Miscellaneous Exercise
1. Find
and
in the expansion of
if the first three terms of the expansion are 729, 7290 and 30375 respectively.
Ans. Given: 

…..(i)

…..(ii)
And 
…..(iii)
Multiplying eq. (i) and eq. (iii),
…..(iv)
Squaring both sides in eq. (ii),
…..(v)
Dividing eq. (iv) by eq. (v),






From eq. (i), 


And From eq. (ii), 

Therefore,
,
and 
2. Find
if the coefficient of
and
in the expansion of
are equal.
Ans. Here 


Coefficient of
=
and Coefficient of
= 
According to question, 

= 
3. Find the coefficient of
in the product
using binomial theorem.
Ans. Using Binomial Theorem,


= 

Coefficient of
in the product
= 
= 
4. If
and
are distinct integers, prove that
is a factor of
whenever
is a positive integer.
Ans. We have, 








which shows that
is a factor of 
5. Evaluate: 
Ans. Given: 
Using Binomial Theorem,




= 


= 
= 
= 
6. Find the value of 
Ans. Putting
and
we have
= 
= 
=
= 
=
= 
=
= 
7. Find an approximation of
using the first three terms of its expansion.
Ans. Here
= 
=
=
= 0.951
8. Find
if the ratio of the fifth term from the beginning to the fifth term from the end in the expansion of
is 
Ans. Here 
5th term from the beginning = 
5th term from the end =
term from beginning =
term from the beginning
= 
Now, 





9. Expand using binomial theorem 
Ans. We have 
= 
= 

= 
= 
10. Find the expansion of
using binomial theorem.
Ans. Here 
= 
= 
= 
= 
= 
Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now