NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous



Subscribe complete study pack at ₹12.5/- per month only.Subscribe
Install the best mobile app for CBSE students.Install App

NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous Class 12 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 12 Maths chapter wise NCERT solution for Maths part 1 and Maths part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

Download NCERT solutions for Relations and Functions as PDF.

NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

NCERT Solutions class 12 Maths Relations and Functions

1. Let  be defined as  Find the function  such that  

Ans. Given:

Now    and

 

 


2. Let  be defined as  if  is odd and  if  is even. Show that  is invertible. Find the inverse of  Here, W is the set of all whole numbers.

Ans. Given:  defined as

Injectivity: Let  be any two odd real numbers, then

 

 

Again,  let  be any two even whole numbers, then

 

 

Is  is even and  is odd, then

Also, if  odd and  is even, then

Hence,

 

  is an injective mapping.

Surjectivity: Let  be an arbitrary whole number.

If  is an odd number, then there exists an even whole number  such that

If  is an even number, then there exists an odd whole number  such that

Therefore, every  W has its pre-image in W.

So,  is a surjective. Thus  is invertible and  exists.

For :

  and   

 

Hence,


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

3. If  is defined by  find  

Ans. Given:

 

  =

 


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

4. Show that the function  defined by   R is one-one and onto function.

Ans.  is one-one: For any  R – {+1}, we have

 

 

 

Therefore,  is one-one function.

If  is one-one, let  R – {1}, then

 

 

It is cleat that  R for all  R – {1}, also

Because

 

  which is not possible.

Thus for each R – {1} there exists  R – {1} such that

Therefore  is onto function.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

5. Show that the function  given by  is injective.

Ans. Let  R be such that

 

 

Therefore,  is one-one function, hence  is injective.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

6. Give examples of two functions  and  such that  is injective but  is not injective.

(Hint: Consider  and  )

Ans. Given: two functions  and

Let  and  

Therefore,  is injective but  is not injective.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

7. Give examples of two functions  and  such that  is onto but  is not onto.

(Hint: Consider  and  )

Ans. Let

 

These are two examples in which  is onto but  is not onto.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

8. Given a non empty set X, consider P (X) which is the set of all subsets of X.

Define the relation AR in P (X) as follows:

For subsets A, B in P (X), ARB if and only if AB. Is R an equivalence relation on P (X)? Justify your answer.

Ans. (i) A  A  R is reflexive.

(ii) A  B  B  A  R is not commutative.

(iii) If A  B, B  C, then A  C   R is transitive.

Therefore, R is not equivalent relation.


9. Given a non-empty set X, consider the binary operation * : P (X) x P (X)  P (X) given by A * B = A  B  A, B in P (X), where P (X) is the power set of X. Show that X is the identity element for this operation and X is the only invertible element in P (X) with respect to the operation *.

Ans. Let S be a non-empty set and P(S) be its power set. Let any two subsets A and B of S.

 A  B  S

 A  B  P(S)

Therefore,  is an binary operation on P(S).

Similarly, if A, B  P(S) and A – B  P(S), then the intersection of sets  and difference of sets are also binary operation on P(S) and A  S = A = S  A for every subset A of sets

 A  S = A = S  A for all A  P(S)

 S is the identity element for intersection  on P(S).


10. Find the number of all onto functions from the set {1, 2, 3, ……., } to itself.

Ans. The number of onto functions that can be defined from a finite set A containing  elements onto a finite set B containing  elements =


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

11. Let S =  and T = {1, 2, 3}. Find  of the following functions F from S to T, if it exists.

(i) F =  

(ii) F =

Ans. S =  and T = {1, 2, 3}

(i) F =

 

 

 

(ii)

F is not one-one function, since element  and  have the same image 1.

Therefore, F is not one-one function.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

12. Consider the binary operation * : R x R  R and o = R x R  R defined as  and  R. Show that * is commutative but not associative, o is associative but not commutative. Further, show that  R,  [If it is so, we say that the operation * distributes over the operation o]. Does o distribute over *? Justify your answer.

Ans. Part I:    also   operation * is commutative.

Now,

And

Here,  operation * is not associative.

Part II:  R

And,

    operation  is not commutative.

Now  and

Here    operation  is associative.

Part III: L.H.S.   =

R.H.S.  =  = L.H.S.   Proved.

Now, another distribution law:

L.H.S.

R.H.S.

As L.H.S.  R.H.S.

Therefore, the operation  does not distribute over.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

13. Given a non-empty set X, let * : P (X) x P (X)  P (X) be defined as A * B = (A – B)  (B – A),  A, B  P (X). Show that the empty set  is the identity for the operation * and all the elements A of P (X) are invertible with A-1 = A. (Hint:  and )

Ans. For every A  P(X), we have

 =

And  =

  is the identity element for the operation * on P(X).

Also A * A = (A – A)  (A – A) =

 Every element A of P(X) is invertible with  = A.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

14. Define binary operation * on the set {0, 1, 2, 3, 4, 5} as  

Show that zero is the identity for this operation and each element  of the set is invertible with  being the inverse of  

Ans. A binary operation (or composition) * on a (non-empty) set is a function * : A x A A. We denote  by  for every ordered pair  A x A.

 A binary operation on a no-empty set A is a rule that associates with every ordered pair of elements  (distinct or equal) of A some unique element  of A.

*

0

1

2

3

4

5

0

0

1

2

3

4

5

1

1

2

3

4

5

0

2

2

3

4

5

0

1

3

3

4

5

0

1

2

4

4

5

0

1

2

3

5

5

0

1

2

3

4

For all  A, we have  (mod 6) = 0

And  and

 0 is the identity element for the operation.

Also on 0 = 0 – 0 = 0 *

2 * 1 = 3 = 1 * 2

 


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

15. Let A = {–1, 0, 1, 2}, B = {–4, –2, 0, 2} and  be the functions defined by   A and  A. Are  and  equal? Justify your answer.

(Hint: One may note that two functions  and  such that    A, are called equal functions).

Ans. When  then  and

At   and

At   and

At   and

Thus for each  A,

Therefore,  and  are equal function.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

16. Let A = {1, 2, 3}. Then number of relations containing (1, 2) and (1, 3) which are reflexive and symmetric but not transitive is:

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Ans. It is clear that 1 is reflexive and symmetric but not transitive.

Therefore, option (A) is correct.


17. Let A = {1, 2, 3}. Then number of equivalence relations containing (1, 2) is:

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Ans. 2

Therefore, option (B) is correct.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

18. Let  be the Signum Function defined as  and  be the Greatest Function given by  where  is greatest integer less than or equal to  Then, does  and  coincide in (0, 1)?

Ans. It is clear that  and

Consider  which lie on (0, # 1)

Now,

And

  in (0, 1]

Therefore, option (B) is correct.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

19. Number of binary operation on the set  are:

(A) 10

(b) 16

(C) 20

(D) 8

Ans. A =

A x A =

  = 4

Number of subsets =  = 16

Hence number of binary operation is 16.

Therefore, option (B) is correct.

NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

NCERT Solutions Class 12 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 12 Maths includes text book solutions from both part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 12 Maths have total 13 chapters. 12 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 12 solutions PDF and Maths ncert class 12 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide

CBSE App for Students

To download NCERT Solutions for class 12 Physics, Chemistry, Biology, History, Political Science, Economics, Geography, Computer Science, Home Science, Accountancy, Business Studies and Home Science; do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.

Subscribe complete study pack at ₹12.5/- per month only.Subscribe
Install the best mobile app for CBSE students.Install App

Leave a Comment