NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

CBSE Sample Papers 2018-19

myCBSEguide App


Install myCBSEguide mobile app for FREE sample papers, Test Papers, Revision Notes, Previous year question papers, NCERT solutions and MCQ tests. Refer myCBSEguide App to your friends and Earn upto Rs.500/-.
myCBSEguide AppmyCBSEguide app install

NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous Class 12 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 12 Maths chapter wise NCERT solution for Maths part 1 and Maths part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

Download NCERT solutions for Inverse Trigonometric Function as PDF.

NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

NCERT Solutions class 12 Maths Inverse Trigonometric Function

Find the value of the following:

1.  

Ans.

 =

=

=

=  i.e., , value of  lies in I quadrant.

=  =


2.  

Ans.

=

=

=

=  i.e., , value of  lies in I quadrant.

=  =


3. Prove that:  

Ans. Let   so that

 

 

Since

=  =  =

 

 


4. Prove that:  

Ans. Let  so that

 

 

Again, Let  so that

 

 

Since

=

=

 

 


5. Prove that:  

Ans. Let so that

 

Again, Let  so that

Since  =

=

 

 


6. Prove that:  

Ans. Let  so that

Again, Let  so that

 

Since  =

=

 

 


7. Prove that:  

Ans. Let  so that

 

Again, Let  so that

Since  =

=

 

 


8. Prove that:  

Ans. L.H.S. =

=

=

=

=

=

=

R.H.S.


9. Prove that:  

Ans. Let  so that

 

 

=

=

=

=


10. Prove that:  

Ans. We know that   =

Again, 

=

L.H.S. =

=

=

=


11. Prove that:  

Ans. Putting  so that

L.H.S. =

=

=

=

Dividing every term by

=

=

=  =

=  = R.H.S.


12. Prove that:  

Ans. L.H.S. =

=

=  …(i)

Now, let  so that

From eq. (i),  = R.H.S.


13. Solve the equation:  

Ans.

 

 

 

 

 


14. Solve the equation:  

Ans. Putting

 

 

 

 

 


15.  is equal to:

(A)  

(B)  

(C)  

(D)

Ans. Let  where  so that

 

Putting

 

Therefore, option (D) is correct.


16.  then  is equal to:

(A)

(B)  

(C) 0

(D)  

Ans. Putting  so that

 

 

 

 

 

  

 

 

  or

  or

But  does not satisfy the given equation.

Therefore, option (C) is correct.


NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

17.  is equal to:

(A)

(B)

(C)

(D)  

Ans.

=

=

=

=

=

=

Therefore, option (C) is correct.

NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous

NCERT Solutions Class 12 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 12 Maths includes text book solutions from both part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 12 Maths have total 13 chapters. 12 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 12 solutions PDF and Maths ncert class 12 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide

CBSE App for Students

To download NCERT Solutions for class 12 Physics, Chemistry, Biology, History, Political Science, Economics, Geography, Computer Science, Home Science, Accountancy, Business Studies and Home Science; do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.


Deal of the Day
Latest Sample Papers 149/-
Test Paper & Worksheets 299/-
Click Here & Tap Shop

1 thought on “NCERT Solutions class 12 Maths Miscellaneous”

Leave a Comment