1. Home
  2. /
  3. CBSE
  4. /
  5. Class 06
  6. /
  7. English
  8. /
  9. NCERT Solutions for Class...

NCERT Solutions for Class 6 English The Banyan tree

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Download the app to get CBSE Sample Papers 2023-24, NCERT Solutions (Revised), Most Important Questions, Previous Year Question Bank, Mock Tests, and Detailed Notes.

Install Now

NCERT Solutions for Class 6 English The Banyan tree book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 6 English chapter wise NCERT solution for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free

NCERT solutions for Class 6 English Download as PDF

NCERT Solutions for Class 6 English The Banyan tree

NCERT Solutions for Class 6 English Chapter wise Solutions

Honeysuckle

  • Chapter 1 Who Did Patrick’s Homework
  • Chapter 2 How the Dog Found Himself
  • Chapter 3 Taros Reward
  • Chapter 4 An Indian American Woman in Space
  • Chapter 5 A Different Kind of School
  • Chapter 6 Who I Am
  • Chapter 7 Fair Play
  • Chapter 8 A Game of Chance
  • Chapter 9 Desert Animals
  • Chapter 10 The Banyan Tree

Poem

  • A House, A Home
  • The Kite
  • The Quarrel
  • Beauty
  • Where Do All the Teachers Go?
  • The Wonderful Words
  • Vocation
  • Whatif

A Pact With The Sun

  • Chapter 1 A Tale of Two Birds
  • Chapter 2 The Friendly Mongoose
  • Chapter 3 The Shepherd’s Treasure
  • Chapter 4 The Old-Clock Shop
  • Chapter 5 Tansen
  • Chapter 6 The Monkey and the Crocodile
  • Chapter 7 The Wonder Called Sleep
  • Chapter 8 A Pact with the Sun
  • Chapter 9 What Happened to the Reptiles
  • Chapter 10 A Strange Wrestling march

NCERT Solutions for Class 6 English The Banyan tree

Chapter-10
The Banyan Tree 
Page No: 131
Working with Text
A. Complete the following sentences.

1. The old banyan tree “did not belong” to grandfather, but only to the boy, because ____________.

Ans: the grandfather at sixty-five could no longer climb it.

2. The small gray squirrel became friendly when __________________.

Ans: he found that the boy did not arm himself with catapult or air-gun.

3. When the boy started to bring him pieces of cake and biscuit, the squirrel ____________________.

Ans: quite bold and was soon taking morsels from the author’s hand.

4. In the spring, the banyan tree ___________, and __________ would come there.

Ans: was full of small red figs, birds of all kinds

5. The banyan tree served the boy as a ______________.

Ans: library.

6. The young boy spent his afternoons in the tree _____________.

Ans: when it was not too hot


NCERT Solutions for Class 6 English The Banyan tree

B. Answer the following questions.

1. “It was to be a battle of champions.”

(i) What qualities did the two champions have? Pick out words and phrases from the paragraph above this line in the text and write them down.

Mongoose

Cobra

(a) _________________

(a) ________________

(b) __________________

(b) _________________

(c) __________________

(c) __________________

(ii) What did the cobra and the mongoose do, to showtheir readiness for the fight?

Ans(i):

Mongoose

Cobra

(a) superb fighter

(a) skilful

(b) clever

(b) experienced

(c) aggresive

(c) swift

Ans(ii): To show its readiness for the fight, the cobra hissed defiance, his forked tongue darting in and out. It raised three of its six feet off the ground, and spread its broad and spectacled hood. The mongoose bushed his tail. The long hair on his spine stood up.

2. Who were the other two spectators? What did they do? (Did they watch, or did they join in the fight?)

Ans: The other two spectators were a jungle crow and a myna. They settled on a cactus to watch the outcome. But they did not just watch. They tried to join the fight by hurling themselves at the cobra.

3. Read the descriptions below of what the snake did and what the mongoose did. Arrange their actions in the proper order.

