NCERT Solutions for Class 3 Maths Fun with Numbers

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 3 Maths Fun with Numbers book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 3 Maths Fun with Numbers and chapter wise NCERT solution for Maths Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 3 Mathematics Download as PDF

Class 3 Maths Fun with Numbers

NCERT Solutions for Class 3 Maths Fun with Numbers

CHAPTER – 2 Class 3 Maths Fun with Numbers

1. Radhika, Gauri, Vicky, Indre ans Sunil were collecting Imli (tamarind) seeds:

Ans.

· Indra collected the most seeds.

· Sunil will collect 4 more seeds to be equal to Vicky.

· If Radhika gets 6 more seeds, she will have 30.

· How many children have more than 40 seeds? 3

· Gauri needs 3 more seeds to have 50.

· Sunil has 2 seeds less than 40 and Vicky has 2 seeds more than 40.


2. Dhoni’s Century

One-day match between India and South Africa in Guwahati….., India batting first…..

Fill in the blanks:

Ans. Dhoni Scored 96 +6 =102 runs.


3. How many runs do these players need to complete a century?

Ans.

Runs scored

Runs needed to complete a century

Player 1

93

7

(100 – 93=7)

Player 2

97

3

(100 – 97=3)

Player 3

89

11

(100 – 89=11)

Player 4

99

1

(100 – 1=99)


4. Fill in the blanks:

Ans.

99-112

195-206

Number (in figures)

Number (in words)

Number (in figures)

Number (in words)

99

Ninety-nine

195

One hundred ninety five

100

One hundred one

196

One hundred ninety six

101

One hundred one

197

One hundred ninety seven

102

One hundred two

198

One hundred ninety eight

103

One hundred three

199

One hundred ninety nine

104

One hundred four

200

One hundred

105

One hundred five

201

One hundred one

106

One hundred six

202

One hundred two

107

One hundred seven

203

One hundred three

108

One hundred eight

204

One hundred four

109

One hundred nine

205

One hundred five

110

One hundred ten

206

One hundred six

111

One hundred eleven

112

One hundred twelve


5. Oh! 206! Guess how many more to make a triple century?

Ans. To make ripple century, runs needed = 300 – 206 = 94


6. Top Ten Scores in the Cricket World Cup

Ans.

Player

Score

Player

Score

A.P.J.

128

M.D

178

A.S.

100

P.K.

105

C.K.

99

S.T.

141

D.M.

162

T.P.K

112

K.S.P.

152

V.V.S.

127

 · C.K. Just missed his century. How many runs did he need to make a century? 1

· A.S. and C.K. scored almost equal runs.

· Most runs scored by any batsman are 178.

· A.S. and C.K. have a difference of just 1 run between them.

· K.S.P. scored 2 more than one and a half century.


7.

Counting in 10’s

10

110

310

710

20

120

320

720

30

130

330

730

40

140

340

740

50

150

350

750

60

160

360

760

70

170

370

770

80

180

380

780

90

190

390

790

100

200

400

800

 

Counting in 50’s

200

500

250

600

300

650

350

700

400

750

450

800

500

850


8. How far can you go like this?

Ans. I can go endlessly as there is no end to the numbers.


9. What is the biggest number you can call out?

Ans. The biggest number can never be called as there is no biggest number.


10. Colour the Numbers. Find these numbers in the above chart. Colour them.

Ans.

Green

Red

Yellow

One hundred forty

Fifty-four

Four hundred forty-five

Two hundred two

Sixty

Sixteen

Two hundred sixty one

One hundred ninety five

One hundred fifty-nine

Eight hundred

Five hundred fifty-five

Six hundred eighty five

300 + 70 + 4

600 + 40 + 2

600 + 40 +9

600 + 50 + 6

100 + 70 + 9

70+ 4

5 + 50 +100

800 + 10

1+ 90 +80

Gabru, Bunny and Tarru are jumping all the way.

Gabru jumps on every 7 th square, Bunny on every 5 th square, Tarru on every 4 th square. Gabru starts jumping from square number 90. Bunny starts jumping from square number 99. Tarru starts jumping from square number 106.

Bunny’s tenth jump is on square number 149. Tarru’s tenth is on square number 146. Garbru’s tenth jump will be on square number 160. Gabru and Bunny both jump on squares 104, 139 and 174.


11. Find out:

(a) Tarru and Bunny jump on squares ____, _____, _____  and _____.

Ans. (a) 114, 134, 154 and 174.

(b) Is there any square where all three of them jump?

Ans.(b) 174.

(c) Guess how will finish in the least jumps?

Ans.(c) Gabru.

(d) In how many jumps?

Ans.(d) 12.


12. (a) Jump 2 steps forward: 104, 106, 108.

Ans. (a) 104, 106, 108, 110, 112, 114, 116.

(b) Jumps 2 steps backward: 262, 260, 258.

Ans. (b) 262, 260, 258, 256, 254, 252, 250.

(c) Jumps 10 steps forward: 110, 120, 130.

Ans. (c) 110, 120, 130, 140, 150, 160, 170.

(d) Jumps 10 steps backward: 200, 190, 180.

Ans. (d) 200, 190, 180, 170, 160, 150, 140.

(e) Continue the pattern:

550, 560, 570.

910, 920, 930, 940.

209, 207, 205.

401, 402, 403.

Ans. (e) 550, 560, 570, 580, 590, 600, 610

910, 9920, 930, 940, 950, 960, 970, 980

209, 207, 205, 203, 201, 199, 1997

401, 402, 403, 404, 405, 406, 407.


13. Lazy Crazy also has a crazy way of taking money. He takes only in Rs. 100, Rs. 10 and Rs. 1 coins.

Ans.

Rs. 420

4 Rs 100 notes.

2 Rs 10 notes.

Rs. 143

1 Re. 100 notes

4 Rs 10 notes

3 Re 1 coins

Rs. 142

2 Rs. 100 notes,

4 Rs. 10 notes

2 Re 1 coins

Rs. 55

5 Rs. 10 notes,

5 Re 1 coins


Class 3 Maths Fun with Numbers

14. Who am I? Match with the number.

(a) I come between 40 and 50 and there is 5 in my name.

Ans. (a) 45.

(b) I have 9 in my name and am very close to 90.

Ans. (b) 89.

(c) If you hit a 4 after me, you score a century.

Ans. (c) 96.

(d) I am equal to ten notes of 10.

And. (d) 100.

(e)  I am century + half century.

Ans. (e) 150.

(f) I am exactly in between 77 and 97.

Ans. (f) 87.


Class 3 Maths Fun with Numbers

15. How many are these?

(a)

Ans. (a) 240 rupees.

(b)

Ans. (b) 319 sticks.

(c)

Ans. (c) 212 blocks.

(d)

Ans. (d) 138 beads.

(e)

Ans. (e) 320 rupees.

NCERT solutions for Class 3 Mathematics Chapter 2 Fun with Numbers

NCERT Solutions Class 3 Maths Fun with Numbers PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 3 Maths includes text book solutions from Class 3 Maths Book . NCERT Solutions for CBSE Class  Maths have total 14 chapters. 3 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 3 solutions PDF and Maths ncert class 3 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Mathematics Class 3rd to 12th

CBSE app for Students

To download NCERT Solutions for Class 3 EVS Hindi English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




5 thoughts on “NCERT Solutions for Class 3 Maths Fun with Numbers”

Leave a Comment