NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Structure of Atom Part 1

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Structure of Atom Part 1 Class 11 Chemistry book solutions are available in PDF format for free download. These ncert book chapter wise questions and answers are very helpful for CBSE board exam. CBSE recommends NCERT books and most of the questions in CBSE exam are asked from NCERT text books. Class 11 Chemistry chapter wise NCERT solution for Class 11 Chemistry Some Basic Concepts of Chemistry Part 1 and all the chapters can be downloaded from our website and myCBSEguide mobile app for free.

NCERT solutions for Class 11 Chemistry Download as PDF

Class 11 Chemistry Structure of Atom Part 1

NCERT Class 11 Chemistry Chapter wise Solutions

  • Chapter 1 – Some Basic Concepts of Chemistry
  • Chapter 2 – Structure of Atom
  • Chapter 3 – Classification of Elements and Periodicity in Properties
  • Chapter 4 – Chemical Bonding and Molecular Structure
  • Chapter 5 – States of Matter
  • Chapter 6 – Thermodynamics
  • Chapter 7 – Equilibrium
  • Chapter 8 – Redox Reactions
  • Chapter 9 – Hydrogen
  • Chapter 10 – The s-Block Elements
  • Chapter 11 – The p-Block Elements
  • Chapter 12 – Organic Chemistry – Some Basic Principles and Techniques
  • Chapter 13 – Hydrocarbons
  • Chapter 14 – Environmental Chemistry

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Structure of Atom Part 1

Chapter 2 – Class 11 Chemistry Structure of Atom Part 1

1. (i) Calculate the number of electrons which will together weight one gram.

(ii) Calculate the mass and charge of one mole of electrons.

Ans. (i) Mass of one electron =kg

Number of electrons that weigh kg = 1

Number of electrons that will weigh 1 g =

(ii) Mass of one electron = kg

Mass of one mole of electron =

kg

Charge on one electron coulomb

Charge on one mole of electron = (C)


2. (i) Calculate the total number of electrons present in one mole of methane.

(ii) Find (a) the total number and (b) the total mass of neutrons in 7 mg of

(Assume that mass of a neutron ).

(iii) Find (a) the total number and (b) the total mass of protons in 34 mg of at STP.

Will the answer change if the temperature and pressure are changed?
Ans. (i) Number of electrons present in 1 molecule of methane

Number of electrons present in 1 mole i.e., molecules of methane

(ii) (a) Number of atoms of in 1 mole

Since 1 atom of contains (14- 6) i.e., 8 neutrons, the number of neutrons in 14 g of is ×8. Or, 14 g of contains neutrons.

Number of neutrons in 7 mg

(b) Mass of one neutron = kg

Mass of total neutrons in 7 g of

kg

(iii) (a) 1 mole of

= 17 g of

molecules of

Total number of protons present in 1 molecule of

= 10

Number of protons in molecules of

17 g of contains protons.

Number of protons in 34 mg of

(b) Mass of one proton

Total mass of protons in 34 mg of

The number of protons, electrons, and neutrons in an atom is independent of temperature and pressure conditions. Hence, the obtained values will remain unchanged if the temperature and pressure is changed.


3. How many neutrons and protons are there in the following nuclei?

, , , ,

Ans.

Atomic mass = 13

Atomic number = Number of protons = 6

Number of neutrons = (Atomic mass) – (Atomic number)

= 13 – 6 = 7

:

Atomic mass = 16

Atomic number = 8

Number of protons = 8

Number of neutrons = (Atomic mass)-(Atomic number)

= 16 -8 = 8

:

Atomic mass = 24

Atomic number = Number of protons = 12

Number of neutrons = (Atomic mass)-(Atomic number)

= 24-12 = 12

:

Atomic mass = 56

Atomic number = Number of protons = 26

Number of neutrons = (Atomic mass) -(Atomic number)

= 56-26 = 30

:

Atomic mass = 88

Atomic number = Number of protons = 38

Number of neutrons = (Atomic mass)-(Atomic number)

= 88 -38 = 50


4. Write the complete symbol for the atom with the given atomic number (Z) andAtomic mass (A)

(i) Z = 17, A = 35

(ii) Z = 92, A = 233

(iii) Z = 4, A = 9

Ans. (i)

(ii)

(iii)


5. Yellow light emitted from a sodium lamp has a wavelength ( ) of 580 nm. Calculate the frequency ( ) and wave number ( ) of the yellow light.

Ans. From the expression,

We get,

…….. (i)

Where,

= frequency of yellow light

c = velocity of light in vacuum

= wavelength of yellow light = 580 nm

Substituting the values in expression (i):

Thus, frequency of yellow light emitted from the sodium lamp

Wave number of yellow light,


6. Find energy of each of the photons which

(i) correspond to light of frequency Hz.

(ii) have wavelength of 0.50 .