(i) ceased to struggle

• grabbed the snake by
the snout

(ii) tried to mesmerise the mongoose

• dragged the snake into the bushes

(iii) coiled itself around the mongoose

• darted away and bit the cobra on the back

(iv) struck the crow

• pretended to attack the cobra on side

(v) struck again and missed

• refused to look into the snake’s eyes

(vi) struck on the side that the mongoose pretended to attack

• sprang aside, jumped in and bit

Ans:

Snake

Mongoose

(ii) tried to mesmerise the mongoose

• refused to look into the snake’s eyes

(vi) struck on the side that the mongoose pretended to attack

• pretended to attack the cobra on side

(v) struck again and missed

• sprang aside, jumped in and bit

(iv) struck the crow

• darted away and bit the cobra on the back

(iii) coiled itself around the mongoose

• grabbed the snake by
the snout

(i) ceased to struggle

• dragged the snake into the bushes

 


NCERT Solutions for Class 6 English The Banyan tree

4. (i) What happened to the crow in the end?

(ii) What did the myna do finally?

Ans: (i) In the end the crow flung nearly twenty feet across the garden by a blow from the cobra’s snout. It fluttered about for a while, then lay still.

(ii) Myna finally dropped cautiously to the ground, hopped about, peered into the bushes from a safe distance and then with a shrill cry of congratulations flew away.


NCERT Solutions for Class 6 English The Banyan tree

Working with Language

A.  1. The word ‘round’ usually means a kind of shape. What is its meaning in the story?

Ans: The word ’round’ in the story means the different phases of the fight between the cobra and the mongoose.

2. Find five words in the following paragraph, which are generally associated with trees. But here, they have been used differently. Underline the words.

Hari leaves for work at nine every morning. He works in the local branch of the firm of which his uncle is the owner. Hari’s success is really the fruit of his own labour. He is happy, but he has a small problem. The root cause of his problem is a stray dog near his office. The dog welcomes Hari with a loud bark every day.

Ans: Leaves, branch, fruit, root and bark.


NCERT Solutions for Class 6 English The Banyan tree

B. The words in the box are all words that describe movement. Use them to fill in the blanks in the sentences below.

Dived, gliding, sprang, darting, whipped, back, delving

1. When he began to trust me, the squirrel began ————— into my pockets for morsels of cake.

Ans: delving

2. I saw a cobra ————— out of a clump of cactus.

Ans: gliding

3. The snake hissed, his forked tongue ————— in and out.

Ans: darting

4. When the cobra tried to bite it, the mongoose ——————— aside.

Ans: sprang

5. The snake —————— his head —————— to strike at the crow.

Ans: whipped, back

6. The birds —————— at the snake.

Ans: dived


NCERT Solutions for Class 6 English The Banyan tree

C. Find words in the story, which show things striking violently against each other.

1. The cobra struck the crow, his snout th  — — — ing against its body.

Ans: thudding

2. The crow and the myna c  — ll  — — — — in mid-air.

Ans: collided

3. The birds dived at the snake, but b  — — — — d into each other instead.

Ans: bumped


NCERT Solutions for Class 6 English The Banyan tree

Page No: 135

C. Choose would and could to replace the italicised words in the following sentences.Grandfather says, in the old days,

1. elephants were able to fly in the sky, like clouds. They were also able to change their shapes. They used to fly behind clouds and frighten them. People used to look up at the sky in wonder.

Ans: elephants could fly in the sky like clouds. They could change their shapes. They would fly behind clouds and frighten them. People would look up at the sky and wonder.

2. because there was no electricity, he used to get up with the sun, and he used to go to bed with the sun, like the birds.

Ans: because there was no electricity, he would get up with the sun, and he would go to bed with the sun, like the birds.

3. like the owl, he was able to see quite well in the dark. He was able to tell who was coming by listening to their footsteps.

Ans: like the owl, he could see quite well in the dark. He could tell who was coming by listening to their footsteps.

NCERT Solutions for Class 6 English Chapter 10 The Banyan tree

NCERT Solutions Class 6 English PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 6 English includes text book solutions from Class 6 English Book . NCERT Solutions for CBSE Class 6 English have total 28 chapters. 6 English NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert English class 6 solutions PDF and English ncert class 6 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for English Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for class 6 Social Science, Computer Science, Home Science,Hindi ,English, Maths Science do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.

myCBSEguide App

Test Generator

Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.

Create Now
myCBSEguide App

myCBSEguide

Question Bank, Mock Tests, Exam Papers, NCERT Solutions, Sample Papers, Notes

Install Now

1 thought on “NCERT Solutions for Class 6 English The Banyan tree”

Leave a Comment