Exercise 11.1
In each of the following Exercises 1 to 5, find the equation of the circle with:
1. Centre (0, 2) and radius 2.
Ans. Given:
and 
Equation of the circle = 





2. Centre
and radius 4.
Ans. Given:
and 
Equation of the circle = 





3. Centre
and radius 
Ans. Given:
and 
Equation of the circle = 








4. Centre
and radius 
Ans. Given:
and 
Equation of the circle: 





5. Centre
and radius 
Ans. Given:
and 
Equation of the circle = 





In each of the following Exercises 6 to 9, find the centre and radius of the circles.
6. 
Ans. Given: Equation of the circle: 
……….(i)
On comparing eq. (i) with 
and 
7. 
Ans. Given: Equation of the circle: 



……….(i)
On comparing eq. (i) with 
and 
8. 
Ans. Given: Equation of the circle: 



……….(i)
On comparing eq. (i) with 
and 
9. 
Ans. Given: Equation of the circle: 



……….(i)
On comparing eq. (i) with 
and 
10. Find the equation of the circle passing through the points (4, 1) and (6, 5) and whose centre is on the line 
Ans. The equation of the circle is
……….(i)
Circle passes through point (4, 1)





……….(ii)
Again Circle passes through point (6, 5)





……….(iii)
From eq. (ii) and (iii), we have


……….(iv)
Since the centre
of the circle lies on the line 

……….(v)
On solving eq. (iv) and (v), we have 
Putting the values of
and
in eq. (ii), we have


Therefore, the equation of the required circle is



11. Find the equation of the circle passing through the points (2, 3) and
and whose centre is on the line 
Ans. The equation of the circle is
……….(i)
Circle passes through point (2, 3)





……….(ii)
Again Circle passes through point (–1, 1)





……….(iii)
From eq. (ii) and (iii), we have


……….(iv)
Since the centre
of the circle lies on the line 

……….(v)
On solving eq. (iv) and (v), we have 
Putting the values of
and
in eq. (ii), we have



Therefore, the equation of the required circle is






12. Find the equation of the circle with radius 5 whose centre lies on
axis and passes through the point (2, 3).
Ans. Since the centre of circle lies on
axis, therefore the coordinates of centre is 
Now the circle passes through the point (2, 3). According to the question,






or 
Taking
, Equation of the circle is 


Taking
, Equation of the circle is 


13. Find the equation of the circle passing through (0, 0) and making intercept
and
on the coordinate axes.
Ans. The circle makes intercepts
with
axis and
with
axis.

OA =
and OB = 
Coordinates of A and B are
and
respectively.
Now the circle passes through the points O (0, 0), A
and B
.
Putting these coordinates of three points in the equation of the circle,
………(i)

And 



And 


Putting the values of
and
in eq. (i), we have


14. Find the equation of the circle with centre (2, 2) and passes through the point (4, 5).
Ans. The equation of the circle is
……….(i)
Since the circle passes through point (4, 5) and coordinates of centre are (2, 2).
Radius of circle =
=
= 
Therefore, the equation of the required circle is





15. Does the point
lie inside, outside or on the circle
?
Ans. Given: Equation of the circle 


On comparing with
, we have
and 
Now distance of the point
from the centre (0, 0)
=
=
=
= 4.3 <5
Therefore, the point
lies inside the circle.
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now