analysis of the organ structure in fossils allows us to make estimates of how far evolutionary relationships go. For example, presence of feather in some fossils dinosaurs indicate the birds are closely related to reptiles.


2. Can the wing of a butterfly and the wing of the bat be considered homologous organs?

Ans. No, though the function of wing in both the cases in same but their structural plan and origin in different.


NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution

3. What are fossils? What do they tell us about the process of evolution?

Ans. Preserved traces if living organisms are called fossils found closer to the surface of earth are more recent in origin than the fossils we find in deeper layers.

Fossils also help us to find evolutionary relation between organisms.


1. Why are human beings who look so different from each other in terms of size, colour and looks said to belong to the same species?

Ans. All humans are a single species Homo sapiens which originated in Africa. Some of our ancestors left Africa, while others stayed on. Those who migrated slowly spread across the planets.


2. In evolutionary terms, can we say which among bacteria, spiders, fish and chimpanzees have a ‘better’ body design? Why or why not?

Ans. Bacteria have better body design because it has so much variation to adjust in different climatic condition.

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 Science includes text book solutions from Book. NCERT Solutions for CBSE Class 10 Science have total 16 chapters. 10 Science NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Science class 10 solutions PDF and Science ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 10 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.




Test Generator

Test Generator

Create Papers with your Name & Logo

Try it Now (Free)

1 thought on “NCERT Solutions for Class 10 Science Heredity and Evolution”

Leave a Comment