NCERT Solutions for Class 3 Maths Long and short

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 3 Maths Long and short book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 3 Maths Long and short and chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 3 Mathematics Download as PDF

Class 3 Maths Long and short

NCERT Solutions for Class 3 Maths Long and short

CHAPTER – 4 Class 3 Maths Long and short

1. Measure your arm and your mother’s arm. What is the difference.

Ans. Mother’s arm is bigger than that of mine.


2. In how many steps will Dorji cross the road?

Ans. Dorji may cross the road in 5 steps.


3. How many cups can be placed in a line on the table?

Ans. 10 cups can be placed in a line on this table.


4. How many pots can be placed to reach the tree branch?

Ans. 5 pots can be placed to reach the tree branch.


5. How many shirts can be hung on this wire?

Ans. 4 shirts can be hung on this wire.


6. The leaf is 4 centimetres long. The wax colour is 7 centimetres long. Now, look at a scale that you find in a geometry box. How many centimetres does it have?

Ans. 15 centimetres.


7. The smell scale that you mostly use in school is like this one.

Is it easier to start measuring from the 0 mark? Look at this things drawn near the scale and find out their lengths.

(a) What are the little lines on the scale used for?

Ans. The little lines on the scale are used to measure short objects.

(b) Look for thing that are

Look for things that are

About 10 centimetres long

Between 10 and 20 centimetres long

Less than 1 cm long

Ans. The list of thing having lengths.

About 10 centimetres are:

Screwdriver, spanner, top, soapcake, bedge.

Between 10 and 20 centimetres are:

Electric iron, frock, spoon, bottle, rolling pin.

Less than 1 cm long:

Peas, Beans, termite, ant, nail.


8. Which is longer? Thumb or little finger?

Ans. Thumb is longer than little finger.


9. How will you know the number of centimetres if you measure with a rope, shoe-string, thread etc.?

Ans. The number of centimetres can be known on comparing the portion of a rope, shoe-string, thread etc. used for measuring with the scale.


10. Ant Gibli has to reach the grains. She is looking for the shortest road. Can you tell her which is the shortest?

Ans. Road B is the shortest road.


11. Can you draw a road shorter than these? What is the length of that road?

Ans. Yes, a road shorter to the given road can be drawn and its length will be 11.5 cm.


12.

 

My measurement

My friend’s measurement

Nose

3 centimetres

3 centimetres

Around the wrist

12 centimetres

11 centimetres

Around the head

36 centimetres

35 centimetres

Ear

5 centimetres

5 centimetres

Hand

12 centimetres

11 centimetres

Compare your measurement with your friends.

(a) Who has the biggest head and who has the smallest head?

Ans. Anshul, Dheeraj.

(b) Who has the longest head (from middle finger wrist)?

Ans. Amina.

(c) Which is longer? Your ear or your nose?

Ans. Ear.

(d) Is any of your nails more than 1 centimetre long?

Ans. Yes.


13. Which of these will be in centimetres and which will be in metres?

(a) Width of a computer screen.

Ans. Centimetres.

(b) Length of a Pagdi worn by Sikhs.

Ans. Metres.

(c) Height of a 1 year old child.

Ans. Centimetres.

(d) Length of a banana.

Ans. Centimetres.

(e) Waist of an elephant.

Ans. Metres.

(f) Height of a sugarcane.

Ans. Metres.

(g) Depth of a wall.

Ans. In metres.

(h) Height of your mother.

Ans. Centimetres.

(i) Distance from school to home.

Ans. Metres.

(j) Length of your father’s arm.

Ans. Centimetres.


14.

Agra Cantt. Railway Station to Taj Mahal – 5 km

Taj Mahal to Agra Fort – 2km

Agra Fort to Fathepur Sikri – 40 km

(a) Which is farthest from Agra Cantt. Railway Station – Taj Mahal or Fathepur Sikri?

Ans. Fathepur Sikri is farther.

(b) Which of these is nearer to the railway line:

Babarpur forest or Taj forest?

Agra Fort or Taj Mahal?

Ans. Babarpur forest is nearer. Agra fort is nearer.

(c) Taj Mahal or the Railway Station?

Ans. Taj Mahal is closer.


15. The Long Tail Competition

The animals in this picture had a competition. The animal who had the longest price longest tail won a prize. Now who do you think won the first prize and who won the second? Just guess the length of the longest tail.

 

Ans. Monkey won the first prize and cow won the second prize. Longest tail is about 1 metre long.

NCERT solutions for Class 3 Mathematics Chapter 4 Long and short

NCERT Solutions Class 3 Maths Long and short PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 3 Maths includes text book solutions from Class 3 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class  Maths have total 14 chapters. 3 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 3 solutions PDF and Maths ncert class 3 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 3 EVS Hindi English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




1 thought on “NCERT Solutions for Class 3 Maths Long and short”

Leave a Comment