NCERT Solutions for Class 3 Maths Smart Charts

myCBSEguide App

myCBSEguide App

Complete Guide for CBSE Students

NCERT Solutions, NCERT Exemplars, Revison Notes, Free Videos, CBSE Papers, MCQ Tests & more.

Download Now

 

NCERT Solutions for Class 3 Maths Smart Charts book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 3 Maths Smart Charts and chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 3 Mathematics Download as PDF

Class 3 Maths Smart Charts

NCERT Solutions for Class 3 Maths Smart Charts

CHAPTER 13 Class 3 Maths Smart Charts

1. Have you been to a park. What coloured flowers did you see? Were most of the flowers yellow in colour. Look at the different flowers in the picture. Complete the table.

Ans.

Colour of flowersNumber of flowers
Blue9
Red7
Orange5
Purple10

2. _____ are the most in number. How many? ____

Ans. Purple, 10.


3. _____ are the least in number. How many? ____

Ans. Orange, 5.


4. ____ are more than ____.

Ans. Blue, Red.


5. ____ are more than ____.

Ans. Red, Orange.


6. Look at the traffic scene in the picture and fill in the table.

Ans.

Way of Travel

How many

Walking

9

Bicycle

5

Scooters

6


7. In the picture which way of travel do you see the most?

Ans. Bus.


8. Which way of travel do you the least?

Ans. Bullock Cart.


9. The number of people walking is more than the number of ?

Ans. Scooter.


10. The number of buses is less than the number of?

Ans. Walking.


11. Have you played any games with dice?

Ans. Yes, I have played the games with a dice.


12. How many dots are there on the different faces of a dice?

Ans. There are 1, 2, 3, 4, 5 and 6 dots on the different faces of a dice.


13. Which face of the dice did you get the most number of times?

Ans. 2 face.


14. How many times did six come up?

Ans. 6 times.


15. Four came up more number of times than.

Ans. Five.


16. Talk to people around you about their favourite sweets. Fill in the table:

Ans.

Favourite sweet

Number of people

Jabeli

5

Barfi

6

Rasgulla

18

Gulabjamun

17

Amarti

10


17. From the table answer the following questions:

(a) Most favourite sweet.

Ans. Rasgulla.

(b) Least favourite sweet.

Ans. Jalebi.

(c) _____ is liked more than _____.

Ans. Barfi, Jalebi.

(d) ____ is liked more than _____.

Ans. Amarti, Barfi.

(e) _____ is liked more than ____.

Ans. Gulabjamun, Amarti.

(f) _____ is liked more than _____.

Ans. Rasgulla, Gulabjamun.


18. Ask your friends about the number of people living in their homes. Fill in the table.

Ans.

No. of people living together

How many families

1 alone

3

2 people

8

3 people

12

4 people

10

5 people

10

6 people

8

7 people

5

8 people

3

10 people

1

Most people have 3 people living in their homes.

The smallest number of people living a home is 1.

The number of families having 4 people is 10.


19. What have your classmates brought for lunch today? Find out and note down.

Ans.

Food items

No. of Students

Sandwich

4

Fruit Salad

3

Idli

2

Parantha

16

Veg, burger

5


20. Food item brought for lunch by the biggest number of students.

Ans. Parantha.


21. Food item brought by the smallest number of students.

Ans. Idli.


22. Getting Smarts with Charts.

Ans.        

Class

No. of students

Students Present

Students Absent

Class 1

27

25

2

Class 2

23

22

1

Class 3

24

21

3

Class 4

22

18

4

Class 5

25

23

2

Total

121

109

12


23. How many children in all there in the school?

Ans. 121 children.


24. How many children in all are absent on that day?

Ans. 12 children.


25. Now look at the chart and fill in in the blanks.

(a) The class with the highest number of absent students is____.

Ans. 4.

(b) The class with the least number of absent students is ____.

Ans. 2.

(c) The class with 3 students absent is ____.

Ans. 3.

(d) The number of students absent in Class IV and Class V are ____ and ____.

Ans. 4 and 2.


26. Robin, Jacob and Geeta also measured their hands. They stuck their strips as shown.

(a) The length of Jacob’s hand is ______ than Geeta’s hand.

Ans. More.

(b) The length of Geeta’s hand is ______ than Rohan’s hand.

Ans. More.

(c) _______ has the longest hand.

Ans. Jacob.

(d) _______ has the shortest hand.

Ans. Rohan.


27. Which bird has the most colours?

Ans.

Bird

Colours

Crow

1

Sparrow

2

Mynah

1

Parrot

3

Peacock

10

Therefore, the peacock has the most colours.


28. Which is the animal which is liked most as a pet?

Ans. Make the chart of pet animal as under:

 Pet

No. of people

Horse

5

Deer

3

Rabbit

10

Cow

20

Camel

10

Dog

50

Cat

15

NCERT solutions for Class 3 Mathematics Chapter 13 Smart Charts

NCERT Solutions Class 3 Maths Smart Charts PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 3 Maths includes text book solutions from Class 3 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class  Maths have total 14 chapters. 3 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 3 solutions PDF and solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 3 EVS Hindi English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.




Test Generator

Test Generator

Create Papers with your Name & Logo

Try it Now (Free)

2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 3 Maths Smart Charts”

Leave a Comment