Ans. (i) Energy (E) of a photon is given by the expression,

E =

Where,

h = Planck’s constant

v= frequency of light

Substituting the values in the given expression of E:

E = (ii) Energy (E) of a photon having wavelength is given by the expression,

h = Planck’s constant

c = velocity of light in vacuum

Substituting the values in the given expression of E:


7. Calculate the wavelength, frequency and wave number of a light wave whose period is .

Ans. Frequency (v) of light

Wavelength ( ) of light

Where,

c = velocity of light in vacuum

Substituting the value in the given expression of :

Wave number of light


8. What is the number of photons of light with a wavelength of 4000 pm that provide 1 J of energy?

Ans. Energy (E) of a photon = hv

Energy of ‘n‘ photons = nhv

Where,

= wavelength of light = 4000 pm =

c = velocity of light in vacuum =

h = Planck’s constant =

Substituting the values in the given expression of n:

Hence, the number of photons with a wavelength of 4000 pm and energy of 1 J are .


Class 11 Chemistry Structure of Atom Part 1

9. A photon of wavelength strikes on metal surface, the work function of the metal being 2.13 eV. Calculate (i) the energy of the photon (eV), (ii) the kinetic energy of the emission, and (iii) the velocity of the photoelectron (1 eV= ).

Ans. (i) Energy (E) of a photon = hv

Where,

h = Planck’s constant =

c = velocity of light in vacuum

= wavelength of photon

Substituting the values in the given expression of E:

Hence, the energy of the photon is .

(ii) The kinetic energy of emission is given by

Hence, the kinetic energy of emission is 0.97 eV.

(iii) The velocity of a photoelectron (v) can be calculated by the expression,

Where, is the kinetic energy of emission in Joules and ‘m‘ is the mass of the photoelectron. Substituting the values in the given expression of v:

Hence, the velocity of the photoelectron is .


10. Electromagnetic radiation of wavelength 242 nm is just sufficient to ionise the sodium atom. Calculate the ionisation energy of sodium in kJ mol-1.

Ans. Energy of sodium (E)


Class 11 Chemistry Structure of Atom Part 1

11. A 25 watt bulb emits monochromatic yellow light of wavelength of 0.57 m. Calculate the rate of emission of quanta per second.

Ans. Power of bulb, P= 25 Watt =

Energy of one photon, E= hv

Substituting the values in the given expression of E:

Rate of emission of quanta per second


12. Electrons are emitted with zero velocity from a metal surface when it is exposed to radiation of wavelength 6800 . Calculate threshold frequency ( ) and work function ) of the metal.

Ans. Threshold wavelength of radian =

Threshold frequency of the metal

Thus, the threshold frequency of the metal is .

Hence, work function (W0) of the metal


Class 11 Chemistry Structure of Atom Part 1

13. What is the wavelength of light emitted when the electron in a hydrogen atom undergoes transition from an energy level with n = 4 to an energy level with n =2?

Ans. The transition will give rise to a spectral line of the Balmer series. The energy involved in the transition is given by the relation,

Substituting the values in the given expression of E:

The negative sign indicates the energy of emission.

Wavelength of light emitted

Substituting the values in the given expression of :


Class 11 Chemistry Structure of Atom Part 1

14. How much energy is required to ionise a H atom if the electron occupies n = 5 orbit? Compare your answer with the ionization enthalpy of H atom (energy required to remove the electron from n =1 orbit).

Ans. The expression of energy is given by,

Where,

Z = atomic number of the atom

n= principal quantum number

For ionization from to ,

Hence, the energy required for ionization from n= 5 to n = is .

Energy required for to n = ,

On comparing

Hence, less energy is required to ionize an electron in the 5thorbital of hydrogen atom as compared to that in the ground state.


Class 11 Chemistry Structure of Atom Part 1

15. What is the maximum number of emission lines when the excited electron of an H atom in n = 6 drops to the ground state?

Ans. When the excited electron of an H atom in n= 6 drops to the ground state, the following transitions are possible:

14159853256717.jpg

Hence, a total number of (5 + 4 + 3 + 2 + 1) 15 lines will be obtained in the emission spectrum.

The number of spectral lines produced when an electron in the level drops down to the ground state is given by .

Given,

n= 6

Number of spectral lines = 15


16. (i) The energy associated with the first orbit in the hydrogen atom is atom-1. What is the energy associated with the fifth orbit?

(ii) Calculate the radius of Bohr’s fifth orbit for hydrogen atom.
Ans. (i) Energy associated with the fifth orbit of hydrogen atom is calculated as:

(ii) Radius of Bohr’s orbit for hydrogen atom is given by,

For,

n = 5

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry Chapter 2 Structure of Atom Part 1

NCERT Solutions Class 11 Chemistry Structure of Atom Part 1 PDF (Download) Free from myCBSEguide app and myCBSEguide website. Ncert solution class 11 Chemistry includes text book solutions from both part 1 and part 2. NCERT Solutions for CBSE Class 11 Chemistry have total 14 chapters. 11 Chemistry NCERT Solutions in PDF for free Download on our website. Ncert Chemistry class 11 solutions PDF and Chemistry ncert class 11 PDF solutions with latest modifications and as per the latest CBSE syllabus are only available in myCBSEguide

NCERT Solutions for Science Class 3rd to 12th

To download NCERT Solutions for class 11 Chemistry, Physics, Biology, History, Political Science, Economics, Geography, Computer Science, Home Science, Accountancy, Business Studies and Home Science; do check myCBSEguide app or website. myCBSEguide provides sample papers with solution, test papers for chapter-wise practice, NCERT solutions, NCERT Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, CBSE guess papers and CBSE important question papers. Sample Paper all are made available through the best app for CBSE students and myCBSEguide.com website.

Leave a Comment