NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 9.3



CBSE Sample Papers 2018-19

myCBSEguide App


Install myCBSEguide mobile app for FREE sample papers, Test Papers, Revision Notes, Previous year question papers, NCERT solutions and MCQ tests. Refer myCBSEguide App to your friends and Earn upto Rs.500/-.
myCBSEguide AppmyCBSEguide app install

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 9.3 Class 12 Maths book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 12 Maths chapter wise NCERT solution for Maths part 1 and Maths part 2 for all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

Download NCERT solutions for Differential Equations  as PDF

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 9.3

NCERT Solutions class 12 Maths Differential Equations 

In each of the questions 1 to 5, form a differential equation representing the given family of curves by eliminating arbitrary constants  and  

1.  

Ans. Given: Equation of the family of curves   ……….(i)

Here there are two arbitrary constants  and  therefore we will differentiate both sides two times w.r.t.

 

  ……….(ii)

Again differentiating w.r.t. ,

Multiplying both sides by   , which the required differential equation.


2.  

Ans. Given: Equation of the family of curves  ……….(i)

Here there are two arbitrary constants  and  therefore we will differentiate both sides two times w.r.t.

 

 ……….(ii)

Again differentiating w.r.t. ,

  ……….(iii)

Putting this value of  in eq. (ii), we get

 

 


3.  

Ans. Given: Equation of the family of curves  ……….(i)

Here there are two arbitrary constants  and  therefore we will differentiate both sides two times w.r.t.

   ……….(ii)

Again differentiating w.r.t. ,  ……….(iii)

Multiplying eq. (i) by 3 and subtracting eq. (ii) from it, we get

 ……….(iv)

Again multiplying eq. (ii) by 3 and subtracting it from eq. (iii), we get

 ……….(v)

Now, eq. (v) + 2 eq. (iv) gives,

 

 , which is required differential equation.


4.  

Ans. Given: Equation of the family of curves  ……….(i)

Here there are two arbitrary constants  and  therefore we will differentiate both sides two times w.r.t.

 

 

  [By eq. (i)]……….(ii)

Again differentiating w.r.t. ,  ……….(iii)

Now from eq. (ii),

Putting this value of  in eq. (iii),

 

 


5.  

Ans. Given: Equation of the family of curves  ……….(i)

Here there are two arbitrary constants  and  therefore we will differentiate both sides two times w.r.t.

 

 

   [By eq. (i)]……….(ii)

Again differentiating w.r.t. ,

 

       [By eq. (i)]

 


6. Form the differential equation of the family of circles touching the axis at the origin.

Ans. It is clear that if a circle touches axis at the origin must have its centre on axis, because axis being at right angles to axis is the normal or line of radius of the circle.

Therefore, the centre of the circle is  where  is the radius of the circle.

  Equation of the required circle is

 

   ……….(i)

Here  is the only arbitrary constant.

  differentiating w.r.t. , we get

  ……….(ii)

Putting the value of  from eq. (ii) in eq. (i), we get

 

 

 

 , which is the required differential equation.


7. Find the differential equation of the family of parabolas having vertex at origin and axis along positive axis.

Ans. We know that equation of parabolas having vertex at origin and axis along positive axis is   ……….(i)

Here  is the only arbitrary constant. Therefore differentiating w.r.t. , we get

 ……….(ii)

  [From eq. (i)]

    

 , which is the required differential equation.


8. Form the differential equation of family of ellipse having foci on axis and centre at the origin.

Ans. We know that equation of ellipse having foci on axis i.e., vertical ellipse with major axis as axis is   ………..(i)

Here there are two arbitrary constants  and  therefore we will differentiate both sides two times w.r.t.

     

  ……….(ii)

Again differentiating w.r.t. ,   ……….(iii)

Putting the value of  from eq. (iii), in eq. (ii), we get

 

 


9. Form the differential equation of the family of hyperbolas having foci on axis and centre at the origin.

Ans. We know that equation of hyperbolas having foci on axis and centre at origin is

 ……….(i)

Here there are two arbitrary constants  and  therefore we will differentiate both sides two times w.r.t.

 

 

 ……….(ii)

Again differentiating w.r.t. ,

  ……….(iii)

Dividing eq. (iii) by eq. (ii), we get

 

  , which is required differential equation.


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 9.3

10. Form the differential equation of the family of circles having centres on axis and radius 3 units.

Ans. We know that on axis,

  Centre of the circle on axis is .

 Equation of the circle having centre on axis an radius  unit is

   ……….(i)

Here  is the only arbitrary constant, therefore we will differentiate only once.

 

 

 

 

Putting this value of  in eq. (i), we get

 

 

 


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 9.3

11. Which of the following differential equation has  as the general solution:

(A)   

(B)  

(C)  

(D)

Ans. Given:  ……….(i)

 

 

   [From eq. (i)]

 

Therefore, option (B) is correct.


NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 9.3

12. Which of the following differential equations has  as one of its particular solutions:

(A)   

(B)

(C)  

(D)

Ans. Given:

 

 

On putting these values in the given option, we get the correct answer in option (C).

L.H.S. of differential equation of option (C) =

=

=

= R.H.S. of option (C)

Therefore, option (C) is correct.

NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 9.3

NCERT Solutions Class 12 Maths PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 12 Maths includes text book solutions from both part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 12 Maths have total 20 chapters. 12 Maths NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Maths class 12 solutions PDF and Maths ncert class 12 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide

CBSE App for Students

To download NCERT Solutions for class 12 Physics, Chemistry, Biology, History, Political Science, Economics, Geography, Computer Science, Home Science, Accountancy, Business Studies and Home Science; do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide website.

Deal of the Day
Latest Sample Papers 149/-
Test Paper & Worksheets 299/-
Click Here & Tap Shop

4 thoughts on “NCERT Solutions class 12 Maths Exercise 9.3”

  1. It is very helpfull for those students…who are not going to coaching…and can’t able to purchase soln….
    Thanks a lot dear!!
    Awsm??

Leave a Comment