NCERT Solutions for Class 3 EVS A House like this

myCBSEguide App

myCBSEguide App

CBSE, NCERT, JEE Main, NEET-UG, NDA, Exam Papers, Question Bank, NCERT Solutions, Exemplars, Revision Notes, Free Videos, MCQ Tests & more.

Install Now

 

NCERT Solutions for Class 3 EVS A House like this book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 3 EVS chapter wise NCERT solution for Science Book all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 3 EVS Download as PDF

Class 3 EVS A House like this

NCERT Class 3 EVS Chapter wise Solutions

  • Chapter 1: Poonams Day out
  • Chapter 2: The plant fairy
  • Chapter 3: Water O Water
  • Chapter 4: Our First School
  • Chapter 5: Chhotus House
  • Chapter 6: Foods we eat
  • Chapter 7: Saying without speaking
  • Chapter 8: Flying High
  • Chapter 9: Its Raining
  • Chapter 10: What is cooking
  • Chapter 11: From here to there
  • Chapter 12: Work we do
  • Chapter 13: Sharing our feelings
  • Chapter 14: The Story of food
  • Chapter 15: Making Pots
  • Chapter 16: Games we play
  • Chapter 17: Here comes a letter
  • Chapter 18: A House like this
  • Chapter 19: Our Friends Animals
  • Chapter 20: Drop by Drop
  • Chapter 21: Families can be Different
  • Chapter 22: Left Right
  • Chapter 23: A Beautiful Cloth
  • Chapter 24: Web of Life

NCERT Solutions for Class 3 EVS A House like this

CHAPTER -18 Class 3 EVS A House like this

1. Why are the houses made on bamboo pillars where Bhupen live?

Ans. It rains heavily where Bhupen lives, therefore, the houses were made on bamboo pillars.


2. What kind of roofs do these houses have? Why are they made like this?

Ans. The roofs to these houses have slope. This causes water to flow downwards.


3. How does one enter these houses?

Ans. One enter these houses with the help of a ladder.


4. At night the ladder is removed from these houses. Can you tell why?

Ans. The ladder is removed from these houses at night to avoid harmful animals from entering the house.


5. In which area is Chameli’s house?

Ans. Chameli’s house is a hilly area Manali.


6. What is the similarity in the roof of Chameli and Bhupen’s house?

Ans. The roofs of Chameli’s and Bhupen’s house have slopes.


7. How do roofs help in their areas?

Ans. Such roofs allow snow and rain to flow downwards.


8. How do people go up in multi-storyed buildings?

Ans. People go up through elevators in multi-storyed buildings.


9. How is a houseboat different from other houses?

Ans. House boat floats over water whereas other houses are made up on a floor.


10. Would you like to live in such a house? Why?

Ans. Yes, we will enjoy both living and boating in such houses.


11. Look at the picture and match.

Ans.


12. Put a on the names of things which your house is made of.

Ans.

NCERT solutions for Class 3 EVS  Chapter 18 A House like this

NCERT Solutions Class 3 EVS A House like this PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 3 EVS includes text book solutions for CBSE Class 3 EVS have total 24 chapters. 3 EVS NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert EVS class 3 solutions PDF Science ncert class 3 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide.

NCERT Solutions for Science Class 3rd to 12th

CBSE app for Class 3

To download NCERT Solutions for class 3 EVS, Hindi ,English, Maths do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


http://mycbseguide.com/examin8/




4 thoughts on “NCERT Solutions for Class 3 EVS A House like this”

Leave a Comment