NCERT Solutions for Class 10 English Two Stories about Flying

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 10 English Two Stories about Flying book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for English Two Stories about Flying Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 English Two Stories about Flying

NCERT Solutions for Class 10 English Chapter wise Solutions

Footprints

  • 1 A Triumph of Surgery
  • 2 The Thiefs Story
  • 3 The Midnight Visitor
  • 4 A Question of Trust
  • 5 Footprints without Feet
  • 6 The Making of a Scientist
  • 7 The Necklace
  • 8 The Hack Driver
  • 9 Bholi
  • 10 The Book That Saved the Earth

First Flight

  • 1 A Letter to God
  • 2 Long Walk to Freedom
  • 3 Two Stories about Flying
  • 4 From the Diary of Anne Frank
  • 5 The Hundred Dresses I
  • 6 The Hundred Dresses II
  • 7 Glimpses of India
  • 8 Mijbil the Otter
  • 9 Madam Rides the Bus
  • 10 The Sermon at Benares
  • 11 The Proposal

First Flight (Poem)

  • 1 Dust of snow
  • 2 Fire and Ice
  • 3 A Tiger in the Zoo
  • 4 How to Tell Wild Animals
  • 5 The Ball Poem
  • 6 Amanda
  • 7 Animals
  • 8 The Trees
  • 9 Fog
  • 10 The Tale of Custard the Dragon
  • 11 For Anne Gregory

NCERT Solutions for Class 10 English Two Stories about Flying

1. Why was the young seagull afraid to fly? Do you think all young birds are afraid to make their first flight, or are some birds more timid than others? Do you think a human baby also finds it a challenge to take its first steps?

Answer: The young seagull was afraid to fly because it was its first flight. It is a well known fact that doing something for the first time is challenging. Therefore, all young birds must be afraid to make their first flights. Similarly, a human baby would also find it a challenge to take its first step.


2. “The sight of the food maddened him.” What does this suggest? What compelled the young seagull to finally fly?

Answer: The young seagull was very hungry. It was this hunger that ultimately compelled it to fly. Its hunger only intensified when it saw its mother tearing at a piece of fish that lay at her feet. It cried to her, begging her to get some food. When its mother came towards it with food in her beak, it screamed with joy and anticipation. However, she stopped midway. It wondered why she did not come nearer. Not being able to resist or control its hunger any longer, it dived at the food in its mother’s beak. At that moment, his hunger overpowered his fear of the great expanse of sea beneath the cliff. Finally, this plunge was followed by the natural reaction of its body, i.e., to fly.


3. “They were beckoning to him, calling shrilly. “Why did the seagull’s father and mother threaten him and cajole him to fly?

Answer: The young seagull was afraid to fly. Even when it saw its brothers and sisters flying, and its parents helping and teaching them, it could not gather enough courage to make that first flight. That is why its father and mother were calling to it shrilly and scolding it. They threatened to let it starve on its ledge if it did not fly. They did so because they wanted it to leave its fear behind and learn to fly.
The Black Aeroplane

By Fredrick Forsyth


1. “I’ll take the risk.” What is the risk? Why does the narrator take it?

Answer: The risk was to fly through the black storm clouds. The narrator took the risk because he wanted to reach Paris to celebrate Christmas with his family.


2. Describe the narrator’s experience as he flew the aeroplane into the storm.

Answer: As he flew into the storm, everything went black. It was impossible to see anything outside the plane. It jumped and twisted in the air. When he looked at his compass, he saw that it was turning round and round. It was dead. Along with it, the other instruments, including the radio, were also dead. Suddenly, he saw another aeroplane. Its pilot waved at him, asking him to follow. He was glad to find a helper. He was using his last fuel tank and there was only enough fuel to fly five or ten minutes. Then, the other pilot started to go down and he followed. He suddenly came out of the clouds and saw the runway, on which he then landed his plane safely.


3. Why does the narrator say, “I landed and was not sorry to walk away from the old Dakota…”?

Answer: He was delighted to land safely out of dark stormy clouds, therefore, he was not sorry to walk away for his plane. He felt bad, when he was no able to thank his guide, his mentor who saved him from from frightening situations, but he was so happy after landing that he didn’t feel sorry for not being able to thank the guide pilot.


4. What made the woman in the control centre look at the narrator strangely?

Answer: The women in the control room was surprised when the narrator asked about the other aeroplane and its pilot. She said that there was no areoplane seen on the radar.


5. Who do you think helped the narrator to reach safely? Discuss this among yourselves and give reasons for your answer.

Answer: Probably, it was the narrator’s own self that helped him through the storm. There was no other plane in the storm as the woman at the control centre could see only his plane on the radar. Also, no other plane was flying that night. In his fear, he might have been hallucinating. He was a good pilot, and it might have been his own self that came to his help.


Thinking about the Language

1. Try to guess the meanings of the word ‘black’ in the sentences given below. Check the meanings in the dictionary and find out whether you have guessed right. 

1. Go and have a bath; your hands and face are absolutely black __________.
2. The taxi-driver gave Ratan a black look as he crossed the road when the traffic light was green.__________
3. The bombardment of Hiroshima is one of the blackest crimes against humanity. __________
4. Very few people enjoy Harold Pinter’s black comedy. __________
5. Sometimes shopkeepers store essential goods to create false scarcity and then sell these in black. __________
6. Villagers had beaten the criminal black and blue. __________

Answer: 1. The meaning of ‘black’ in this sentence is that the face and hands are dark with dust and heat.
2. Here, ‘black’ refers to an angry look.
3. Here, ‘blackest’ refers to the darkest and cruellest crime against humanity.
4. Here, ‘black’ refers to dark and gloomy comedy.
5. The meaning of ‘black’ in this sentence is that the shopkeepers sell the described goods ‘at a higher price’.
6. Here, ‘black’ means that the criminal suffered excessive beating at the hands of the villagers.


2.Match the phrases given under Column A with their meanings given under Column B:

Fly a flag−Move quickly/suddenlyFly into rage−Be successfulFly along−Display a flag on a long poleFly high−Escape from a placeFly the coop−Become suddenly very angry

AB
1.
2.
3.
4.
5.
Answer:

Fly a flag−Display a flag on a long poleFly into rage−Become suddenly very angryFly along−Move quickly/suddenlyFly high−Be successfulFly the coop−Escape from a place

AB
1.
2.
3.
4.
5.

 


3. We know that the word ‘fly’ (of birds/insects) means to move through air using wings. Tick the words which have the same or nearly the same meaning.

swoopflitpaddleflutter
ascendfloatrideskim
sinkdarthoverglide
descendsoarshootspring
stayfallsailflap

Answer: The words which have the same or nearly the same meaning as ‘fly’ are as follows:
swoop, flit, float, dart, soar, hover, sail skim, glide, flutter

NCERT Solutions for Class 10 English

NCERT Solutions Class 10 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 English includes text book solutions from part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 10 English have total 32 chapters. 10 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 10 solutions PDF and English ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 10 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment