Miscellaneous Exercise
1. Evaluate: 
Ans. Given: 
= 
= 
=
=
= 
= 
=
= 
2. For any two complex numbers
and
prove that 
Ans. Let
and 
Then
and 
Now, 
= 
= 


= 
3. Reduce
to the standard form.
Ans. Here: 
= 
= 
=
= 
= 
= 
=
= 
= 
4. If
prove that 
Ans. Given: 
Squaring both sides, we get






Squaring both sides, we get 
5. Convert the following in the polar form:
(i) 
(ii) 
Ans. (i) Here
= 
= 



and 
Squaring both sides and adding both the equations, we get





and 

and 
[
lies in second quadrant]


Therefore, Polar form of
is 
(ii) Here
= 



and 
Squaring both sides and adding both the equations, we get





and 

and 
[
lies in second quadrant]


Therefore, Polar form of
is 
Solve each of the equations in exercises 6 to 9:
6. 
Ans. Given: 
Comparing with
,
and 


= 
=
= 
Therefore,
and 
7. 
Ans. Given: 
Comparing with
,
and 


= 
=
= 
Therefore,
and 
8. 
Ans. Given: 
Comparing with
,
and 


= 
=
= 
Therefore,
and 
9. 
Ans. Given: 
Comparing with
,
and 


= 
=
= 
Therefore,
and 
10. If
find 
Ans. Here
and 

= 
=
= 
= 
11. If
prove that 
Ans. Here
= 
Comparing both sides, we have
and 


=
= 


=
Proved.
12. Let
find:
(i)
(ii)
Ans. Here
and


(i) 




(ii) 


13. Find the modulus and argument of the complex number 
Ans. Let 
= 

and 
Squaring both sides and adding both the equations, we get





and 

and 
[
lies in second quadrant]


Therefore,
and arg
14. Find the real numbers
and
if
is the conjugate of 
Ans. Here 
Now 




Comparing both sides, we have
and 
Solving both equations, we have
and 
15. Find the modulus of 
Ans. Here
= 
=
= 
16. If
then show that 
Ans. Given: 


Comparing both sides, we have
and 
Now, 
= 
17. If
and
are different complex numbers with
then find 
Ans. Here
= 
= 
= 
= 


18. Find the number of non-zero integral solutions of the equation 
Ans. Here









19. If
then show that:
Ans. Given: 
Taking modulus on both sides,




Squaring both sides, we get

20. If
then find the least positive integral value of 
Ans. Given: 






Test Generator
Create question paper PDF and online tests with your own name & logo in minutes.
Create Now
Learn8 App
Practice unlimited questions for Entrance tests & government job exams at ₹99 only
Install Now