Miscellaneous Exercise
1. Find the values of K for which the line
is:
(a) parallel to the
axis
(b) parallel to the
axis
(c) passing through the origin.
Ans. Given: Equation of line 


(a) If the line parallel to
axis, then 






(b) If the line parallel to
axis, then 








(c) If the line passes through origin then



K = 1 or K = 6
2. Find the values of
and
if the equation
is the normal form of the line 
Ans. Given: 


Dividing both sides by
, we have 
Putting
and
,


Equation of line in normal form 
Comparing with 
and 
3. Find the equations of the lines which cut-off intercepts on the axes whose sum and product are 1 and
respectively.
Ans. Let equation of line be
and it is given that
and 






Now, solving
and
, 
Now, solving
and 

Therefore, the required line 



And 



4. What are the points on the
axis whose distance from the line
is 4 units?
Ans. Given: Equation of line
and let point on
axis be 



Perpendicular distance from point
to this line =
= 
According to question 

Taking 


Taking 


Therefore, required points are
and 
5. Find the perpendicular distance from the origin of the line joining the points
and 
Ans. Equation of the line joining points
and 







Now, perpendicular distance from (0, 0) to this line,
= 
= 
= 
= 
= 
= 
6. Find the equation of the line parallel to
axis and drawn through the point of intersection of the lines
and 
Ans. Solving
and
, we have
and 
Point of intersection of lines are
and 
But the required line is parallel to
axis, therefore the equation of required line is
.
7. Find the equation of a line drawn perpendicular to the line
through the point, where it meets the
axis.
Ans. Given: Equation of line 


Slope of given line = 
Since the required line is perpendicular to given line.
Slope of required line = 
The given line meets the
axis at (0, 6).
Equation of required line is 



8. Find the area of the triangle formed by the lines
and 
Ans. Given: Equations of lines are
…..(i)
…..(ii)

And
…..(iii)
On solving eq. (i) and (ii), we get the coordinates of point C (0, 0)
On solving eq. (ii) and (iii), we get the coordinates of point A
On solving eq. (i) and (iii), we get the coordinates of point B
Area of
= 
= 
= 
=
sq. units
9. Find the value of
so that three lines
and
may intersect at one point.
Ans. Given: Equations of lines are
and 
Three lines are concurrent if 







10. If three lines whose equations are
and
are concurrent., then show that 
Ans. Given: Equations of lines are
and 
Three lines are concurrent if 




11. Find the equations of the lines through the point (3, 2) which make an angle of
with the line 
Ans. Let
be the slope of required line which passes through point (3, 2),
Then the equation of required line is
……….(i)
The equation of given line 

……….(ii)
Slope of given line = 
According to question, 


Taking 


Then the equation of required line is 


Taking 


Then the equation of required line is 


12. Find the equation of the line passing through the point of intersection of the lines
and
that has equal intercepts on the axis.
Ans. Given: Equations of lines
and 
Equation of any line through intersection of these lines 




But, according to question 

or 
or 
or 
Equation of any line through intersection of these lines 



Also Equation of any line through intersection of these lines 



13. Show that the equation of the line passing through the origin and making an angle
with the line
is 
Ans. Let
be the slope of required line which passes through (0, 0).
Equation of line is 

………(i)
Now,
is the angle between
and 



or 
or 
or 
or 

Putting the value of
in eq. (i), we get



14. In what ratio, the line joining
and (5, 7) is divided by the line
?
Ans. Given: Equation of line 
Let the given line divide the line joining A
and B (5, 7) in the ratio
at a point C.

Coordinates of C are 
Since the point C lies on the given line.






Therefore, the required ratio is 1: 2.
15. Find the distance of the line
from the point (1, 2) along the line 
Ans. Here point of intersection of given line
and
are
and 
Distance between the points (1, 2) and 
= 
= 
=
units
16. Find the direction in which a straight line must be drawn through the point
so that its point of intersection with the line
may be at a distance of 3 units from this point.
Ans. Let the required line makes an angle
with the positive direction of
axis.
Equation of the line is 



(given)
and 
and 
Since this point lies on 




Squaring both side, we have 





Therefore, the required line is parallel to
axis or parallel to
axis.
17. The hypotenuse of a right angled triangle has its ends at the points (1, 3) and
Find the equation of the legs (perpendicular sides) of the triangle.
Ans. Let ABC be a right angled triangle with diagonal AC.

Slope of AC = 
coordinate of A =
coordinate of C = 1
AB = AC

A =
C = 
Let
be the slope of lines with diagonal AC.




Taking 



Taking 



Equation of line AB
and 
and 
and 
Equation of line BC
and 
and 
and 
18. Find the image of the point (3, 8) with respect to the line
assuming the line to be a plane mirror.
Ans. Let the image of the point A (3, 8) in the line mirror DE be C
Then AC is perpendicular bisector of DE.

The coordinates of point B are 
Since point B lies on the line 





…..(i)
Since AC is perpendicular on DE.
Slope of AC x Slope of DE = 


…..(ii)
Solving eq. (i) and (ii), we get
and 
Therefore, the image of point (3, 8) is 
19. If the lines
and
are equally inclined to the line
find the value of 
Ans. Let
be the angle which the line
makes with the line
and 

and 




or 

20. If sum of the perpendicular distances of a variable point P
from the lines
and
is always 10. Show that P must move on a line.
Ans. Given: Equations of lines are
…..(i)
and
…..(ii)
Perpendicular distance of point P
from line (i)
= 
Perpendicular distance of point P
from line (ii)
= 
According to question, 


When
and 
Then 
, which represent a line.
Similarly,
and
and 
and 
In all the above cases, it represents a line therefore, P
must move on a line.
21. Find equation of the line which is equidistant from parallel lines
and 
Ans. The equations of parallel lines are
and 
Let A
be any point which is equidistant from the parallel lines.




Taking 


Therefore, the required line is 
22. A ray of light passing through the point A and the reflected ray passes through the point (1, 2) reflects on the
axis at point A and the reflected ray passes through the point (5, 3). Find the coordinates of A.
Ans. Let BA be the incident ray and AC be the reflected ray.

Now, for line AC 

…..(i)
For line BA 
…..(ii)
From eq. (i) and (ii), 




Therefore, coordinates of point A are 
23. Prove that the product of the lengths of the perpendiculars drawn from the points
and
to the line
is 
Ans. Let
and
be the length of perpendiculars from
and
to the line 


= 
And 
= 
Now 
= 
= 
= 
= 
=
= 
24. A person standing at the junction (crossing) of two straight paths represented by the equations
and
wants to reach the path whose equation is
in the least time. Find equation of the path that he should follow.
Ans. The point of intersection of lines
and
if given by
Since the shortest path through point A is perpendicular line AB.

Slope of line
is 
Slope of required line is 
Therefore, the equation of required line is





Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now