NCERT Solutions for Class 10 English Amanda

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 10 English Amanda Class 10 English Class book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 10 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for English Amanda Download as PDF

NCERT Solutions for Class 10 English Amanda

NCERT Solutions for Class 10 English Chapter wise Solutions

Footprints

  • 1 A Triumph of Surgery
  • 2 The Thiefs Story
  • 3 The Midnight Visitor
  • 4 A Question of Trust
  • 5 Footprints without Feet
  • 6 The Making of a Scientist
  • 7 The Necklace
  • 8 The Hack Driver
  • 9 Bholi
  • 10 The Book That Saved the Earth

First Flight

  • 1 A Letter to God
  • 2 Long Walk to Freedom
  • 3 Two Stories about Flying
  • 4 From the Diary of Anne Frank
  • 5 The Hundred Dresses I
  • 6 The Hundred Dresses II
  • 7 Glimpses of India
  • 8 Mijbil the Otter
  • 9 Madam Rides the Bus
  • 10 The Sermon at Benares
  • 11 The Proposal

First Flight (Poem)

  • 1 Dust of snow
  • 2 Fire and Ice
  • 3 A Tiger in the Zoo
  • 4 How to Tell Wild Animals
  • 5 The Ball Poem
  • 6 Amanda
  • 7 Animals
  • 8 The Trees
  • 9 Fog
  • 10 The Tale of Custard the Dragon
  • 11 For Anne Gregory

NCERT Solutions for Class 10 English Amanda

1. How old do you think Amanda is? How do you know this?

Ans: Amnada is must be about 9−10 years old. She is school goinggirl. The things that her mother scolds her for are all typical instructions given to a 9 or10 year old girl.


2. Who do you think is speaking to her?

Ans: Her mother is speaking to her.


3. Why are Stanzas 2, 4 and 6 given in parenthesis?

Ans: Stanzas 2, 4 and 6 are given in parenthesis because they are the thoughts of the child in between the instructions that she is being given by her mother, which are given in stanzas 1, 3 and 5. The scolding by the mother and the child’s thoughts are placed in alternate stanzas by the poet.


NCERT Solutions for Class 10 English Amanda

4. Who is the speaker in stanzas 2, 4 and 6? Do you think this speaker is listening to the speaker in stanzas 1, 3, 5 and 7?

Ans: In stanzas 2, 4 and 6, the speaker is the child, Amanda. No, she is not listening to her mother who is the speaker in stanzas 1, 3 and 5.She is lost in her own dreams and doesn’t listen to what is being said to her.


NCERT Solutions for Class 10 English Amanda

5. What could Amanda do if she were a mermaid?

Ans: If Amanda were a mermaid, then she would drift slowly on a languid emerald sea. She would be the sole inhabitant of the relaxed green sea and would move slowly on it.


6. Is Amanda an orphan? Why does she say so?

Ans: No, Amanda is not an orphan. She says so because she wants to be alone. She wants to roam around in the street alone and pattern dust wit her bare feet. She finds silence ‘golden’ and freedom ‘sweet’. It is for this reason that she calls herself an orphan.


7. Do you know the story of Rapunzel? Why does she want to be Rapunzel?

Ans: She wants to be Rapunzel because she wants to live alone. Rapunzel lived alone in a tall tower and had long, beautiful hair. She was held captive by her grandmother, who came up the tower by climbing her long hair. The girl also wants to live alone in a tower as she would not have to care about anything as life in a tower would be tranquil, peaceful and rare. However, she also decided that she would never throw down her hair for anyone to come up as she wanted to live alone always.


8. What does the girl yearn for? What does this poem tell you about Amanda?

Ans: The girl yearns for a life of freedom. The poem tells us that she is an imaginative girl who is constantly nagged by her unimaginative parent.


NCERT Solutions for Class 10 English Amanda

9. Read the last stanza. Do you think Amanda is sulking and is moody?

Ans: No, Amanda is neither sulking, nor is she moody. She is simply longs for her freedom. She wants to go out and play where she likes.

NCERT Solutions for Class 10 English

NCERT Solutions Class 10 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 10 English includes text book solutions from part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 10 English have total 32 chapters. 10 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 10 solutions PDF and English ncert class 10 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 10 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.

myCBSEguide App


http://mycbseguide.com/examin8/




Leave a Comment