NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

CBSE Sample Papers 2018-19

myCBSEguide App


Install myCBSEguide mobile app for FREE sample papers, Test Papers, Revision Notes, Previous year question papers, NCERT solutions and MCQ tests. Refer myCBSEguide App to your friends and Earn upto Rs.500/-.
myCBSEguide AppmyCBSEguide app install

NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous Class 12 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 12 Maths chapter wise NCERT solution for Maths part 1 and Maths part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 12 Maths Matrices Download as PDF

NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

NCERT Solutions class 12 Maths Matrices 

1. Let A =  show that  where I is the identity matrix of order 2 and  N.

Ans. Using Mathematical Induction, we see the result is true for  for

Given:  is true, i.e.

To prove:

Proof: L.H.S.  =  =  =

=

=

=  = R.H.S.

Thus,  is true, therefore,  is true.


2. If A = , prove that A’’ =  N.

Ans. Given: A =           ……….(i)

Let  

    =

   is true for

Now   ……….(ii)

Multiplying eq. (ii) by eq. (i), 

  =

Therefore,  is true for all natural numbers by P.M.I.


3. If A =  then prove that A’’ =  where  is any positive integer.

Ans. Given: A’’ =       

   which is true for

Now,         ……….(i)

Again        ……….(ii)

    [From eq. (i)]

   =

 

Therefore, the result is true for

Hence, by the principal of mathematical induction, the result is true for all positive integers


4. If A and B are symmetric matrices, prove that AB – BA is a skew symmetric matrix.

Ans. A and B are symmetric matrices.    A’ = A and B’ = B  ……….(i)

Now, (AB – BA)’ = (AB)’ – (BA)’    (AB – BA)’ = B’A’ – A’B’ [Reversal law]

 (AB – BA)’ = BA – AB   [Using eq. (i)]

 (AB – BA)’ = – (AB – BA)

Therefore, (AB – BA) is a skew symmetric.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

5. Show that the matrix B’AB is symmetric or skew symmetric according as A is symmetric or skew symmetric.

Ans. (B’AB)’ = [B’(AB]’ = (AB)’ (B’)’   [ (CD)’ = D’C’]

  (B’AB)’ = B’A’B   ……….(i)

Case I: A is a symmetric matrix, then   A’ = A

  From eq. (i)  (B’AB)’ = B’AB

 B’AB is a symmetric matrix.

Case II: A is a skew symmetric matrix.  A’ = – A

Putting A’ = – A in eq. (i),  (B’AB)’ = B’(– A)B = – B’AB

 B’AB is a skew symmetric matrix.


6. Find the values of  if the matrix A =  satisfies the equation A’A = I.

Ans. Given: A =

  A’ =

Now A’A = I   

 

 

Equating corresponding entries, we have

       

And       

And       

  , ,


7. For what value of   ?

Ans. Given:

  

       

Equating corresponding entries, we have

       


8. If A =  show that A2 – 5A + 7I = 0.

Ans. Given: A =

  A2 – 5A + 7I =

=  =

=  =  =

=  = 0 = R.H.S.        Proved.


9. Find  if  

Ans. Given:

 

 

 

 

 

Equating corresponding entries, we have

      


10. A manufacturer produces three products,  which he sells in two markets. Annual sales are indicated below:

 

Market

Products

I. 10,000

2,000

18,000

II. 6,000

20,000

8,000

 (a) If unit sales prices of  and  are ` 2.50, ` 1.50 and ` 1.00 respectively, find the total revenue in each market with the help of matrix algebra.

(b) If the unit costs of the above three commodities are ` 2.00, ` 1.00 and 50 paise respectively. Find the gross profit.

Ans. According to question, the matrix  A =

(a) Let B be the column matrix representing sale price of each unit of products

Then B =

Now Revenue = Sale price c Number of items sold

   =  =

Therefore, the revenue collected by sale of all items in Market I = ` 46,000 and the revenue collected by sale of all items in Market II = ` 53,000.

(b) Let C be the column matrix representing cost price of each unit of products

Then C =

  Total cost = AC =

=  =

  The profit collected in two markets is given in matrix form as

Profit matrix = Revenue matrix – Cost matrix

 

Therefore, the gross profit in both the markets = ` 15000 + ` 17000 = ` 32,000.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

11. Find the matrix X so that X  

Ans. Given: X  ……….(i)

Putting X =  in eq. (i), 

 

Equating corresponding entries, we have

   …..(ii)      …..(iii)

 …..(iv)      …..(v)

…..(vi)      …..(vi)

Solving eq. (ii) and (iii), we have    and

Solving eq. (v) and (vi), we have    and

Putting these values in X = ,    X =


12. If A and B are square matrices of the same order such that AB = BA, then prove by induction that AB’’ = B’’A. Further prove that (AB)’’ = A’’B’’ for all  N.

Ans. Given: AB = BA …..(i)

Let       ……(ii)

For     becomes AB = BA

   is true for

For      

Multiplying both sides by B,      

     [From eq. (i)]

   is also true.

Therefore,  is true for all  N by P.M.I.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

13. If A =  is such that A2 = I, then:

(A)   

(B)   

(C)   

(D)  

Ans. Given: A =  and A2 = I

 

 

 

Equating corresponding entries, we have

 

Therefore, option (C) is correct.


14. If the matrix A is both symmetric and skew symmetric, then:

(A) A is a diagonal matrix  

(B) A is a zero matrix

(C) A is a square matrix  

(D) None of these

Ans. Since, A is symmetric, therefore, A’ = A ……..(i)

And A is skew-symmetric, therefore, A’ = – A

  A = – A  [From eq. (i)]

  A + A = 0  2A = 0   A = 0

Therefore, A is zero matrix.

Therefore, option (B) is correct.


15. If A is a square matrix such that A2 = A, then (I + A)3 – 7A is equal to:

(A) A  

(B) I – A  

(C) I  

(D) 3A

Ans. Given: A2 = A    …..(i)

Multiplying both sides by A,  A3 = A2 = A [From eq. (i)]  ……(ii)

Also given (I + A)3 – 7A = I3 + A3 + 3I2A + 3IA2 – 7A

Putting A2 = A [from eq. (i)] and A3 = A [from eq. (ii)],

= I + A + 3IA + 3IA – 7A = I + A + 3A + 3A – 7A   [ IA = A]

= I + 7A – 7A = I

Therefore, option (C) is correct.

NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 12 Maths includes text book solutions from both part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 12 Maths have total 13 chapters. 12 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 12 solutions PDF and Maths ncert class 12 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide

CBSE App for Students

To download NCERT Solutions for class 12 Physics, Chemistry, Biology, History, Political Science, Economics, Geography, Computer Science, Home Science, Accountancy, Business Studies and Home Science; do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


Deal of the Day
Latest Sample Papers 149/-
Test Paper & Worksheets 299/-
Click Here & Tap Shop

2 thoughts on “NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous”

Leave a Comment