NCERT Solutions for Class 3 EVS Making Pots

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 3 EVS Making Pots book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 3 EVS chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 3 EVS Download as PDF

Class 3 EVS Making Pots

NCERT Class 3 EVS Chapter wise Solutions

  • Chapter 1: Poonams Day out
  • Chapter 2: The plant fairy
  • Chapter 3: Water O Water
  • Chapter 4: Our First School
  • Chapter 5: Chhotus House
  • Chapter 6: Foods we eat
  • Chapter 7: Saying without speaking
  • Chapter 8: Flying High
  • Chapter 9: Its Raining
  • Chapter 10: What is cooking
  • Chapter 11: From here to there
  • Chapter 12: Work we do
  • Chapter 13: Sharing our feelings
  • Chapter 14: The Story of food
  • Chapter 15: Making Pots
  • Chapter 16: Games we play
  • Chapter 17: Here comes a letter
  • Chapter 18: A House like this
  • Chapter 19: Our Friends Animals
  • Chapter 20: Drop by Drop
  • Chapter 21: Families can be Different
  • Chapter 22: Left Right
  • Chapter 23: A Beautiful Cloth
  • Chapter 24: Web of Life

NCERT Solutions for Class 3 EVS Making Pots

CHAPTER -15 Class 3 EVS Making Pots

1. Why did the crow need a pot?

Ans. Crow need a pot to fill water. With the water, the crow will wash his beak.


2. Who all helped the crow to make the pot?

Ans. To make the pot (i) potter, (ii) claypit, (iii) trowel and (iv) blacksmith helped the crow.


3. What things did the potter need?

Ans. Potter needed clay from the clay pit.


4. Are there utensils made of clay in your house? Which are these?

Ans. No.


5. If sometimes gives you clay, will you be able to make some utensils from it?

Ans. No.


6. What happen if you store water in these pots overnight?

Ans. The pots would get melted.


7. We often keep water in a clay pot at home or in the school. Why do these pots not get spoilt by the water?

Ans. Because, these pots are baked in a kiln.


8. Have you ever seen bricks or pots being baked in a kiln?

Ans. No.


9. If we had made only of clay and all them had broken or got spilt, what would we have done?

Ans. We would have to make another pot again.


10. Long, long ago, when people did not have any pots, what did those people do?

Ans. When people did not have any pots, they would have used leaves of the plants to keep or store the food and water.


11. Why would people have made pots?

Ans. They find it difficult to store water and food in the leaves so they made pots.


12. Imagine one day all the pots disappear from the world. What will happen in your house?

Ans. It would not be possible to cook the food. We have to keep not (cooked) food either on leaves or in our hands.

NCERT solutions for Class 3 EVS  Chapter 15 Making Pots

NCERT Solutions Class 3 EVS Making Pots PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 3 EVS includes text book solutions for CBSE Class 3 EVS have total 24 chapters. 3 EVS NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert EVS class 3 solutions PDF Science ncert class 3 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Science Class 3rd to 12th

CBSE app for Class 3

To download NCERT Solutions for class 3 EVS, Hindi ,English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


 

myCBSEguide App

Test Generator

Create question papers online with solution using our databank of 5,00,000+ questions and download as PDF with your own name & logo in minutes.

Create Now

 




1 thought on “NCERT Solutions for Class 3 EVS Making Pots”

Leave a Comment