NCERT Solutions for Class 3 EVS Work we do

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 3 EVS Work we do book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 3 EVS chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 3 EVS Download as PDF

NCERT Solutions for Class 3 EVS Work we do

NCERT Class 3 EVS Chapter wise Solutions

  • Chapter 1: Poonams Day out
  • Chapter 2: The plant fairy
  • Chapter 3: Water O Water
  • Chapter 4: Our First School
  • Chapter 5: Chhotus House
  • Chapter 6: Foods we eat
  • Chapter 7: Saying without speaking
  • Chapter 8: Flying High
  • Chapter 9: Its Raining
  • Chapter 10: What is cooking
  • Chapter 11: From here to there
  • Chapter 12: Work we do
  • Chapter 13: Sharing our feelings
  • Chapter 14: The Story of food
  • Chapter 15: Making Pots
  • Chapter 16: Games we play
  • Chapter 17: Here comes a letter
  • Chapter 18: A House like this
  • Chapter 19: Our Friends Animals
  • Chapter 20: Drop by Drop
  • Chapter 21: Families can be Different
  • Chapter 22: Left Right
  • Chapter 23: A Beautiful Cloth
  • Chapter 24: Web of Life

NCERT Solutions for Class 3 EVS Work we do

CHAPTER -12 Class 3 EVS Work we do

1. Look carefully at the picture and write what work is being done by different people.

Ans. (i) A woman is sweeping outside the Post office.

(ii) Labourers are making a building.

(iii) People are travelling by car and scooters.

(iv) Children are running.

(v) Barber and shoe-maker are waiting for customers.

(vi) A boy is taking tea for customer.

(vii) A woman is walking towards Post Office.

(viii) Children are playing under the tree.


2. What kind of work do people in your neighbourhood do? Name any five. What are these workers called?

Ans.

Work

What they are called

Repair cars and scooters

Mechanic

Treating patients

Doctor

Selling fruits

Fruit Seller

Cooking food

Cook

Selling items in a shop

Shopkeeper

Building a home

Labourer


3. Write the names of any five buildings and work done in them.

Ans.

Name of the building

Work done

Hospital

Treatment of patients

Vaccination of children

School

Children study

Bank

Deposit and withdrawal of money

Post office

We get postcards and postage stamps

Hotel

Visitors stay and eat


4. In the picture you saw people work together to build a new building. School is also one such place where people work. Where what work is done in the school.

Ans. (i) Children study.

(ii) Morning prayer

(iii) Children play

(iv) Monthly and yearly examination

(v) Dancing and singing competitions

(vi) Annual festivals


5. Are there any children in the picture who are not going to school? What are they doing?

Ans. (i) One child is taking tea for the customers in the hotel.

(ii) Children of the labourers are playing under the tree.


6. What works does Deepali do in her own house?

Ans. (i) Cleaning house

(ii) Takes her brother and sister to school

(iii) Washing utensils

(iv) Helps her mother in her work

(v) Listening radio

(vi) Cooks food


7. Besides household work do you any other work at home? If yes, what?

Ans. No.


8. Given below are some daily activities. Show on the face of the clocks, at what time of the day you do them?

Ans.

        


9. Which of your family members do household work? What work do they do?

Ans.

Family Members

Work they do

Mother

Cooks food

Sister

Helps mother in household works

Brother

Brings vegetables etc. from market

Father

Goes to office to earn money


Class 3 EVS Work we do

10. Which of your family members work to earn money?

Ans. Fathers.


11. Which of your family members do work but do not get money for it?

Ans. Mother cooks food, cleans house and sister helps her in doing so. Both of them do not get money for it.


12. Find out form your grandparents what work they did when they were children.

Ans. When my grandmother was a child she used to do the following:

(i) Cooking foods

(ii) Collecting cowdung and making cowdung cake.

(iii) Collecting wood from jungle.

(iv) Grazing cows.


13. Talk to any two children and find out why do not go to school?

Ans.

Names of the first child

Sangeeta

Reason for not going to school

Ma went to work and she has to take care of younger sister.

Name of the second child

Sanjeev

Reasons for not going to school

Has to work with his father to earn money.

NCERT solutions for Class 3 EVS  Chapter 12 Work we do

NCERT Solutions Class 3 EVS Work we do PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 3 EVS includes text book solutions for CBSE Class 3 EVS have total 24 chapters. 3 EVS NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert EVS class 3 solutions PDF Science ncert class 3 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Science Class 3rd to 12th

CBSE app for Class 3

To download NCERT Solutions for class 3 EVS, Hindi ,English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 3 EVS Work we do”

Leave a Comment